l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

IUI in eigen cyclus (met filmpje)

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

    

   Klik op de afbeelding om deze folder te bekijken met beeld en geluid (Indiveo). 

    

   Intra-uteriene inseminatie

   Binnenkort begint u met een IUI-behandeling. IUI staat voor intra-uteriene inseminatie. Dit betekent dat er opgewerkte zaadcellen in uw baarmoeder worden gebracht. In deze folder krijgt u meer informatie over de behandeling en hoe u zich hierop kunt voorbereiden.

    

   Doel van de behandeling

   Het doel van de behandeling is uw kans op zwangerschap groter te maken. Er kan voor IUI worden gekozen als de kwaliteit van het sperma verminderd is.

    

   Woordenboek

   Bevruchting

   Het samensmelten van een eicel en een zaadcel wordt bevruchting genoemd.

    

   Hormonen

   Hormonen zijn speciale stofjes die verschillende processen in het lichaam regelen. Bijvoorbeeld de groei van de eiblaasjes en de eisprong.

    

   Eiblaas

   Een eiblaas wordt ook wel een follikel genoemd. Dit is een met vocht gevuld blaasje. Hierin rijpt de eicel.

    

   Rijpen

   Eicellen zijn niet direct klaar voor gebruik. Ze moeten eerst verder groeien en ontwikkelen. Dit proces wordt rijpen genoemd.

    

   Eisprong

   De eisprong wordt ook wel ovulatie genoemd. Het is het openbarsten van een eiblaasje waar een rijpe eicel in zit. Dit gebeurt één keer per maand.

    

   Inseminatie

   Bij inseminatie worden de opgewerkte zaadcellen in de baarmoeder gebracht.

    

   Menstruatiecyclus

   De eerste dag van de cyclus is de dag waarop u ongesteld wordt. De laatste dag van de cyclus is de dag vóór de volgende ongesteldheid. Bij de meeste vrouwen duurt de cyclus ongeveer 28 dagen.

    

   Opgewerkte zaadcellen

   Het sperma wordt kort voor de IUI in het laboratorium opgewerkt. Hierbij worden de best bewegende zaadcellen gescheiden van de andere zaadcellen.

    

   Voorbereiding

   Om de kans op bevruchting zo groot mogelijk te maken, moet de inseminatie rondom de eisprong plaatsvinden. Dit moment kan op verschillende manieren bepaald worden.

    

   Urinetesten

   Vlak voor de eisprong maakt een kleine klier onder de hersenen (de hypofyse) gedurende een korte periode luteïneserend hormoon (LH) aan. Dit hormoon komt ook terecht in de urine. De urinetest op LH (ovulatietest) kunt u zelf uitvoeren.

   Wij adviseren u tweemaal daags te testen. Als deze test positief is, wordt de inseminatie de dag erna gepland.

    

   Echoscopie

   Soms worden de LH-testen gecombineerd met echocontroles.

    

   Sperma

   Sperma bestaat voor het grootste gedeelte uit vloeistof waarin zich de zaadcellen bevinden. Voor de inseminatie zijn echter alleen de zaadcellen nodig; deze worden in het laboratorium gescheiden van de vloeistof. Deze bewerking duurt ongeveer 75 minuten.

   Een IUI-behandeling is alleen zinvol als er na bewerking meer dan 0,8 miljoen beweeglijke zaadcellen overblijven.

    

   Aandachtspunten;

   • Het potje met sperma moet vijf kwartier voor de IUI ingeleverd worden bij het afnamelaboratorium in Harderwijk. Dit geldt ook voor patiënten uit Lelystad.

   • Tussen het tijdstip van produceren en het inleveren van het potje mag maximaal één uur zitten.

   • Ziekte (met name koorts) of medicijngebruik kan de spermakwaliteit nadelig beïnvloeden. Wij adviseren u daarom bij koorts (>38° Celsius) of het starten van nieuwe medicatie contact met ons op te nemen.

   • Veel mannen vragen zich af hoe vaak ze seks moeten hebben. Wij adviseren u ook tijdens een IUI-traject in de vruchtbare periode om de dag seks te hebben. Langer dan drie dagen geen seks kan de spermakwaliteit nadelig beïnvloeden.

     

   Volle blaas

   Een volle blaas vergemakkelijkt in veel gevallen de inseminatie. Zorg er dus voor dat u vlak voor de behandeling niet plast en voldoende drinkt.

    

   De IUI-behandeling

   Tekst video:

   U gaat starten met IUI. Dit staat voor intra-uteriene inseminatie. Voordat de IUI-behandeling begint, gaat u op een speciale tafel liggen. U ligt met gespreide benen in een steun. Om uw baarmoeder goed te kunnen zien, plaatst de zorgverlener een spreider in uw vagina. Dit wordt ook wel een speculum of een eendenbek genoemd. Daarna brengt de zorgverlener een klein slangetje in uw baarmoeder. Daaraan zit een spuitje met de opgewerkte zaadcellen. Via het slangetje spuit de zorgverlener langzaam de opgewerkte zaadcellen in uw baarmoeder. Dit is de inseminatie. Bij de inseminatie komen de beste zaadcellen op het juiste moment dicht bij de eicel. Dit maakt de kans op bevruchting groter. Na de inseminatie mag u naar huis. Wordt u in de 15 dagen na de behandeling niet ongesteld? Dan mag u thuis een zwangerschapstest doen. Bent u niet zwanger, of wordt u binnen 15 dagen wél ongesteld? Dan mag u de behandeling nog een keer laten uitvoeren.

    

   Duur van de behandeling

   De inseminatie duurt een paar minuten. Na de behandeling kunt u direct naar huis en uw normale bezigheden hervatten.

    

   Wat voelt u tijdens de behandeling?

   Het naar binnen brengen van de eendenbek kan een drukkend gevoel geven. Sommige mensen vinden dit een vervelend gevoel, maar dit doet meestal geen pijn. Van het inbrengen van het sperma, voelt u weinig tot niets.

    

   Opnieuw behandelen

   Bent u niet zwanger geworden? Dan mag u de behandeling nog een keer laten uitvoeren. Uw behandelaar zal voor de start van het traject het aantal behandelingen met u bespreken. Zo nodig wordt dit aantal in de loop van de traject aangepast.

    

   Risico’s en bijwerkingen

   Bij elke IUI bestaat een zeer kleine kans op een infectie. Krijgt u koorts (>38° Celsius), buikpijn of afscheiding anders dan normaal? Neem dan contact op met de fertiliteitspoli via MijnStJansdal of de poli gynaecologie, telefoonnummer 0341 - 46 35 53.

    

   Ondersteuning

   Het niet slagen van de behandeling kan vragen oproepen. Heeft u behoefte aan een gesprek of extra ondersteuning? Bespreek dit dan met ons.

    

   Meer informatie

   Kans op slagen

   Per behandeling is de kans op een zwangerschap ongeveer tien tot vijftien procent.

    

   Patiëntenvereniging

   Freya is een bekende patiëntenvereniging voor problemen met de vruchtbaarheid. Kijk op www.freya.nl voor meer informatie.

    

   Gezond zwanger worden

   Wilt u tips over gezond zwanger worden? Kijk dan op www.strakszwangerworden.nl.

    

   Wilt u de informatie ook bekijken in een animatiefilmpje? Klik dan hier

   Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 15-7-2024