l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8.30 - 12 u)

0341 - 463700

Medische hulp buiten kantoortijden

Bij levensbedreigende spoed

112

Harderwijk: Medicamus Spoedpost  

0900 - 341 0 341

Website: Medicamus Spoedpost

 

Lelystad: huisartsenpost Medrie  

0900 - 333 6 333

Website: Huisartenpost Lelystad

 

 

 

VlagB
Folders

LHRH-test, kind

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Je komt in ons ziekenhuis voor een LHRH-test. Soms kun je (te) vroeg of erg laat in de puberteit komen. Met dit onderzoek kijkt de dokter of je nu in de puberteit bent door het meten van hormonen die de puberteit aansturen.

    

   LHRH-test is een afkorting van Luteïniserend Hormoon Releasing Hormoon test.

    

   Deze woorden betekenen:
   Luteïniserend: komt van het Latijnse woord luteïne en betekent gele stof.
   Luteïniserend Hormoon: dit is een hormoon dat je geslachtsorganen nodig hebben om goed te kunnen gaan werken.
   Releasing: is een Engels woord en betekent hier aanmaken.
   Luteïniserend Hormoon Releasing Hormoon: dit is een hormoon dat er voor zorgt dat je lichaam het Luteïniserend Hormoon(LH) en het hormoon FSH aanmaakt.

    

   Bij deze test geven we je Relefact LHRH om te kijken of je lichaam daardoor het hormoon LH en FSH gaat aanmaken. Dit kunnen we meten in je bloed.

    

   Om een LHRH-test te doen is het nodig om meerdere malen bloed af te nemen. We willen je niet onnodig vaak prikken. Daarom krijg je een infuus.

    

    

    

   Een LHRH-test doet geen pijn. De prik die we geven voor het infuus kan wel pijn doen. We doen ons best ervoor om te zorgen dat je hier zo min mogelijk last van hebt. Je vader of moeder mag bij je blijven als je het infuus krijgt en tijdens de LHRH-test. De LHRH-test wordt gedaan op de kinder- en tienerafdeling, routenummer 0.90.

    

   Wat doen hormonen?

   Hormonen zijn stofjes in je lichaam, die aan de organen in je lichaam vertellen wat ze moeten doen. We noemen ze ook wel boodschappers. Het orgaan dat de boodschap uitzendt, is de hypofyse. Dat is een kliertje in je hoofd. Je kan het vergelijken met een orkest: de hypofyse is de dirigent. De organen die de boodschap ontvangen zijn dan de instrumenten van het orkest. Voorbeelden van deze organen zijn de schildklier, de bijnieren, de botten, de eierstokken of de balletjes. De hormonen zorgen er bijvoorbeeld voor dat je gaat groeien(je botten worden langer) of dat je in de puberteit komt (je eierstokken of balletjes beginnen te werken).

    

   Sommige organen sturen ook weer hormonen (boodschappers) door naar andere organen, zodat zij ook hun werk kunnen doen. In het bloed kunnen we meten welke hormonen en hoeveel hormonen je in je bloed hebt. Bij de LHRH-test kijken we naar hormonen die met je puberteit te maken hebben. Het lichaam heeft aansturing vanuit de hersenen nodig om te zorgen dat de puberteit op het goede moment begint en dan ook nog goed doorzet. Deze aansturing is een heel ingewikkeld proces, waarbij de verschillende klieren en organen in je lichaam elkaar beïnvloeden.


   Bij de puberteit gaat dat zo:

    

   De hypothalamus

   De hypothalamus is een kliertje in je hoofd. Het registreert bijvoorbeeld hoeveel geslachtshormonen er in het bloed zijn. Als je op een leeftijd komt dat de puberteit mag beginnen, dan maakt het lichaam LHRH aan en stuurt dat naar de hypofyse. Dit gebeurt ook als je al in de puberteit bent maar het lichaam nog te weinig geslachtshormonen ziet in het bloed.
    

   LHRH

   LHRH is een hormoon dat door de hypothalamus gemaakt wordt. LHRH stimuleert de hypofyse om twee andere hormonen aan te maken: LH en FSH.

    

   De hypofyse

   De hypofyse is een klein kliertje, dat ook in je hoofd zit. De hypofyse speelt onder meer een belangrijke rol in het evenwicht tussen hormonen. De hypofyse maakt onder andere de hormonen LH en FSH aan. Deze hormonen worden in kleine piekjes afgegeven en dan ook nog vooral ‘s nachts. ‘Gewoon een keertje bloedprikken’ heeft daarom niet zoveel zin. Alleen als je toevallig tijdens een piekje prikt, dan meet je iets.

    

    

   LH en FSH

   LH en FSH zijn hormonen die door de hypofyse gemaakt worden. LH en FSH stimuleren de zaadballen of eierstokken tot het maken van geslachtshormonen.
    

   Geslachtshormonen

   Geslachtshormonen zorgen er uiteindelijk voor dat je geslachtsklieren en geslachtsorganen zich ontwikkelen en goed werken. Zij zorgen er ook voor dat je lichaam zich gaat ontwikkelen in de puberteit. Meisjes krijgen dan bijvoorbeeld borsten.
    

   Jongens krijgen bijvoorbeeld een zware stem, baardgroei en ook gaat de penis groeien. Deze geslachtshormonen worden aangemaakt in de eierstokken (bij meisjes) en in de zaadballen(bij jongens). We noemen ze ook wel puberteits-aansturende hormonen.

    

   Met deze test willen we te weten komen of bij jou de puberteit al begonnen is. Soms hebben kinderen puberteitskenmerken, zoals schaamhaar en okselhaar, zonder dat de puberteits-aansturende hormonen al verhoogd zijn.

    

   Dat komt omdat deze beharing voornamelijk komt door hormonen die in een andere klier, de bijnier worden gemaakt. Met deze test kunnen we beter kijken of je al in de puberteit bent.
    

   Vóór de LHRH-test

   Wat moet je van tevoren weten?:

   • Voor het onderzoek mag je eten en drinken.
   • Het onderzoek duurt een ochtend.
   • Je hoeft geen pyjama mee te nemen. Wel is het handig om een t-shirt met een vest aan te trekken omdat het infuus meestal in je elleboogplooi wordt geprikt.
   • Je moet tijdens de test een poosje wachten. Op de kinder- en tienerafdeling is allerlei speelgoed aanwezig, maar als je iets van huis mee wil nemen mag dit natuurlijk ook.

    

   Hoe doen we een LHRH-test?

   • Je komt op de kinder- en tienerafdeling.
   • Je vader en/of moeder mogen bij je blijven.
   • Je krijgt een infuus*.

    

   • Er wordt een aantal buisjes bloed afgenomen uit het infuus. Je voelt hier niks van.
   • Je krijgt via het infuus het medicijn Relefact LHRH. Hier zit het hormoon LHRH in. Het kan een beetje koud aanvoelen. Daarnaast kun je een beetje misselijk worden en hoofdpijn of buikpijn krijgen.
   • Ieder half uur wordt er bloed afgenomen uit het infuus en wordt je bloeddruk gemeten.
   • Als je je goed voelt mag je rondlopen over de afdeling. De verpleegkundige kijkt iedere keer hoe het met je gaat.
   • Als je vragen hebt kun je deze altijd aan de verpleegkundige stellen.
     

   Na de LHRH-test

   Als de test klaar is en je bloeddruk is goed, halen we het infuus uit je arm. Dit doet geen pijn. Het loshalen van de pleisters kan wel even vervelend zijn. Daarna mag je naar huis. Je voelt helemaal niets van de test. Je mag alles weer doen wat je anders ook doet.
    

   De uitslag

   De uitslag krijg je telefonisch van de kinderarts. De afdelingssecretaresse maakt hiervoor een afspraak. De kinderarts bespreekt dan met jou en je ouders wat de uitslag is van de LHRH-test en wat er verder gaat gebeuren.
    

   Tips

   Neem één van je ouder(s)/verzorger(s) mee naar het onderzoek. Hij of zij kan je helpen als je bang bent of pijn hebt. Hieronder staan meer tips. Bespreek van tevoren wat jij graag wilt.
    

   • Doe je ogen dicht en probeer aan iets leuks te denken.
   • Probeer van tevoren zoveel mogelijk te ontspannen: doe samen een ontspanningsoefening. Bijvoorbeeld afwisselend spieren aanspannen en ontspannen. Een pedagogisch medewerker kan je daarbij helpen.
   • Als je niet zoveel bezig wilt zijn met wat er tijdens het onderzoek gebeurt, neem dan lievelingsspeelgoed, een knuffel, (voor)leesboek of mobiele telefoon mee om muziek te luisteren of spelletjes op te doen.
   • Bedenk met je ouder een verhaal of maak vakantieplannen.
   • Rustig ademhalen kan helpen als je bang bent of pijn hebt.
   • Diep inademen door je neus, tot drie tellen en dan weer uitblazen.
   • Misschien vind je het fijn om een hand vast te houden. Of om je te laten masseren of zachtjes op je huid te laten kriebelen.
   • Heb je een Pijnpaspoort*? Laat dan zien hoe jij het graag wilt.
   • Heb je geen Pijnpaspoort*? Bedenk dan van tevoren wat jij wilt. Bijvoorbeeld wel of niet verdovende spray voor het infuusprikken. Bedenk ook alvast wat jou helpt. Bijvoorbeeld kijken of niet kijken. Of tellen.
   • Heb je ergens last van? Heb je pijn? Of lig je bijvoorbeeld niet goed? Vertel dit dan altijd. Dan kijken we wat we daaraan kunnen doen.
   • Als je iets wilt weten of iets niet snapt, mag je het altijd vragen.

    

   * Het Pijnpaspoort is een persoonlijk boekje voor kinderen die vaak in het ziekenhuis komen. Hierin kun je opschrijven wat jou helpt als je pijn hebt of bang bent. Je laat het aan de mensen in het ziekenhuis lezen als je dat nodig vindt, bijvoorbeeld voordat je een prik krijgt. Zij kunnen dan rekening houden met jouw wensen, zonder dat je het steeds weer hoeft te zeggen. De pedagogisch medewerker kan je hier meer over vertellen.

    

    

   Wil je meer weten?

   Kijk dan op:
   www.stjansdalkids.nl
   www.stjansdal.nl
   www.jadokterneedokter.nl
   www.kindenziekenhuis.nl

    

   Heb je nog vragen?

   Schrijf ze op, dan kun je ze niet vergeten.
   Telefoonnummer van de kinder- en tienerafdeling is:  (0341) 463623

    

   Informatie voor jongeren vanaf 12 jaar

   Een opname in het ziekenhuis kan vervelend zijn. Je krijgt te maken met verschillende artsen, assistenten en verpleegkundigen. Je hoort ook allerlei medische termen. Wij willen je zo goed mogelijk informatie geven over de opname. Lees daarom deze folder goed door. Als je weet wat er gaat gebeuren of hoe de dingen gaan, ben je meestal minder zenuwachtig. Je ouder(s) lezen deze folder ook. Vraag of ze kunnen uitleggen wat je niet snapt.
    

   Ben je ouder dan 12 jaar?

   Dan moet de dokter ook aan jou vragen of je het goed vindt wat hij/zij gaat doen. Jij en je ouder(s) moeten allebei toestemming geven voor een behandeling of onderzoek. Als jij en je ouder(s) het niet met elkaar eens zijn, dan zal de arts met jullie in gesprek gaan om te kijken of jullie tot een gezamenlijke overeenstemming kunnen komen. Als dit niet lukt zal gekeken worden door de arts of de onderzoeken en behandelingen uitgesteld kunnen worden tot na je 16e levensjaar. Wanneer de behandeling of onderzoek niet kan worden uitgesteld, beoordeelt de arts of jij voldoende in staat bent de beslissing zelf te nemen. Dat neemt de arts mee in zijn uiteindelijke besluit. Lees er meer over op www.jadokterneedokter.nl
    

   Ben je 16 jaar of ouder?

   Dan beslis je zelf. Alleen jouw toestemming is nodig. De arts mag informatie alleen met jouw toestemming geven aan je ouder(s). Het advies is wel om je ouder(s) te betrekken bij de besluiten die je neemt, omdat een keuze soms moeilijk is en grote gevolgen kan hebben. Lees er meer over op: www.jadokterneedokter.nl

    

    

    

    

    

    

    

    

    

   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 18-5-2022