l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Longscan

Versienr: 1
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Longperfusie- en ventilatiescintigram; de longscan

      Dit onderzoek wordt gedaan om na te gaan hoe ingeademd gas zich verdeelt over de longen en hoe de doorbloeding (= perfusie) van de longen is. Bij een verstoring van de longdoorbloeding (bijvoorbeeld longembolie = een verstopping van een bloedvat in de long door een stolsel) kan de verdeling van gas en vloeistof in het longweefsel veranderen. Bij een voorgenomen longoperatie wordt het onderzoek gedaan om de functie te berekenen van het resterende normale longweefsel. Het gas en de vloeistof, die in de longen zijn opgenomen, geven korte tijd een zwakke radioactieve straling af. Een zeer gevoelig apparaat, de gammacamera, vangt deze straling op. Hiervan worden computeropnamen gemaakt (= scintigram).
       

      De voorbereiding

      U hoeft niet nuchter te zijn. Meld aan uw arts als u zwanger bent of borstvoeding geeft.
       

      Het onderzoek

      Het hele onderzoek bestaat uit twee delen. Bij onderzoek naar longembolie wordt soms alleen het eerste deel gedaan.

       
      Ten eerste het longperfusieonderzoek.
      In liggende houding wordt een licht radioactieve vloeistof in een ader van de arm ingespoten. Vlak na deze injectie worden in verschillende richtingen (van voren en van opzij) computeropnamen van de longen gemaakt. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
       

      Ten tweede het longventilatieonderzoek.
      Gedurende ongeveer 10 minuten wordt in zittende houding via een kapje het radioactieve gas ingeademd. Tijdens het ademhalen worden computeropnamen van de longen gemaakt.
      De gebruikte hoeveelheid radioactiviteit is zo gering dat er geen gevaar is voor kinderen, volwassenen en hun omgeving. Toch is het verstandig om, als u zwanger bent, dit even tevoren te melden. Afgezien van de prik voelt u van de ingespoten vloeistof niets. Ook van het in te ademen gas heeft u geen last en het maken van de opnamen is pijnloos. De tijdsduur van het totale onderzoek is ongeveer 1 tot 12 uur. Na ongeveer 24 uur is een groot deel van de radioactieve stof al uit uw lichaam verdwenen. Dit gebeurt vooral via de urine en u kunt dit proces versnellen door veel te drinken op de dag van het onderzoek.
       

      Tot slot

      Deze brochure is niet bedoeld als vervanging van mondelinge informatie, maar als aanvulling daarop. Hierdoor is het mogelijk om thuis alles nog eens rustig na te lezen. Hebt u nog vragen over deze test, schrijft u ze dan op en neem contact op met de polikliniek voor longgeneeskunde (niet op dinsdag- of donderdagmiddag), telefoon (0341) 463743.

       

      Met algemene vragen kunt u terecht bij uw behandelend specialist, die ook de uitslag van de test aan u zal meedelen en met u bespreken.


       

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 26-4-2024