l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Instabiele schouder

Versienr: 3
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Bij instabiliteit van de schouder is sprake van een te grote beweeglijkheid van het schoudergewricht. De schouder kan dan bijna of helemaal uit de kom gaan.
      Het schoudergewricht bestaat uit een kop (caput humeri) en een kom (glenoid). De kop is het ronde uiteinde van de bovenarm. De kom is een uitsparing in het schouderblad, waar de kop in beweegt. Rondom de kop en de kom liggen een labrum met gewrichtskapsel en spieren. Het labrum is een bindweefselrand die een stevige verbinding vormt tussen het gewrichtskapsel en het bot en zorgt voor verdieping van de kom. Bij instabiliteit laat het gewrichtskapsel teveel beweging toe doordat het te lang is geworden om voldoende stevigheid te geven aan het gewricht. Ook kan het labrum los van de kom liggen. Vaak is het mogelijk deze overbeweeglijkheid op te vangen met de spieren rondom het schoudergewricht, wanneer deze in goede conditie zijn.

       

       

      Oorzaak

      Instabiliteit kan ontstaan doordat de schouder bij een ongeluk uit de kom is gegaan en het kapsel rondom het schoudergewricht is uitgerekt of ingescheurd. Vaak raakt daarbij het labrum los van de kom en daarmee de verbinding tussen het kapsel en het bot. Het kapsel kan ook langer worden doordat het gaandeweg wordt opgerekt door herhaaldelijk overrekken van het kapsel. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren bij sommige bovenhandse sporten, zoals volleybal en tennis.
       

      Klachten

      Een instabiele schouder geeft je het gevoel dat de kop niet stevig in de kom zit en bij bepaalde houdingen verschuift. Dit kan ook gepaard gaan met pijnklachten. Deze pijn is vaak aanwezig tijdens activiteiten, waarbij boven het hoofd gewerkt wordt of naar achter gereikt moet worden. Daarbij kunnen door de abnormale beweging van de schouder de slijmbeurs of spierpezen inklemmen en pijnlijk worden. Bovendien kunnen de spieren rondom het schouderblad overbelast raken.
       

      Diagnose en onderzoek

      Op basis van het lichamelijk onderzoek en de klachten van instabiliteit zal een vermoeden ontstaan dat er sprake is van een labrumletsel (Bankart laesie). Indien nodig, krijgt u een injectie in het gewricht (en soms ook in de slijmbeurs) met een snelwerkende pijnstiller (Marcaine 0.5%) en een ontstekingsremmer (Kenacort-A40). De pijnstiller maakt het mogelijk uw schouder beter te kunnen onderzoeken.
      Verder zal meestal een röntgenfoto worden gemaakt en indien nodig een MRI met contrastmiddel.
       

      De behandeling

      Nadat de diagnose is gesteld, bepaalt de orthopedisch chirurg in overleg met u en de fysiotherapeut, de meest effectieve behandeling.
       

      Fysiotherapie

      Met fysiotherapie kunnen de spieren rondom de schouder en het schouderblad getraind worden, waardoor de spieren beter in staat zijn de overbeweeglijkheid van het schoudergewricht op te vangen. De klachten kunnen hiermee in sommige gevallen geheel overgaan.
      Indien de klachten niet afnemen, bekijkt de orthopedisch chirurg of er operatieve mogelijkheden zijn.
       

      De operatie

      Tijdens de operatie wordt de lengte van het gewrichtskapsel rondom het schoudergewricht gecorrigeerd. Het kapsel en/of het labrum worden daarbij met ‘botankers’ en hechtingen op de juiste lengte vastgemaakt. Meestal betreft het een kijkoperatie, waarbij via steekgaatjes in het gewricht met kleine instrumenten geopereerd wordt. Indien nodig, wordt er een grotere opening gemaakt.

       


      Arthroscopische labrumrefixatie (Bankart repair)

       

      Soms is het beter om de instabiliteit te behandelen met een zogenaamde Latarjetprocedure, waarbij de voor-onderzijde van de kom (glenoid) wordt verruimd door een verplaatsing van een botstuk in de schouder.
      In de meeste gevallen kunt u de volgende dag weer naar huis. De hechtingen worden poliklinisch na ongeveer twee weken verwijderd.
      Voordat u geopereerd wordt, is het belangrijk dat de schouder en de bewegingen van het schouderblad goed getraind zijn. Hierdoor heeft u meer kans op een goed resultaat van de operatie.

       

       

      Latarjet procedure
       

      Na de operatie

      Na de operatie krijgt u een mitella, om de schouder de kans te geven te genezen. Twee dagen na de operatie mag u weer douchen, mits de wond droog is. Er moet daarna wel weer een droog verband of pleister op de wond worden aangebracht.

       

      De eerste tijd na de operatie mag u niet:

      • Fietsen, bromfietsen en autorijden
      • Sporten
      • Zwaar huishoudelijk werk doen, zoals stofzuigen of ramen wassen
      • Tillen
      • Andere belastende activiteiten verrichten, waarbij de arm gebruikt wordt

       

      Na de operatie zijn er verschillende herstelfasen. Gedurende de eerste drie weken na de operatie is het belangrijk dat het kapsel goed vastgroeit. U mag de arm daarom niet zelf optillen. Eén week na de operatie mag u starten met oefenen bij de fysiotherapeut. Hierbij mag u de arm niet zelf optillen, maar doet de fysiotherapeut dat voor u. Als deze bewegingen pijnvrij kunnen worden uitgevoerd, mag u de bewegingen zelf gaan uitvoeren en langzaam de kracht weer opbouwen.
      Het is belangrijk dat u alleen beweegt in het pijnvrije bewegingsgebied. U mag de beweging niet forceren; het mag geen pijn doen. U mag het optillen van de arm naar voren niet oefenen en zeker niet met een katrol de arm omhoog trekken of tegen de muur oplopen met de handen. Dit vergroot de kans op irritatie van het schouderkapsel, waardoor het kapsel kan verkleven.
      Vier tot zes maanden na de operatie hebben de meeste patiënten weer hun normale beweeglijkheid en kracht terug.
       

      Complicaties

      De kans op complicaties bij de operatie is klein. Tijdens de operatie wordt steriel gewerkt, maar er blijft een geringe kans op infectie. De operatie geeft een risico op verstijving van het kapsel.
      Wanneer het kapsel verstijft na de operatie, duurt het herstel en revalidatietraject langer. Het kapsel moet dan eerst rustig worden alvorens het mogelijk is om weer te worden opgerekt door de fysiotherapeut.
      Indien u koorts krijgt, de wondjes gaan lekken of als de hele schouder dikker, roder of pijnlijker wordt, neem dan contact met ons op.
       

      Contact

      Heeft u na uw bezoek aan het ziekenhuis vragen?

      • De eerste vijf dagen na het bezoek kunt u contact met ons opnemen via het algemene nummer van het ziekenhuis: 0341-463911. De receptioniste zal u doorverbinden met de afdeling waar u uw vraag kunt stellen.
      • Is het langer dan vijf dagen geleden? Neem dan contact op met uw eigen huisarts of buiten kantoortijden met de huisartsenpost. Zie voor contactgegevens de website van ziekenhuis St Jansdal.

         

       

       

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 19-4-2024