l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Kinderen op bezoek op de Intensive Care

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Een opname op de Intensive Care is een ingrijpend gebeuren. Het is altijd confronterend als een ouder of familielid op de Intensive Care is opgenomen. Dit geldt voor volwassenen, maar zeker ook voor kinderen. Zij hebben vaak goed door dat er iets gaande is, maar weten niet precies wat. Deze folder vertelt in het kort hoe u uw kind kunt voorbereiden op een bezoek aan de Intensive Care.

    

   Mag een kind komen op de Intensive Care?

   Als uw kind aangeeft op bezoek te willen komen en u bent van mening dat uw kind dit aankan, dan is dit geen probleem. Het is verstandig om uw kind goed voor te bereiden op wat er te zien en te horen is op deze afdeling. Hiervoor kunt u gebruik maken van voorlichtingsmateriaal dat bij ons op de afdeling verkrijgbaar is. Op de afdeling zijn ook enkele boekjes te leen die u hierbij kunnen ondersteunen. Vraag hiernaar bij de verpleegkundige.

    

   Het bezoek van een kind dient onder toezicht van een volwassene plaats te vinden. Als uw kind aangeeft niet op bezoek te willen, is het verstandig die beslissing te respecteren. Dit wil niet zeggen dat u geen informatie meer moet geven over de toestand van uw familielid.
    

   Hoe vertel ik mijn kind(eren) dat een familielid ernstig ziek is en op de Intensive Care ligt?

   Open en eerlijk

   Stem de informatie af op het ontwikkelingsniveau van uw kind. Kinderen hebben namelijk een rijke fantasie en hebben vaak een eigen interpretatie van gebeurtenissen. Probeer onbedoelde geheimzinnigheid te vermijden en betrek uw kind zoveel mogelijk bij de situatie.


   Antwoord geven op vragen

   Kinderen zijn open en vertellen wat zij zien. Waarschijnlijk moet u meerdere keren vertellen en herhalen wat er aan de hand is. Herhalen is belangrijk en geeft herkenning voor het kind.

    

   Geef uitleg over de ziekte en de situatie

   Het is belangrijk om te vertellen dat er een familielid ziek is doordat iets in het lichaam niet goed werkt of stuk is. Dokters en verpleegkundigen op de Intensive Care doen hun uiterste best en proberen de patiënt beter te maken. Houd informatie concreet en simpel. Alle informatie moet begrijpelijk zijn. Vertel wat u ziet, bijvoorbeeld de slangetjes die aan de patiënt vastzitten, waar deze voor zijn en de geluiden die u hoort. Wijs uw kind er ook op dat de patiënt (meestal) een buisje in zijn mond en keel heeft om adem te halen en daardoor niet kan praten. Het is raadzaam om vooraf met een verpleegkundige een tijdstip af te spreken wanneer jullie langskomen.

    

   Probeer uit te leggen wat emotionele reacties kunnen zijn

   Toon of benoem uw eigen emoties als verdriet en angst, maar ook boosheid, als daar aanleiding voor is. Bijvoorbeeld: ‘mama of papa moet huilen’ of ‘ik ben zo verdrietig, bang of boos om wat er is gebeurd.’ Reacties hoeven niet genegeerd te worden als u ze kenbaar maakt. Leer uw kind dat dit normaal is en dat het juist goed is om emoties te hebben bij een ingrijpende gebeurtenis.

    

   Op de Intensive Care

   Een kind komt altijd onder begeleiding van een volwassene. Ons advies is om zelf met uw kind mee te gaan. De aangewezen verpleegkundige begeleidt u in dit bezoek en helpt u bij vragen van het kind en kan wellicht antwoord geven. Leg uit dat uw kind de patiënt mag aanraken als die behoefte er is. Vertel wat u ziet en geef antwoord op vragen van het kind. Vanwege alle indrukken is het verstandig het bezoek niet al te lang te maken. Denk hierbij aan maximaal tien minuten.

    

   Bij een langdurige opname op de Intensive Care kan het wenselijk zijn om de begeleiding te specialiseren. Hiervoor is het mogelijk om een pedagogisch medewerker in te schakelen. Zij zijn werkzaam op de kinder- en tienerafdeling en spelen een belangrijke rol in de begeleiding van kinderen. Dit gebeurt altijd in overleg met de verpleegkundige en wordt afgestemd op de behoeften van u en uw kind.

    

   Na het bezoek

   Bespreek altijd het bezoek met uw kind. Dit biedt mogelijkheden om te reageren op gevoelens en gedachten. Vraag goed uit of alles duidelijk is en of er nog vragen zijn. Het bezoek kan een grote impact op uw kind hebben. De volgende  reacties zou u kunnen zien bij uw kind:

    

   • Terugval in gedrag. Kinderen kunnen tijdelijk terugvallen naar een eerder doorgemaakte ontwikkelingsfase waarin het voor hen veilig is. Denk hierbij aan duimen en vastklampen aan een ouder. Het is voor u belangrijk om te weten dat deze terugval heel normaal is en zeker van tijdelijke aard.

    

   • Heftige gevoelens. Kinderen reageren vaak explosief. Ze kunnen direct reageren, maar kunnen dit moeilijk uiten in woorden. Ze hebben vaak andere uitingsvormen, spelen een situatie na of maken hier een tekening van.
     
   • Psychosomatische klachten. Buikpijn, hoofdpijn en eventueel angsten kunnen ontstaan. Sommige kinderen zijn bang om hun familielid te missen of om zelf dood te gaan. Neem de klachten serieus, maar ga er niet teveel in op. Dat zij zich zo kunnen voelen kan normaal zijn omdat er veel veranderingen zijn in hun leven.

    

   • Schuldgevoelens. Soms voelen kinderen zich schuldig over het feit dat een ouder of een familielid ziek is. Neem schuldvragen altijd serieus, luister hier naar en bespreek deze door te zeggen dat het absoluut niet de schuld van het kind is.
   •  
   • Prikkelbaarheid en eventueel gedragsproblemen. Blijf altijd grenzen stellen in het gedrag van uw kind, vooral wanneer deze zich hulpeloos voelt en dit uit in bazig en controlerend gedrag.

    

   • Verdriet wegstoppen. Tegenover de ouders verstoppen kinderen vaak hun eigen verdriet, omdat ze bang zijn om ouders extra verdrietig te maken. Kinderen willen of kunnen niet altijd hun gevoelens met de ouders delen en hebben soms juist de behoefte dit met een buitenstaander te bespreken.
     

   Wanneer is het beter om niet op bezoek te komen?

   In sommige gevallen kan het zijn dat uw familielid er heel anders uitziet dan normaal en dit kan beangstigend zijn voor het kind. In dit geval is het raadzaam om het bezoek niet aan te moedigen en het eventueel uit te stellen als de situatie dit toelaat.

    

   Tenslotte

   U zult misschien schrikken van de reacties die bij uw kind kunnen optreden. Realiseer dat dit normaal kan zijn en zeker tijdelijk van aard is. Wees u ervan bewust dan een bezoek zeker positief kan uitwerken:

   • Kinderen vinden het zelf belangrijk dat zij op bezoek kunnen komen.
   • Op bezoek komen neemt ook veel misvattingen over de ziekte en ziekteomgeving (IC) weg. Kinderen beoordelen immers door andere ogen.
   • Kinderen die de kans krijgen een ziek familielid te bezoeken kunnen minder problemen ondervinden dan wanneer ze die mogelijkheid niet krijgen (het gemis van ziek familielid, minder eenzaam, hulpeloos en schuldgevoel).
   • Het is mogelijk dat de relatie tussen kind en patiënt verbetert.

    

   Een goede voorbereiding, een juiste begeleiding en overleg met de verantwoordelijke verpleegkundige is uitermate belangrijk voor een goed verloop van het bezoek. Het is goed mogelijk dat uw kind zich anders gedraagt na het bezoek, maar dit is dus normaal. Het is mogelijk om dit bespreekbaar te maken met de verpleegkundige.

    

   Indien u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, kunt u deze altijd stellen aan de verpleegkundigen van de afdeling Intensive Care.

   Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 23-5-2024