l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Hulphond in het ziekenhuis

Versienr: 1
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Geen dieren in het ziekenhuis

      Het is in het ziekenhuis verboden om (huis)dieren mee te nemen, zowel voor patiënten als voor medewerkers. Dit in verband met het risico op overdracht van ziekteverwekkers op zorgverleners en patiënten.

       

      Een uitzondering hierop betreft de toelating van honden met een hulpfunctie, ook wel hulp- of assistentiehonden genoemd. Deze honden hebben een daadwerkelijke hulpfunctie in het dagelijks leven van hun eigenaar en hen kan de toegang tot het ziekenhuis niet worden ontzegd. Er zijn verschillende soorten assistentiehonden, zoals:

       

      Hulphonden

      Dit zijn honden die speciaal opgeleid zijn voor mensen met een motorische beperking. Zij kunnen hen assisteren bij allerlei handelingen in het dagelijks leven.

       

      Signaalhonden

      Dit zijn honden die zijn opgeleid voor de hulp aan auditief gehandicapte mensen. Zij waarschuwen hun baas voor allerlei geluiden, zoals bijvoorbeeld een deurbel of een telefoon.

       

      Epilepsie- of seizurehonden

      Deze honden zijn getraind om mensen met epilepsie bij te staan en alarm te slaan bij een aanval.

       

      Therapiehonden

      Deze honden helpen en ondersteunen bijvoorbeeld autistische mensen in het dagelijks leven. Ook helpen therapiehonden bijvoorbeeld mensen met PTSS bij een reactie op vermeend gevaar.

       

      Geleidehonden

      Dit zijn honden die zijn opgeleid voor de begeleiding van blinden en slechtzienden.

       

      Algemene voorwaarden tot het toelaten hulphonden

      Uitsluitend op onderstaande voorwaarden kan een hond worden toegelaten:

       

      De hond moet herkenbaar zijn als hulphond en dient aangelijnd te zijn

      De hond draagt zichtbaar een dekje met het logo van de stichting die de hond getraind heeft en de tekst: ‘hulphond’ of ‘assistentsdog’ of ‘L’(leshond)

      De hond is aantoonbaar gevaccineerd, ontwormd en recent behandeld met anti-vlo en anti-teek middel. De baas moet op verzoek van de medewerker een legitimatiepasje tonen met de naam van baas en de naam van de hond, eventueel met foto’s.

      Uitzondering: er is een kleine groep hulphonden die niet bij een stichting getraind is. De baas moet dan een persoonsgerichte (medische) verklaring kunnen tonen over het belang van de hulphond.

       

      De hond moet in functie zijn

      Baas en hond dienen samen op te trekken. Als de baas de hond aan familie of begeleider overlaat en zonder hond voor onderzoek en consult gaat, is de hond op dat moment geen hulphond en is er geen toegang tot het ziekenhuis.

      Uitzondering hierop is als de hond kortdurend niet mee naar binnen kan, én als de baas zich zonder hond niet kan verplaatsten.

      Als er familie of een begeleider meegaat, dan nemen zij automatisch de hulpfunctie over. De hond heeft dan geen toegang.

       

      De hond mag geen overlast veroorzaken

      In principe staat de hond onder commando van de baas. Kan de baas de hond niet onder controle krijgen, dan is de toegang voor de hond in het ziekenhuis voor dat moment niet gepast. In overleg met de zorgverlener, de eigenaar en zo nodig een bewaker moet er voor dat moment een oplossing gezocht worden.

       

      Ziekenhuisopname

      Wanneer de eigenaar van een hulphond opgenomen moet worden en zijn hond mee in functie wil hebben tijdens de ziekenhuisopname, dient de patiënt vooraf contact op te nemen met de teamleider van de betreffende verpleegafdeling. Met elkaar wordt besproken of de voordelen (sociale- praktische- en/of therapeutische noodzaak) van het meenemen van de hulphond opwegen tegen de nadelen (o.a. infectiegevaar). Vaak zal de teamleider eerst met deskundigen in het ziekenhuis moeten overleggen om alle voor- en nadelen tegen elkaar te kunnen afwegen. Een positief besluit is alleen mogelijk als er een 1-persoonskamer kan worden aangeboden. Het toekennen van een 1-persoonskamer gebeurt altijd op medische gronden.

       

      De patiënt moet zelf iemand regelen voor het uitlaten en verzorgen van de hond.

       

      Wanneer een eigenaar zijn hond niet meeneemt is er gelegenheid om de hond te kunnen ontvangen tijdens het ziekenhuisverblijf. Dit is mogelijk in een openbare ruimte, zoals een dagverblijf of het bezoekersrestaurant. Wanneer de patiënt hier niet naar toe kan komen, kan er alleen toegang zijn voor de hond als de patiënt op een 1-persoonskamer verpleegd wordt, zodat de hond zijn baas in zijn kamer kan bezoeken.

       

      Bezoek van polikliniek en onderzoeksafdelingen

      Hulphonden mogen meegenomen worden naar de poliklinieken en naar de spreekkamer. Vanuit het oogpunt van infectiepreventie bestaat hiertegen geen bezwaar. De hond mag echter niet mee naar onderzoekkamers, behandelruimten, functieafdeling en de onderzoeksruimten van de afdeling radiologie.

       

      Bezoek

      Als een eigenaar van een hulphond iemand in het ziekenhuis wil bezoeken, mag deze de hond meenemen voor begeleiding tijdens het ziekenbezoek. Dit kan uitsluitend in een openbare ruimte, zoals een dagverblijf of het bezoekersrestaurant. Wanneer de patiënt hier niet naar toe kan komen, is er alleen toegang mogelijk wanneer de patiënt op een 1-persoonskamer verpleegd wordt.

       

      Vragen

      Voor vragen ter voorbereiding op een bezoek aan het ziekenhuis met uw hulp of assistentiehond kunt u over bovenstaande in eerste instantie contact opnemen met:

      Bij een bezoek aan een

      • polikliniek: een medewerker van de betreffende polikliniek

      • onderzoeksafdeling: een medewerker van de betreffende onderzoeksafdeling

      • verpleegafdeling: de teamleider van de betreffende verpleegafdeling

       

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 24-4-2024