l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Koortsstuip of koortsconvulsie

Versienr: 4
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Koortsstuip of koortsconvulsie bij kinderen

      Een koortsstuip ontstaat als het kind plotseling koorts krijgt. Doordat bij jonge kinderen de hersenen nog niet volgroeid zijn, zijn ze gevoelig voor temperatuurschommelingen die ontstaan bij koorts (>39°C).
      Koortsstuipen komen over het algemeen alleen voor bij jonge kinderen, tussen de drie maanden en vijf jaar.
      Het kind is tijdens de aanval bewusteloos en voelt geen pijn. Soms stopt de ademhaling een paar seconden en/of heeft het kind spiertrekkingen in de armen en benen. De aanval duurt meestal niet langer dan tien minuten en gaat vanzelf weer over.
      Veel kinderen zijn na een dergelijke aanval erg moe en vallen al weer snel in een diepe slaap.
      Daarna kunnen ze nog een tijdje huilerig of onrustig zijn.
      De oorzaak van de koorts is vaak een kinderziekte, griep, een keel- of een oorontsteking.

      De k oortsstuipen laten geen beschadiging achter in de hersenen. Kinderen met alleen koortsstuipen ontwikkelen zich in principe normaal.

       

      Wat is een koortsstuip?

      Een koortsstuip is een epileptische aanval. Dit wil echter niet zeggen dat uw kind epilepsie heeft. Er is sprake van epilepsie wanneer het kind meerdere malen stuipen heeft zonder dat hierbij koorts optreedt.
      Een koortsstuip kan geen epilepsie veroorzaken. Kinderen die een koortsstuip hebben doorgemaakt, hebben net zo veel kans op epilepsie als kinderen die geen koortsstuip hebben gehad. Het risico wordt wel iets hoger (tot 10%) als de koortsstuipen bijzondere kenmerken hebben, zoals het optreden van twee aanvallen tijdens één koortsperiode of aanvallen die langer duren dan tien minuten.
      Kinderen die later epilepsie krijgen, hadden al aanleg voor epilepsie voordat de koortsstuip optrad.

       

      Wat te doen bij een koortsstuip?

      Wanneer u merkt dat uw kind een koortsstuip heeft, probeer dan kalm te blijven. Probeer bij te houden hoe lang de aanval aanhoudt. Zorg dat het kind op een stevige ondergrond (bijvoorbeeld de vloer) komt te liggen en zorg dat het zich niet kan bezeren aan voorwerpen in zijn omgeving. Probeer het kind niet tegen te houden in zijn bewegingen. Leg het kind op de zij als het weer rustig is geworden. Maak eventueel strakke kleding los. Bel altijd de huisarts of huisartsenpost wanneer uw kind een koortsstuip heeft. Ook wanneer u denkt dat de stuip over is. De arts kan beoordelen of uw kind uit de stuip is en wat de mogelijke oorzaak is van de koorts. Als het nodig is, zal de arts medicijnen geven.

       

      Wanneer u met uw kind in het ziekenhuis bent geweest voor een koortsstuip zal de arts u een recept meegeven voor midazolam neusspray of stesolid. Midazolam wordt toegediend via een neusspray. Stesolid wordt rectaal toegediend door middel van een rectiole. Een rectiole is een klein tubetje waar de stesolid in zit.

      Zowel de midazolam als de Stesolid zorgen ervoor dat het schokken stopt, en de spieren zich kunnen ontspannen. Vaak worden kinderen ook wat suf van deze medicijnen. Dit gaat vanzelf over. Wanneer u de medicatie ophaalt ophaalt bij uw apotheek, lees dan meteen de bijsluiter zodat u weet hoe u de de medicatie moet toedienen.

      De arts zal met u bespreken wanneer u midazolam of stesolid mag toedienen. Meestal is dit na vijf minuten. De aanval moet binnen tien minuten na toediening over zijn. Is dit niet het geval, bel dan 112!
       

      Kan een koortsstuip zich herhalen?

      Ja, een koortsstuip kan zich herhalen. Ongeveer drie op de tien kinderen, die een koortsstuip hebben gehad, krijgen later nogmaals een koortsstuip. Één op de tien kinderen, die een koortsstuip heeft gehad, krijgt drie of meer koortsstuipen.
       

      Kan een koortsstuip worden voorkomen?

      Nee, een koortsstuip kan niet worden voorkomen, omdat de koorts vaak plotseling optreedt. Soms weet je als ouder nog niet eens dat je kind koorts heeft. Een enkele keer wordt er pas een hoge koorts gemeten enkele uren nadat het kind een koortsstuip heeft gehad.
       

      Vroeger werd gedacht dat het geven van koortswerende middelen (bijvoorbeeld paracetamol) een koortsstuip kon voorkomen. Uit onderzoek is echter gebleken dat dit niet het geval is. Wanneer u paracetamol geeft, is het beter om dit elke vier tot zes uur te geven, totdat de koorts over is. Wanneer dit schema niet wordt aangehouden kan de temperatuur gaan schommelen waardoor koortsstuipen zouden kunnen worden uitgelokt.
       

      Samenvatting

      • Een koortsstuip is niet levensbedreigend.
      • Een koortsstuip gaat meestal binnen tien minuten vanzelf over.
      • Een koortsstuip veroorzaakt geen epilepsie.
      • Een koortsstuip veroorzaakt geen hersenbeschadiging.
      • Een koortsstuip is niet te voorkomen.
      • Probeer bij een koortsstuip zelf kalm te blijven.
      • Hou bij hoelang de aanval duurt.
      • Zorg dat het kind zich niet kan bezeren.
      • Leg het kind op de zij als de aanval voorbij is.
      • Bel altijd uw huisarts of de huisartsenpost, ook wanneer u denkt dat uw kind uit de stuip is.
      • Dien zo nodig een rectiole of de neussray toe.
      • Bel 112 als de aanval langer duurt dan tien minuten.isopname kunt u contact opnemen met de kinder- en tienerafdeling, telefoonnummer: (0341) 463623.

       

      Mocht u verder nog vragen hebben dan kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de poli kindergeneeskunde, telefoonnummer: (0341) 464750.

       

      Buiten kantooruren, tijdens de weekenden en feestdagen kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp, telefoonnummer: (0341) 463733.

       

      Ken jij onze kinderwebsite al?

      Kijk op www.stjansdalkids.nl voor filmpjes, foto’s en tips. Zo ga je nog beter voorbereid naar je afspraak.

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 19-9-2024