l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8.30 - 12.00 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

Website Spoedpost Harderwijk

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

Website Huisartsenpost Lelystad

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Koortsstuip of koortsconvulsie

Versienr: 3
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Wat is een koortsstuip?

   Een koortsstuip is een plotselinge stoornis in de elektrische functie van de hersenen. Doordat bij jonge kinderen de hersenen nog niet volgroeid zijn, zijn ze gevoelig voor temperatuurschommelingen die ontstaan bij koorts (>39°C).
   Koortsstuipen komen over het algemeen alleen voor bij jonge kinderen, tussen de drie maanden en vijf jaar, bij oudere kinderen is dit een zeldzaamheid.
   Een koortsstuip ontstaat als het kind plotseling koorts krijgt.
   Het kind is tijdens de aanval bewusteloos en voelt geen pijn. Soms stopt de ademhaling een paar seconden en/of heeft het kind spiertrekkingen in de armen en benen. Na een paar minuten komt het vanzelf weer bij.
   De aanval duurt meestal niet langer dan 10 minuten en gaat vanzelf weer over.
   Veel kinderen zijn na een dergelijke aanval erg moe en vallen al weer snel in een diepe slaap.
   Daarna kunnen ze nog een tijdje huilerig of onrustig zijn.
   De oorzaak van de koorts is vaak een kinderziekte, griep, een keel- of een oorontsteking.

    

   Is een koortsstuip gevaarlijk?

   Kinderen overlijden niet aan een koortsstuip. Ook veroorzaakt een koortsstuip geen schade aan de hersenen. De ontwikkeling van kinderen die een koortsstuip hebben gehad, verloopt hetzelfde als van kinderen die nooit een koortsstuip hebben gehad. Dat neemt niet weg dat het zien van een koortsstuip een hele vervelende ervaring blijft.

   Een koortsstuip is een epileptische aanval. Dit wil echter niet zeggen dat uw kind epilepsie heeft. Er is sprake van epilepsie wanneer het kind meerdere malen stuipen heeft zonder dat hierbij koorts optreedt.
   Een koortsstuip kan geen epilepsie veroorzaken. Kinderen die een koortsstuip hebben doorgemaakt, hebben net zo veel kans op epilepsie als kinderen die geen koortsstuip hebben gehad. Het risico wordt wel iets hoger (tot 10%) als de koortsstuipen bijzondere kenmerken hebben, zoals het optreden van twee aanvallen tijdens één koortsperiode of aanvallen die langer duren dan tien minuten.
   Kinderen die later epilepsie krijgen, hadden al aanleg voor epilepsie voordat de koortsstuip optrad.

    

   Wat te doen bij een koortsstuip?

   Wanneer u merkt dat uw kind een koortsstuip heeft, probeer dan kalm te blijven. Probeer bij te houden hoe lang de aanval aanhoudt. Zorg dat het kind op een stevige ondergrond (bijvoorbeeld de vloer) komt te liggen en zorg dat het zich niet kan bezeren aan voorwerpen in zijn omgeving. Probeer het kind niet tegen te houden in zijn bewegingen. Leg het kind op de zij als het weer rustig is geworden. Maak eventueel strakke kleding los. Bel altijd de huisarts of huisartsenpost wanneer uw kind een koortsstuip heeft. Ook wanneer u denkt dat de stuip over is.  De arts kan beoordelen of uw kind uit de stuip is en wat de mogelijke oorzaak is van de koorts. Wanneer nodig zal de arts medicatie toedienen.

    

   Wanneer u met uw kind in het ziekenhuis bent geweest voor een koortsstuip zal de arts u een recept meegeven voor Stesolid. Stesolid wordt bij een koortsstuip rectaal toegediend (via de anus) dmv een rectiole. Dit is een klein tubetje waar de Stesolid in zit. Wanneer u rectiole ophaalt bij uw apotheek, lees dan meteen de bijsluiter zodat u weet hoe u de rectiole moet toedienen.

    

   Wat is Stesolid?

   Stesolid is een medicament dat er voor zorgt dat het schokken stopt en de spieren zich kunnen ontspannen. Vaak worden kinderen ook wat suf van dit medicijn. Dit gaat vanzelf over.

   De arts zal met u bespreken wanneer u een Stesolid mag toedienen. Meestal is dit na vijf minuten. De aanval moet binnen 10 minuten na toediening over zijn. Is dit niet het geval, bel dan 112!
    

   Kan een koortsstuip zich herhalen?

   Ja, een koortsstuip kan zich herhalen. Ongeveer drie op de tien kinderen, die een koortsstuip hebben gehad, krijgen later nogmaals een koortsstuip. Één op de tien kinderen, die een koortsstuip heeft gehad, krijgt drie of meer koortsstuipen.
    

   Kan een koortsstuip worden voorkomen?

   Nee, een koortsstuip kan niet worden voorkomen, omdat de koorts vaak plotseling optreedt. Soms weet je als ouder nog niet eens dat je kind koorts heeft. Een enkele keer wordt er pas een hoge koorts gemeten enkele uren nadat het kind een koortsstuip heeft gehad.
    

   Vroeger werd gedacht dat het geven van koortswerende middelen (bijvoorbeeld paracetamol) een koortsstuip kon voorkomen. Uit onderzoek is echter gebleken dat dit niet het geval is. Wanneer u paracetamol geeft, is het beter dit om de vier tot zes uur te geven, totdat de koorts over is. Wanneer dit schema niet wordt aangehouden kan de temperatuur gaan schommelen waardoor koortsstuipen zouden kunnen worden uitgelokt.
    

   Samenvatting

   • Een koortsstuip is niet dodelijk
   • Een koortsstuip gaat meestal binnen 10 minuten vanzelf over
   • Een koortsstuip veroorzaakt geen epilepsie
   • Een koortsstuip veroorzaakt geen hersenbeschadiging
   • Een koortsstuip is niet te voorkomen
   • Probeer bij een koortsstuip zelf kalm te blijven
   • Hou bij hoelang de aanval duurt
   • Zorg dat het kind zich niet kan bezeren
   • Leg het kind op de zij als de aanval voorbij is
   • Bel altijd uw huisarts of de huisartsenpost, ook wanneer u denkt dat uw kind uit de stuip is
   • Dien zo nodig een rectiole toe
   • Bel 112 als de aanval langer duurt dan 10 minuten

    

    

   De eerste 24 uur na ziekenhuisopname kunt u contact opnemen met de kinder- en tienerafdeling, telefoonnummer: (0341) 463623.

    

   Mocht u verder nog vragen hebben dan kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de poli kindergeneeskunde, telefoonnummer: (0341) 464750.

    

   Buiten kantooruren, tijdens de weekenden en feestdagen kunt u contact opnemen met de Spoedeisende Hulp, telefoonnummer: (0341) 463733.

    

    
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 3-10-2022