l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Hysteroscopie, therapeutisch

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Een therapeutische hysteroscopie is een operatie in de baarmoeder via een kijkbuis (hysteroscoop). De belangrijkste redenen voor deze operatie zijn het verwijderen van poliepen en myomen (vleesbomen) van beperkte omvang, het behandelen van het slijmvlies van de baarmoeder, het opheffen van verklevingen in de baarmoeder, en het verwijderen van een tussenschot of een spiraaltje in de baarmoeder. De ingreep vindt meestal plaats onder narcose of met een ruggenprik. Bij een diagnostische hysteroscopie gaat het anders. Dit onderzoek gebeurd zonder verdoving en heeft als doel na te gaan of er afwijkingen aan de binnenkant van de baarmoeder zijn. De diagnostische hysteroscopie kan gecombineerd worden met kleine ingrepen zoals het verwijderen van een spiraaltje of een poliepje. Over de diagnostische hysteroscopie bestaat een aparte folder.

    

   Wat is een therapeutische hysteroscopie?

    

    

   Hysteroscopie betekent: kijken in de baarmoeder. De gynaecoloog bekijkt de binnenkant van de baarmoeder met een kijkbuis (hysteroscoop). Dit instrument wordt via de vagina (schede) ingebracht. Bij een therapeutische hysteroscopie kijkt de gynaecoloog niet alleen (zoals bij een diagnostische hysteroscopie), maar voert ook een behandeling uit. Dit gebeurt door een holle buis, de operatie-hysteroscoop, met een doorsnede van 6 tot 10 mm. Door deze buis brengt de arts vocht en instrumenten in de baarmoederholte, zoals tangetjes, schaartjes of kleine lisjes die elektrisch verhit worden. De hysteroscoop sluit men aan op een camera. Op een monitor (soort televisiescherm) verschijnt een afbeelding van de binnenzijde van de baarmoeder. Zo is het verloop van de operatie uitstekend te volgen.
    

   Wanneer wordt een therapeutische hysteroscopie geadviseerd? 

   Er zijn een aantal redenen voor een therapeutische hysteroscopie. De ingrepen vinden meestal in dagbehandeling plaats, waarbij u op de dag van de ingreep naar huis kunt. Het is zelden nodig om langer te blijven.
    

   Kleine operaties 

   Verwijderen van een poliep of een klein gesteeld myoom
   Een poliep is een bijna altijd goedaardige uitstulping van het baarmoederslijmvlies. Een gesteeld myoom is een vleesboom in de holte van de baarmoeder die met een steeltje aan de wand vastzit. Beide zijn een oorzaak voor abnormaal bloedverlies. De gynaecoloog kan ze verwijderen met een elektrisch verhit lisje, een schaartje of een ander instrument.
    

   Opheffen van geringe verklevingen in de baarmoederholte (syndroom van Asherman)
   Dunne verklevingen tussen de voor- en de achterwand van deze holte zijn eenvoudig door te knippen.
    

   Verwijderen van een spiraal (IUD) waarvan het touwtje niet te vinden is
   De gynaecoloog zoekt het spiraaltje op met behulp van de hysteroscoop en kan deze meestal gemakkelijk met een klein tangetje pakken en verwijderen. Als een spiraaltje erg vastzit in de wand van de baarmoeder is de ingreep gecompliceerder.

    

   Grotere operaties 

   Verwijderen van myomen (vleesbomen)

   Middels een lusje verwijderen van een vleesboom.

   Myomen zijn goedaardige spierknobbels. Zij kunnen aanwezig zijn aan het buitenoppervlak van de baarmoeder, in de spierwand of aan de binnenkant van de baarmoeder, uitpuilend in de baarmoederholte. Een myoom dat uitpuilt in de baarmoederholte veroorzaakt dikwijls menstruatieproblemen. Alleen myomen die voor een (groot) deel in de baarmoederholte liggen, zijn hysteroscopisch te verwijderen. De zwaarte van de operatie is afhankelijk van de grootte en de dieptegroei in de spierwand. Naarmate de myomen dieper in de spierwand zitten, is de operatie moeilijker en gecompliceerder. Soms lukt de behandeling niet in één keer. De gynaecoloog verwijdert het myoom dan slechts gedeeltelijk en neemt in een tweede operatie het restant weg. De reden hiervoor is dat tijdens de ingreep een wond in het operatiegebied ontstaat. Hierin staan bloedvaten open. Het vocht waarmee de arts de baarmoederholte vult, gaat gedeeltelijk via deze vaten de bloedbaan in. Als er te veel vocht in de bloedsomloop komt is dit een belasting voor het hart, dat meer vocht moet rondpompen. Wanneer een bepaalde maximale hoeveelheid vocht in de bloedbaan terechtgekomen is, moet de gynaecoloog stoppen met de operatie. Ook is er soms sprake van ruim bloedverlies tijdens de operatie, wat het verder opereren kan bemoeilijken. Slechts zelden is hiervoor een bloedtransfusie noodzakelijk. Soms brengt de arts dan na de ingreep een ballonkatheter in de baarmoeder in, welke de bloedende vaatjes aan de binnenzijde van de baarmoeder dichtdrukt. Meestal verwijdert men de katheter enkele uren tot een dag na de operatie.
    

   Het verwijderen van een tussenschot (septum) in de baarmoeder
   Een tussenschot in de baarmoeder is soms een oorzak voor zwangerschapsproblemen. De gynaecoloog kan met een hysteroscopische operatie zo’n tussenschot verwijderen.
    

   Opheffen van ernstige verklevingen in de baarmoederholte (syndroom van Asherman)
   Bij ernstige verklevingen zijn de voor- en achterwand geheel met elkaar verkleefd. De operatie om de verklevingen door te nemen is dan moeilijk en lukt dikwijls niet in één keer.
    

   Het verwijderen van grotere poliepen.

   De gynaecoloog kan grotere poliepen vrijwel altijd in een
   operatie wegnemen.

    

   Behandelingen van het baarmoederslijmvlies
   Deze worden hieronder apart beschreven.
    

   Operaties om het baarmoederslijmvlies te verwijderen of te vernietigen

   Het verwijderen of vernietigen van het slijmvlies aan de binnenwand van de baarmoeder is een behandeling voor de klacht hevige menstruatie. Meestal wordt deze behandeling pas geadviseerd als andere behandelingen geen succes hebben gehad of niet mogelijk zijn.

    

   Wij bespreken hieronder vier methoden: de endometriumablatie (Novasure ®), de ballonbehandeling (Thermacoice ®), de rollerbolmethode en de endometriumresectie. Deze ingrepen vinden in dagbehandeling plaats. In Ziekenhuis St Jansdal ziekenhuis wordt de Novasure ® methode toegepast.

    

   Een zwangerschap na een dergelijke ingreep wordt ten sterkste afgeraden, omdat deze zich direct in de spierwand van de baarmoeder kan innestelen. Dit is een gevaarlijke situatie. Een garantie dat u onvruchtbaar bent, kan de gynaecoloog niet geven. Betrouwbare anticonceptie blijft daarom noodzakelijk. Bespreek dit voor de ingreep met de gynaecoloog. Eventueel kunt u tegelijkertijd een sterilisatie overwegen.

    

   De gang van zaken en mogelijkheden voor behandelingen van het baarmoederslijmvlies verschillen per ziekenhuis. De gynaecoloog geeft u verdere informatie.
    

   De endometriumablatie
   Na het meten van de lengte van de baarmoederholte wordt via de vagina en de baarmoedermond een kunststof buisje met aan het einde een instrumentje van gaasdraad  in de baarmoeder ingebracht. Gedurende twee minuten wordt er via dit gaasdraad hitte afgegeven waardoor de binnenbekleding van de baarmoeder (het slijmvlies) wordt vernietigd.
    

   De ballonbehandeling
   Via de vagina en de baarmoedermond brengt de gynaecoloog een ballonnetje van latex in de baarmoederholte en vult deze met vloeistof. In het ballonnetje zit een warmte-element dat de vloeistof tot boven de 85 graden verhit. Het slijmvlies verschroeit hierdoor en sterft af. De behandeling vindt veelal in dagopname plaats.
    

   De rollerbolmethode
   De gynaecoloog brengt via de vagina een hysteroscoop in de baarmoeder, zodat de baarmoederholte zichtbaar wordt. Door dit buisje wordt een klein rollend bolletje op een dun staafje ingebracht. De arts rolt dit bolletje over het slijmvlies. Door verhitting verschroeit het slijmvlies tot enkele millimeters diepte en sterft daarna af. Deze operatie vindt nog maar zelden plaats.
    

   De endometriumresectie
   Deze ingreep vindt ook plaats via de hysteroscoop. De gynaecoloog brengt in de baarmoeder een lisje dat elektrisch verhit wordt en dat het slijmvlies verwijdert. Anders dan bij de bovenbeschreven behandelingen bestaat hierbij wel een kleine kans op complicaties. Om tijdens de operatie goed zicht te hebben, vult men de baarmoeder met een vloeistof.
   Zoals eerder is beschreven bij het hysteroscopisch verwijderen van myomen, stopt de gynaecoloog de operatie soms als er via het wondgebied te veel vocht in de bloedsomloop komt. Een tweede operatie is dan noodzakelijk.
    

   Voorbereiding en planning van de behandeling

   Medicijnen

   Voorafgaand aan hysteroscopische operaties adviseert de gynaecoloog soms een voorbehandeling van het slijmvlies met anti-hormonen. Dit zijn medicijnen die de situatie in de post-menopauze (de periode na de laatste menstruatie) nabootsen. Doordat de eierstokken dan tijdelijk geen hormonen meer maken, wordt het baarmoederslijmvlies dunner. Een behandeling is dan gemakkelijker. Deze medicijnen hebben over het algemeen bijwerkingen. U kunt klachten krijgen over opvliegingen en transpireren, vooral ‘s nachts. Ook de vagina kan droger aanvoelen. Na de operatie stopt u met deze medicijnen. De werking van de eierstokken keert dan weer terug en de bijwerkingen verdwijnen spoedig. Ook de maandelijkse bloedingen treden weer op. Als hevig bloedverlies de reden voor de operatie was, zullen de bloedingen naar verwachting minder hevig zijn dan voorheen. Na een behandeling van het baarmoederslijmvlies blijft de menstruatie soms helemaal weg.
    

   Planning

   De hysteroscopische operatie vindt bij voorkeur niet plaats tijdens de menstruatie. Als abnormaal bloedverlies de reden is voor de behandeling, is bloedverlies geen bezwaar. Bij kinderwens gebeurt de behandeling in de eerste helft van de cyclus, voordat de eisprong optreedt. De bedoeling is dat u niet
   zwanger bent tijdens de behandeling.
    

   Tegelijkertijd laparoscopie?

   Bij de grotere hysteroscopische operaties zoals het verwijderen van myomen of van ernstige verklevingen in de baarmoeder, kijkt de gynaecoloog soms tijdens de ingreep met behulp van een laparoscoop in de buikholte. De laparoscoop is net als de hysteroscoop een kijkbuis. Daarmee kan men bezien of bij het gebruik van de hysteroscoop geen gaatje in de wand van de baarmoeder ontstaat. Uw gynaecoloog bespreekt meestal vooraf of er ook een laparoscopie gepland wordt. Soms blijkt de noodzaak pas tijdens de operatie.
    

   Ruggenprik of narcose

   De therapeutische hysteroscopie kan plaatsvinden onder narcose of onder spinale of epidurale anesthesie. Bij deze laatste twee vormen van verdoving (ruggenprik) bent u wakker en kunt u het verloop van de operatie eventueel volgen op het scherm. Uw gynaecoloog kan adviseren over de mogelijkheden en ervaringen met deze soorten verdoving. Als tegelijkertijd een laparoscopie plaatsvindt is alleen een volledige narcose mogelijk.
    

   Onderzoek voor de operatie

   Zowel bij een ruggenprik als bij narcose is het gebruikelijk onderzoek te doen naar uw gezondheid. Dit gebeurd bij de anesthesist. De arts stelt vragen over uw algemene gezondheid; soms wordt bloedonderzoek of een beperkt lichamelijk onderzoek verricht, en soms is aanvullend onderzoek nodig zoals een ECG (hartfilmpje).
    

   Na de operatie 

   Pijn

   Bij kleinere ingrepen hebt u vaak de eerste dagen een gevoelige onderbuik, bij grotere ingrepen duurt dit soms wat langer. Na een laparoscopie kunt u schouderpijn hebben. Na de endometriumablatie kan enkele dagen een menstruatieachtige kramp/pijn in de onedrbuik gevoeld worden.
    

   Bloedverlies

   Bij kleinere ingrepen hebt u vaak de eerste dagen een gevoelige onderbuik, bij grotere ingrepen duurt dit soms wat langer. Na een laparoscopie kunt u schouderpijn hebben. Na de endometriumablatie kan enkele dagen een menstruatieachtige kramp/pijn in de onedrbuik gevoeld worden.
    

   Afscheiding

   Na afloop van het bloedverlies hebt u vaak nog wat bruinige afscheiding. Vooral bij operaties om het baarmoederslijmvlies te verwijderen moet u rekening houden met de kans op vieze, soms wat riekende afscheiding gedurende een aantal weken. Soms zijn er geen afscheidingsklachten.
    

   Kunstmatige cyclus

   In een aantal situaties schrijft de gynaecoloog na de hysteroscopische operatie gedurende een maand hormonen voor om het slijmvlies van de baarmoederholte te laten herstellen. Deze medicijnen zijn vergelijkbaar met een zwaardere pil. De menstruatie die hierop volgt, kan hevig zijn.
    

   Spiraaltje

   Soms plaatst de gynaecoloog aan het einde van de operatie een spiraaltje in de baarmoeder. Dit gebeurt vooral na operaties om verklevingen op te heffen. Het doel is nieuwe verklevingen in de baarmoeder te voorkomen. Over het algemeen verwijdert de arts dit spiraaltje na de eerstvolgende
   menstruatie.
    

   Gemeenschap

   Als er geen bloedverlies of vieze afscheiding meer is, is er geen bezwaar tegen geslachtsgemeenschap. Zolang de buik nog gevoelig is, kan dit wel pijnlijk zijn.
    

   Hechtingen

   Omdat de hysteroscopische operatie via de schede wordt uitgevoerd, zijn er geen hechtingen. Alleen als ook een laparoscopie is verricht, zijn er hechtingen in de buikwand.
    

   Werk

   Na een kleinere ingreep die in dagopname plaatsvindt, moet u over het algemeen enkele dagen uittrekken voor uw herstel. Voor een grotere ingreep moet u zeker op een herstelperiode van een week rekenen. Extra hulp in de huishouding na thuiskomst uit het ziekenhuis is meestal niet noodzakelijk.
    

   Nacontrole

   Na een aantal weken krijgt u een afspraak op de polikliniek. Deze afspraak is over het algemeen telefonisch. Soms is het nodig om langs te komen.U kunt dan het resultaat van de
   behandeling bespreken.
    

   Complicaties

   Zoals bij iedere operatie kunnen ook bij therapeutische hysteroscopie complicaties optreden. Gelukkig zijn deze zeldzaam.
    

   Abnormaal veel bloedverlies

   De behandeling veroorzaakt vaak een wond aan de binnenkant van de baarmoeder. Er kunnen ook wondjes zijn in de baarmoederhals door een tangetje dat daar werd geplaatst.
   Is het bloedverlies meer dan een flinke menstruatie, neem dan contact op met uw gynaecoloog.

    

   Beschadiging van de wand van de baarmoeder

   Soms ontstaat tijdens de behandeling een gaatje in de wand van de baarmoeder (perforatie). Meestal geneest dit vanzelf. Een groter gat moet soms operatief gesloten worden. In dat geval is (alsnog) narcose noodzakelijk. Soms is een laparoscopie (kijkoperatie) voldoende om de ernst van het gat te beoordelen. In andere gevallen kan een buikoperatie via een bikinisnee noodzakelijk zijn om een bloeding te stelpen. Deze complicatie komt vooral voor bij de behandeling van ernstige verklevingen of diep in de wand gelegen myomen, maar ook bij eenvoudiger hysteroscopische operaties kan een perforatie voorkomen. Zoals beschreven, wordt soms tegelijkertijd een laparoscopie uitgevoerd om deze complicatie zoveel mogelijk te voorkomen, maar dat is niet altijd afdoende. Na een perforatie moet de gynaecoloog over het algemeen stoppen met de operatie, ook al is deze nog niet klaar. Dit betekent dat een tweede operatie noodzakelijk is. Een zeer zeldzaam gevolg van een perforatie is beschadiging van de darm of blaas. Een dergelijke complicatie vergt extra zorg en een langere
   ziekenhuisopname.
    

   Ontsteking of infectie

   Zoals bij veel andere operaties is een ontsteking of een infectie een mogelijke complicatie. Bij een hysteroscopische operatie komt deze complicatie weinig voor. Koorts en hevige buikpijn wijzen op een ontsteking. U moet bij deze verschijnselen direct contact met het ziekenhuis opnemen. Behandeling
   met antibiotica is dan noodzakelijk.

    

   Overgevoeligheid

   Sommige vrouwen zijn overgevoelig voor jodium of voor de vloeistof die in de baarmoederholte wordt ingebracht. Als u weet dat u overgevoelig bent voor dergelijke stoffen, vertel dit voor de operatie. De arts kan daar dan rekening mee houden. Verschijnselen die duiden op overgevoeligheid zijn ongebruikelijke duizeligheid, hartkloppingen of onwel bevinden. Zij treden soms pas na thuiskomst op. In dat geval is het verstandig contact op te nemen met het ziekenhuis.
    

   Overvulling

   Een zeldzame complicatie van een hysteroscopische operatie is overvulling van de bloedcirculatie. Er treedt dan een te grote vochtbelasting voor het lichaam op. Deze complicatie komt vooral voor bij de hysteroscopische verwijdering van een myoom en bij endometriumresectie. Bij deze operaties komt de vloeistof waarmee de gynaecoloog de baarmoeder vult, gemakkelijk in de bloedbaan terecht. Als er te veel vocht in de bloedbaan komt, moet de operatie worden afgebroken. Meestal kan het lichaam dit vocht gemakkelijk kwijt. Een plaspil kan noodzakelijk zijn. Een enkele keer is extra intensieve zorg na de operatie noodzakelijk.
    

   Syndroom van Asherman

   Bij elke operatie treedt littekenvorming op. Ook bij operaties in de baarmoeder kunnen littekens ontstaan in de vorm van verklevingen in de baarmoeder. Dit noemt men het syndroom van Asherman. Deze complicatie is zeer zeldzaam. Als hij al voorkomt is het meestal na een hysteroscopische verwijdering van een myoom. In ernstige gevallen kan het menstruatiebloed ten gevolge van de verklevingen niet naar buiten. Na een endometriumablatie treden altijd verklevingen in de baarmoeder op. Dit is in dat geval echter geen complicatie maar een gevolg van de ingreep. Om die reden is een zwangerschap na deze ingreep ten sterkste afgeraden.
    

   Tot slot

   Ondanks de hier beschreven zeldzame complicaties is de hysteroscopische operatie een veilige behandeling. Bij een goede reden om de operatie te verrichten, voorkomt deze operatie vaak een grotere operatie met kans op grotere complicaties. Hebt u naar aanleiding van deze brochure nog vragen, aarzel dan niet om die met uw gynaecoloog te
   bespreken.
    

   Zelfhulporganisaties

   De Stichting Voorlichting en Zelfhulp Gynaecologie (VZG) kan u nadere informatie geven over de belevingsaspecten van diverse behandelingen.

   Stichting Voorlichting Zelfhulp Gynaecologie (VZG)
   Nieuwegracht 24 A
   3521 LR Utrecht
   tel (030) 231 05 58 (ma t/m do van 9.30-12.30 uur)
   fax (030) 231 05 58

    

   Woordenlijst

   Anti-hormoon: een synthetisch hormoon dat de aanmaak van eigen hormonen beïnvloedt.

   Ballonmethode: operatie waarbij de gynaecoloog een ballon met hete vloeistof in de baarmoeder brengt; door de hitte verschroeit het baarmoederslijmvlies.

   Endometrium: baarmoederslijmvlies.

   Endometriumresectie: operatie waarbij de gynaecoloog het baarmoederslijmvlies verwijdert hysteroscopie een onderzoek waarbij de gynaecoloog met een dun buisje in de baarmoeder kijkt.

   Hysteroscopie: een onderzoek waarbij met een dun buisje in de baarmoeder gekeken wordt.

   Hysteroscopische: operatie via een dun buisje dat de operatie gynaecoloog in de baarmoeder brengt.

   Laparoscopie: een operatie waarbij de gynaecoloog met een kijkbuis via de buikwand in de buikholte kijkt.

   Menstruatie: maandelijkse bloeding.

   Myoom: een goedaardige spierknobbel die uitgaat van de wand van de baarmoeder.

   Poliep: een gezwelletje dat in de baarmoederholte groeit; bijna altijd is het goedaardig.

   Postmenopauze: de periode na de laatste menstruatie (gewoonlijk rond het 52e levensjaar).

   Rollerbolmethode: operatie waarbij de gynaecoloog met een bolletje over het baarmoederslijmvlies heen rolt; door verhitting verschroeit het slijmvlies.

   Vleesboom: myoom
    

   Bronvermelding 

   Deze voorlichtingsfolder is gebaseerd op de NVOG brochure en aangepast aan de werkwijze in Ziekenhuis St Jansdal te Harderwijk.

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

    

   Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 15-7-2024