l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Liesbreuk, Kinderafdeling

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Uw kind wordt binnenkort verwacht in het ziekenhuis voor de behandeling van een liesbreuk. Waarschijnlijk heeft u al het een en ander gehoord over deze behandeling. In deze folder wordt alles op een rijtje gezet, zodat u en uw kind optimaal voorbereid zullen zijn.

    

   Wanneer uw kind in de week voorafgaand aan de afspraak op de polikliniek een besmettelijke ziekte (zoals waterpokken/rode hond/ etc.) heeft gehad verzoeken wij u vriendelijk maar dringend om contact op te nemen met de betreffende afdeling. Neem ook contact op als uw kind in aanraking is geweest met iemand met een besmettelijke ziekte.

    

   Wat is een liesbreuk?

   Een liesbreuk (hernia) is een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek of opening in de buikwand. De breuk is herkenbaar als een zwelling ter plaatse. De opening of verzwakking kan ontstaan door aangeboren factoren of door een uitrekking van de buikwand. Het is mogelijk dat de uitstulping van het buikvlies een gedeelte van de buikinhoud bevat. Bij verhoging van de druk in de buik (zoals bij staan, persen of hoesten) kan er meer buikinhoud in de uitstulping  komen. De breuk wordt dan groter.

   Bij een liesbreuk bevindt de uitstulping zich in de liesstreek. Klachten worden soms aangegeven als enig ongemak, een zeurend of branderig gevoel en/of pijn in de liesstreek. Er kunnen ook helemaal geen klachten aanwezig zijn.
    
   Een liesbreuk verdwijnt nooit vanzelf en kan de neiging hebben groter te worden. Dat kan dan meer klachten gaan geven. Een enkele keer komt het voor dat een breuk bekneld raakt. Een spoedoperatie is dan nodig.
    

   De operatie

   Uw kind zal als alles goed is een kleine dag in het ziekenhuis verblijven. De operatie wordt uitgevoerd via een snede ter plaatse van de breuk. De uitstulping van het buikvlies wordt opgeheven.

    

   Na de operatie

   Mogelijke complicaties
   Geen enkele ingreep is vrij van de kans op complicaties: longontsteking, nabloeding, wondinfectie.
   Een geringe uiting van een bloeding kunt u na enkele dagen herkennen in de vorm van een blauwe verkleuring in het wondgebied, die kan uitzakken naar de basis van de penis bij jongens en naar de grote schaamlip bij meisjes. Dat is niet verontrustend.

    

   Activiteiten
   De oudere kinderen kunnen, afhankelijk van hoe ze zich voelen, na enkele dagen weer naar school. Ze mogen echter tot een week na de operatie niet fietsen of meedoen met gymnastiek, zwemmen of andere sporten.
    
   Pijn
   In de eerste dagen zal uw kind pijn hebben, die vrij snel zal afnemen. U mag uw kind hiervoor paracetamol geven, te gebruiken volgens de bijsluiter.

    

   Koorts
   Uw kind kan als reactie op de operatie wat verhoging krijgen. Dit moet na 24 uur weer over zijn.


   Wondverzorging
   We adviseren u de wond droog te houden. Bij luierkinderen moet de luier regelmatig verschoond worden, om langdurig contact met urine en/of ontlasting te voorkomen.
    

   Problemen of vragen

   Mochten er zich problemen voordoen, dan kunt u contact opnemen met de volgende personen of afdelingen:

   • Afdeling kindergeneeskunde
    De eerste 24 uur kunt u contact opnemen met de kinderafdeling,  telefoon (0341) 463623
   • Poli chirurgie
    In de eerste week na de ingreep kunt u tijdens kantooruren terecht bij de poli chirurgie,
     telefoon (0341) 463777
    •  ’s ochtends van 08.30 – 12.00 uur
    •  ’s middags van 13.00 – 16.30 uur
   • Huisarts
    Ontstaan er klachten een week na de ingreep, dan verwijzen we u tijdens kantooruren naar uw huisarts.
   • Huisartsenpost (HAP)
    Een week na de ingreep kunt u buiten kantooruren contact opnemen met de huisartsenpost (HAP). Zie voor contactgegevens de website van Ziekenhuis St Jansdal.

     

   Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 23-5-2024