In deze folder leggen we uit wat BRMO is en wat wij doen als u in het ziekenhuis komt met een BRMO.
Wat is BRMO?
BRMO staat voor Bijzonder Resistent Micro-Organisme. Het is een bacterie die moeilijk te behandelen is met gewone antibiotica, omdat deze bacterie niet goed reageert op de medicijnen die normaal gebruikt worden voor infecties. Dit maakt het moeilijker om de infectie te behandelen.
Wat merkt u?
Veel mensen die BRMO bij zich hebben, merken hier niets van. De bacterie kan bijvoorbeeld in de darm of op de huid zitten zonder klachten te geven. Dit heet dragerschap. Als iemand ziek wordt door de bacterie, noemen we dit een infectie.
Wordt u zieker van een BRMO?
Een BRMO maakt u niet zieker dan een gewone bacterie. Deze gewone bacterie kan beter behandeld worden met antibiotica.
Hoe lang bent u drager?
Het is niet te zeggen hoe lang u drager blijft van deze BRMO. Dit is bij iedereen anders. Bij opname in het ziekenhuis wordt getest of u de bacterie nog heeft. Meerdere testen zijn nodig om zeker te weten dat u de bacterie niet meer heeft.
Maatregelen bij opname in het ziekenhuis
Als u wordt opgenomen, nemen we extra maatregelen om de BRMO niet te verspreiden.
- U ligt op een kamer alleen of met andere BRMO-dragers.
- U krijgt een eigen toilet.
- Medewerkers dragen een schort en handschoenen.
- U mag de kamer alleen verlaten voor behandelingen, onderzoeken of operaties.
Bezoek
Bezoek is welkom. Ook van kinderen en zwangere vrouwen.
- Als uw bezoek andere patiënten wil zien, vragen we hen om dat eerst te doen. Ze kunnen dan als laatste bij u langs komen.
- Na het bezoek moeten de bezoekers hun handen schoonmaken met handalcohol voordat ze de kamer verlaten.
-
Ze hoeven geen schort of handschoenen te dragen.
Naar huis of andere zorginstelling
Krijgt u thuiszorg of gaat u naar een andere zorginstelling? Meld dan dat u drager bent van een BRMO. Zo kunnen zorgverleners de juiste maatregelen nemen. Thuis hoeven u, uw huisgenoten en mantelzorgers geen extra maatregelen te nemen.
Tot slot
De maatregelen zijn in alle Nederlandse ziekenhuizen hetzelfde. Ze volgen de landelijke richtlijnen. We begrijpen dat deze situatie lastig kan zijn voor u en uw familie. We vragen om uw begrip. Heeft u vragen na het lezen van deze informatie? Neem dan contact op met uw arts of huisarts.