l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Lactose H2 ademtest

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Uw kind wordt binnenkort opgenomen voor een lactoseademtest op de kinder- en tienerafdeling van ziekenhuis St Jansdal. Dit is een onderzoek naar lactosetolerantie, dat gebeurt aan de hand van een waterstof (H2) ademtest.

      Deze folder is bedoeld als extra informatie naast het mondelinge gesprek met de kinderarts. Tevens is deze folder bedoeld om u als ouders / verzorgers te informeren over het onderzoek, zodat u uw kind kunt voorbereiden op de opname.

      Wanneer uw kind in de week voorafgaand aan de afspraak op de polikliniek een besmettelijke ziekte (zoals waterpokken/rode hond/ etc.) heeft gehad verzoeken wij u vriendelijk maar dringend om contact op te nemen met de betreffende afdeling. Neem ook contact op als uw kind in aanraking is geweest met iemand met een besmettelijke ziekte.
       

      Doel van het onderzoek

      Misschien heeft uw kind al enige tijd buikpijn of diarree klachten. Het kan zijn dat deze klachten worden veroorzaakt door de stof ‘lactose’, ook wel melksuiker genoemd. Lactose komt in verschillende voedingsmiddelen voor. Met dit onderzoek kan aangetoond worden of uw kind lactose verdraagt of niet.
       

      Voorbereiding

      Voorafgaand aan het onderzoek is het volgende van belang:

      Lactulose, legendal, importal
      Als uw kind lactulose, legendal of importal gebruikt, dient u hiermee drie dagen voor het onderzoek te stoppen. In overleg met de kinderarts wordt besloten of dit na het onderzoek weer gebruikt moet worden.

       

      Antibiotica

      Ook mag uw kind veertien dagen vóór het onderzoek geen antibiotica gebruikt hebben. Is dit wel het geval, bespreekt u dit dan met de kinderarts. Hij/zij zal besluiten of het onderzoek wel of niet doorgaat.

       

      Geen ui en koolsoorten, weinig zetmaal

      De avond van tevoren mag uw kind geen ui en koolsoorten eten en niet teveel zetmeel (pasta, aardappelen).

       

      Nuchter zijn

      Uw kind moet nuchter zijn vóór en tijdens het onderzoek. Dat wil zeggen dat uw kind na 00.00 uur niet meer mag eten en drinken.

       

      Blazen oefenen

      De test bestaat uit blazen. U kunt dit zo mogelijk een beetje gaan oefenen door uw kind bijvoorbeeld een ballon weg te laten blazen. Eventueel door een rietje. Als het kan moet uw kind een diepe ademteug nemen, deze zo lang mogelijk vast houden (max. 15 sec.) en daarna door het rietje de ballon wegblazen. Voor kleine kinderen is dit heel moeilijk of zelfs onmogelijk.

       

      Dag van het onderzoek

      U meldt zich op de afgesproken dag met uw (nuchtere) kind op de kinder- en tienerafdeling bij de secretaresse. Deze brengt u naar de kamer waar de test gedaan wordt.
       

      Blazen oefenen

      De verpleegkundige die de test bij uw kind doet, zal eerst wat uitleggen en er zal even geoefend worden met blazen.
      Het blazen gebeurt door een kapje of door een pijpje. Dit zit op een meetapparaat, die dan een bepaalde waarde aangeeft.
      Als het mogelijk is, moet uw kind een diepe ademteug nemen en zo lang mogelijk zijn adem inhouden. Vervolgens gaat zijn mond om het pijpje heen of wordt er een masker op neus en mond gezet. Dan kan er uitgeademd worden. Het apparaat meet nu de waterstof ofwel H2 in de uitademing.

       

      Eerste blaasmeting

      Deze handeling wordt nog een keer herhaald. Dit is de eerste meting.

       

      Lactose drinken of inbrengen

      Na de eerste meting krijgt uw kind een lactoseoplossing te drinken. Dit smaakt een beetje zoet en is wat melig. Drinkt uw kind slecht of is het te klein, dan wordt er een sonde ingebracht. Een sonde is een dun slangetje dat via de neus ingebracht wordt en naar de maag gaat. Het is de bedoeling dat de lactose oplossing in korte tijd (10 minuten) opgedronken wordt.

       

      Volgende blaasmetingen

      Vanaf het moment dat de lactoseoplossing op is, wordt de blaasmeting nog zes keer gedaan, met tussenpozen van een half uur.
      Tussendoor mag uw kind naar de speelkamer. Na de laatste meting mag uw kind eten en drinken. Het is dan ongeveer 12.00 uur.
      Dan mag uw kind met ontslag.
      U krijgt via de secretaresse een belafspraak mee voor de uitslag.
       

      Vragen

      Hebt u nog vragen dan kunt u contact opnemen met de kinder- en tienerafdeling. Ze zijn bereikbaar via telefoonnummer (0341) 46 36 23.

       

      Ken jij onze kinderwebsite al?

      Kijk op www.stjansdalkids.nl voor filmpjes, foto’s en tips. Zo ga je nog beter voorbereid naar je afspraak.

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 11-12-2024