l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

IUI met milde ovariële hyperstimulatie (met filmpje)

Versienr: 3
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

       

      Klik op de afbeelding om deze folder te bekijken met beeld en geluid (Indiveo).

       

      Inseminatie in de mild gestimuleerde cyclus

      Binnenkort begint u met IUI met milde ovariële hyperstimulatie (MOH-IUI). IUI staat voor intra-uteriene inseminatie. Dit betekent dat er opgewerkte zaadcellen direct in uw baarmoeder worden gebracht. Voordat u start met IUI, dient u zichzelf eerst hormonen toe. In deze folder vindt u meer informatie over de behandelingen en hoe u zich hierop kunt voorbereiden.

       

      Doel van de behandeling

      Er kan voor IUI in de mild gestimuleerde cyclus worden gekozen als er geen oorzaak is gevonden voor het uitblijven van een zwangerschap en de kans op spontane zwangerschap afneemt. Op welk moment deze behandeling wordt gestart verschilt per paar omdat meerdere factoren van invloed zijn op de kans op spontane zwangerschap.

       

      Woordenboek

      Bevruchting

      Het samensmelten van een eicel en een zaadcel wordt bevruchting genoemd.

       

      Hormonen

      Hormonen zijn speciale stofjes die allerlei lichamelijke processen regelen, zoals de eisprong en de groei van eiblaasjes. U kunt hormonen nemen in de vorm van pillen of injecties.

       

      Eiblaas

      Een eiblaas wordt ook wel een follikel genoemd. Dit is een met vocht gevuld blaasje. Hierin zit de eicel.

       

      Rijpen

      Eicellen zijn niet direct klaar voor gebruik. Ze moeten eerst verder groeien en ontwikkelen. Dit proces wordt rijpen genoemd.

       

      Eisprong

      De eisprong wordt ook wel ovulatie genoemd. Het is het openbarsten van een eiblaasje waar een rijpe eicel in zit. Dit gebeurt één keer per maand.

       

      Inseminatie

      Bij inseminatie worden zaadcellen direct in de baarmoeder gebracht.

       

      Menstruatiecyclus

      De eerste dag van de cyclus is de dag waarop u ongesteld wordt en de menstruatie goed doorzet. U verliest dan helderrood bloed. De laatste dag van de cyclus is de dag vóór de volgende ongesteldheid. Bij de meeste vrouwen duurt de cyclus ongeveer 28 dagen.

       

      Opgewerkte zaadcellen

      Het sperma wordt kort voor de IUI in het laboratorium opgewerkt. Hierbij worden de best bewegende zaadcellen gescheiden van de andere zaadcellen.

       

      Hormonen slikken of spuiten

      Tekst video:

      Voordat u start met IUI, geeft u zichzelf eerst hormonen. Dit doet u met een prik. De hormonen zorgen ervoor dat er in uw eierstokken meerdere eiblaasjes gaan groeien. Op de dag dat u ongesteld wordt, neemt u contact op met het ziekenhuis. U maakt dan een afspraak voor een echo. U krijgt de echo op de tweede of derde dag van uw ongesteldheid. Tijdens de echo brengt de zorgverlener een lange, dunne echokop in uw vagina. De echokop is verbonden aan een scherm. Zo kan de zorgverlener uw baarmoeder en eierstokken beoordelen. Na de echo begint u met het nemen van de hormonen. U krijgt hier de eerste keer uitleg over. De zorgverlener laat u dan zien hoe dit moet. U neemt de hormonen elke dag op de afgesproken tijd. U kunt de prik het beste in uw buik, been of bil spuiten. In deze periode komt u regelmatig naar het ziekenhuis voor echo’s. De zorgverlener kijkt tijdens de echo’s hoe en hoeveel uw eiblaasjes groeien. Zijn de eiblaasjes groot genoeg? Dan geeft u uzelf een spuit. Uw zorgverlener vertelt u wanneer u dit moet doen. In deze spuit zit een ander hormoon. Dit hormoon zorgt ervoor dat u een eisprong krijgt. De zorgverlener vertelt wanneer u naar het ziekenhuis komt voor de IUIbehandeling.

       

      Duur van deze periode

      De hormonen die u tijdens de behandeling krijgt, zijn zogeheten gonadotrofines. Deze dient u zichzelf toe door middel van injecties onder uw huid. Voorafgaand aan de behandeling krijgt u uitgebreid uitleg en instructie.

      U gebruikt deze hormonen tot de eiblaasjes genoeg zijn gegroeid. Deze periode duurt ongeveer 7 tot 14 dagen, soms iets langer.

       

      Timing 

      Om de kans op bevruchting zo groot mogelijk te maken, moet de inseminatie plaatsvinden in de vruchtbare periode (rond de eisprong). Om dit moment vast te stellen wordt gebruikgemaakt van verschillende methoden:

       

      Echoscopie
      Inwendige echoscopie maakt het mogelijk om zowel het aantal als de groei van de eiblaasjes te beoordelen. Op basis van de grootte van de eiblaasjes kan het moment van eisprong worden ingeschat. Voor echo’s (follikelmetingen) kunt u zowel op de locatie Lelystad als Harderwijk terecht. Vaak zijn er meerdere controles per week nodig.

        

      HCG-injectie 

      Als bij echoscopie één of meer eiblaasjes van voldoende grootte worden gezien, kan de eisprong worden opgewekt door toediening van een HCG-injectie. U hoort van uw zorgverlener wanneer u deze HCG-injectie kunt toedienen. 

       

      LH-testen 

      Soms vragen wij u een ovulatietest te doen om het juiste moment van de inseminatie te bepalen. Als deze test positief is, wordt de inseminatie op de dag erna gepland. 

       

      Lege blaas voor de echo(‘s)

      Voor de echo is het belangrijk dat uw blaas leeg is. Ga daarom voordat u zich op de poli meldt nog even naar de wc.

       

      Sperma

      Sperma inleveren

      Op de dag van de behandeling moet uw partner het sperma thuis opvangen in een potje. Het potje moet binnen één uur bij het afnamelaboratorium in Harderwijk worden ingeleverd. Dit geldt ook voor patiënten uit Lelystad.

       

      Sperma bestaat voor het grootste gedeelte uit vloeistof waarin zich de zaadcellen bevinden. Voorafgaand aan de inseminatie wordt het sperma in het laboratorium bewerkt. De bewegende zaadcellen worden hierbij gescheiden van de niet-bewegende zaadcellen en de spermavloeistof. De bewegende zaadcellen worden overgebracht in een kleine hoeveelheid kweekvloeistof. Deze bewerking in het laboratorium duurt ongeveer 75 minuten. Zodra de bewerking klaar is, wordt het buisje afgegeven op de poli gynaecologie.

       

      Een IUI-behandeling is alleen zinvol als er na bewerking meer dan 0,8 miljoen beweeglijke zaadcellen overblijven.

       

      Aandachtspunten

      • Ziekte (met name koorts) of medicijngebruik kan de spermakwaliteit nadelig beïnvloeden. Wij adviseren u daarom bij koorts (> 38° graden Celsius) of het starten van nieuwe medicatie contact met ons op te nemen. 
      • Veel mannen vragen zich af hoe vaak ze seks moeten hebben. Wij adviseren u ook tijdens een IUI-traject in de vruchtbare periode om de dag seks te hebben. Langer dan drie dagen geen seks kan de spermakwaliteit nadelig beïnvloeden.

       

      De IUI-behandeling

      Volle blaas voor de IUI-behandeling

      Een volle blaas vergemakkelijkt in veel gevallen de inseminatie. Zorg er dus voor dat u vlak voor de behandeling niet plast en voldoende drinkt.

       

      Wat voelt u tijdens de behandeling?

      Het naar binnen brengen van de eendenbek kan een drukkend gevoel geven. Sommige mensen vinden dit een vervelend gevoel, maar dit doet meestal geen pijn. Van het inbrengen van het sperma voelt u weinig tot niets.

       

      Tekst video:

      U gaat starten met IUI. Dit staat voor intra-uteriene inseminatie. Voordat de IUI-behandeling begint, gaat u op een speciale tafel liggen. U ligt met gespreide benen in een steun. Om uw baarmoeder goed te kunnen zien, plaatst de zorgverlener een spreider in uw vagina. Dit wordt ook wel een speculum of een eendenbek genoemd. Daarna brengt de zorgverlener een klein slangetje in uw baarmoeder. Daaraan zit een spuitje met de opgewerkte zaadcellen. Via het slangetje spuit de zorgverlener langzaam de opgewerkte zaadcellen in uw baarmoeder. Dit is de inseminatie. Bij de inseminatie komen de beste zaadcellen op het juiste moment dicht bij de eicel. Dit maakt de kans op bevruchting groter. Na de inseminatie mag u naar huis. Wordt u in de 15 dagen na de behandeling niet ongesteld? Dan mag u thuis een zwangerschapstest doen. Bent u niet zwanger, of wordt u binnen 15 dagen wél ongesteld? Dan mag u de behandeling nog een keer laten uitvoeren.

       

      De inseminatie duurt ongeveer 15 minuten.

       

      Na de inseminatie

      U kunt direct uw dagelijkse werkzaamheden hervatten en er zijn geen bijzondere maatregelen nodig. Wanneer u niet zwanger bent geworden, krijgt u ongeveer 10 tot 15 dagen na de IUI een menstruatie. Bent u over tijd? Dan kunt u 16 tot 18 dagen na de IUI een zwangerschapstest doen.

      Is uw menstruatie anders dan normaal? Neem dan ook contact met ons op. Als de behandeling niet geslaagd is, kunt u over het algemeen direct met een volgende behandeling beginnen.

       

      Aantal behandelingen

      Over het algemeen worden er vier tot zes inseminatiebehandelingen gedaan. In individuele gevallen kan van deze aantallen worden afgeweken. 

       

      Uw zorgverlener zal vóór de start van de behandeling het aantal behandelingen met u bespreken. Zo nodig wordt dit aantal in de loop van de behandeling aangepast. 

       

      Bijwerkingen en complicaties

      Infectie 

      Bij elke IUI bestaat een zeer kleine kans op een infectie. Krijgt u koorts (> 38° graden Celsius), buikpijn of afscheiding anders dan normaal? Neemt dan contact op met de fertiliteitspoli via MijnStJansdal of de poli gynaecologie, telefoonnummer 0341 - 46 35 53.

       

      Meerlingzwangerschap en overstimulatie

      Bij MOH-IUI heeft u een grotere kans op het krijgen van een tweeling omdat meerdere eiblaasjes groeien en er dus meerdere eitjes bevrucht kunnen worden.

      Er wordt gestreefd naar maximaal twee tot drie eiblaasjes per behandeling.

      Wanneer er te veel eiblaasjes ontstaan, zal de behandeling worden afgebroken. U mag dan ook geen onbeschermde gemeenschap hebben! Tijdens de volgende behandeling zal de dosering van de hormonen verlaagd worden. Als er maar één eiblaasje ontstaat, zal de inseminatie gewoon doorgaan. In dat geval zal de dosering tijdens de volgende behandeling verhoogd worden.

       

      Cystes

      Met name na een overstimulatie, maar ook op andere momenten kunnen cystes ontstaan. In dat geval zal er geen nieuwe cyclus gestart worden voordat de cystes weer verdwenen zijn.

       

      Overige b ijwerkingen
      Hormoongebruik ter ondersteuning van de IUI geeft soms bijwerkingen zoals vocht vasthouden, misselijkheid, opvliegers en verandering van stemming.

       

      Krijgt u na een overstimulatie klachten van hevige buikpijn, een opgezette buik en kortademigheid? Dan moet u contact met ons opnemen.


      Van de hormonen die gebruikt worden bij IUI is geen verhoogd risico op het ontstaan van kanker bekend.

       

      Ondersteuning

      Het niet-slagen van de behandeling kan vragen oproepen en het omgaan met de teleurstelling kan moeilijk zijn. Heeft u behoefte aan een gesprek of extra ondersteuning? Bespreek dit dan met ons.

       

      Meer informatie

      Kans op slagen

      Per behandeling is de kans op een zwangerschap zo’n tien tot vijftien procent. Na zes behandelingen is ongeveer 30 tot 35 procent van de patiënten zwanger.

       

      Patiëntenvereniging

      Freya is een bekende patiëntenvereniging voor problemen met de vruchtbaarheid. Kijk op www.freya.nl voor meer informatie.

       

      Gezond zwanger worden

      Wilt u tips over gezond zwanger worden? Kijk dan op www.strakszwangerworden.nl.

       

      Wilt u de informatie ook bekijken in een animatiefilmpje? Klik dan hier.

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 3-5-2024