l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Longembolie (met filmpje)

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

    

   Klik op de afbeelding om deze folder te bekijken met beeld en geluid (Indiveo).

    

   Longembolie

   Wat is een longembolie?

   Tekst video:

   Het hart pompt het bloed via de slagaders en aders door het lichaam. Daardoor komt het bloed bij alle organen, zoals de longen, terecht. Bij een longembolie raken een of meerdere slagaders in uw longen verstopt. Een longembolie wordt meestal veroorzaakt door bloedstolsels, ook wel bloedpropjes genoemd. Deze ontstaan in uw been of onderbuik. Deze propjes kunnen losschieten en via uw bloed naar de longen stromen. Als de bloedvaten door bloedpropjes geblokkeerd worden kan dit klachten geven. U kunt benauwd of kortademig worden. Andere klachten zijn pijn op de borst tijdens het ademhalen, een verhoogde hartslag of hartkloppingen of het ophoesten van bloed. Als u een longembolie hebt, ruimt het lichaam de bloedpropjes meestal zelf op. Om te voorkomen dat er nieuwe bloedpropjes ontstaan, krijgt u bloedverdunners. Dit kunnen injecties of pillen zijn. Dit noemen we antistollingsmiddelen. De oorzaak van een longembolie is vaak onbekend.

    

   Het vaststellen van een longembolie

   Om vast te stellen of u een longembolie heeft, stelt de arts u vragen. De arts voert ook een lichamelijk onderzoek uit. In sommige gevallen wordt er ook een echo of een CT-scan gemaakt.

    

   Risicofactoren

   De risicofactoren van trombose zijn:

   • Eerdere trombose
   • Erfelijke aanleg
   • Hogere leeftijd
   • Zwangerschap
   • Pilgebruik (anticonceptie pil)
   • Overgewicht
   • Roken
   • Lange tijd arm of been niet gebruiken (bijvoorbeeld bij gips, een strak verband of een lange vliegreis)
   • Ondergaan van een operatie
   • Bepaalde ziektes (bijvoorbeeld kanker, erfelijke factoren zoals bloedstollingsziektes of bij beschadigingen aan de wand van een bloedvat)

    

   Behandeling van een longembolie

   In het ziekenhuis

   De diagnose van een longembolie wordt gesteld in het ziekenhuis. Daar wordt de behandeling gestart. U wordt als het nodig is in het ziekenhuis opgenomen.

    

   Antistollingsmiddelen

   Uw lichaam ruimt de bloedstolsels meestal zelf op. Om te voorkomen dat het stolsel verder groeit of dat er nieuwe stolsels ontstaan, krijgt u bloedverdunners. We noemen dit ook wel antistollingsmiddelen. De bloedverdunners kunnen bestaan uit tabletten of injecties. Er zijn veel verschillende soorten bloedverdunners.

   Hoe lang u bloedverdunners gebruikt, hangt af van de ernst en de oorzaak van de longembolie. Meestal gebruikt u de bloedverdunners tussen drie en zes maanden. Daarna bespreekt u samen met uw arts of u de bloedverdunners moet blijven gebruiken of gaat stoppen. In sommige gevallen moet u de bloedverdunners altijd blijven gebruiken.

    

   Na een longembolie

   U blijft de eerste tijd meestal onder controle van de medisch specialist. Omdat het lichaam de bloedpropjes zelf opruimt wordt er geen controle CT-scan gemaakt. De eerste weken na de longembolie kunt u last houden van klachten zoals pijn op de borst, steken in uw borst, angst en vermoeidheid. Dit trekt langzaam weg.

    

   Wat kunt u zelf doen?

   Het is belangrijk om te voorkomen dat u opnieuw een longembolie krijgt. U kunt zelf stappen ondernemen om de kans op een longembolie te verkleinen.

    

   Stoppen met roken

   Roken verhoogt de kans op het krijgen van een longembolie. Als u rookt, adviseren wij u dringend daarmee te stoppen.

    

   Voldoende beweging

   Zorg voor voldoende beweging. Het advies is om dagelijks minimaal 30 minuten aaneengesloten te bewegen. Maakt u lange reizen? Zorg dan steeds voor beweging. Rek en strek regelmatig uw benen.

    

   Eten en drinken

   Eet gezond en drink voldoende (minimaal anderhalve liter per dag).

    

   Anticonceptiepil

   Gebruikt u de anticonceptiepil? Stoppen verkleint de kans op herhaling. Overleg met uw huisarts over het moment van stoppen met de anticonceptiepil en over een andere anticonceptiemethode.

    

   Meer informatie

   Meer informatie over een longembolie vindt u op de website van het Longfonds.

    

   Wilt u de informatie ook bekijken in een animatiefilmpje? Klik dan hier.

   Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 13-4-2024