l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Heupdysplasie

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Heupdysplasie is een aangeboren afwijking aan het heupgewricht. Het heupgewricht van uw kind is niet goed ontwikkeld, de heupkom is niet diep genoeg, waardoor de kop van de heup niet goed in de kom past. De kop kan gemakkelijk uit de ondiepe kom glijden.

       


      Uw baby heeft geen pijn van de heupdysplasie. Door de heupaandoening kan uw baby de beentjes niet goed spreiden. De lies-, bil- en dijplooien zijn vaak asymmetrisch en soms lijkt het ene been korter dan het andere.

       

      Heupdysplasie is niet zeldzaam, ongeveer 2% van alle baby’s heeft deze aandoening. De afwijking komt niet overal evenveel voor. In China en Afrika is heupdysplasie zeer zeldzaam. Wel is bekend dat heupdysplasie vaker voorkomt bij meisjes dan bij jongens. Heupdysplasie kan op latere leeftijd leiden tot artrose (slijtage). Het is daarom ook belangrijk dat uw kind op jonge leeftijd behandeld en gecontroleerd wordt.

       

      Oorzaak van heupdysplasie

      De oorzaak van heupdysplasie is onduidelijk. Het lijkt erop dat erfelijkheid en familiaire factoren een rol spelen. Een baby van wie een van de ouders, broertje of zusje heupdysplasie heeft of heeft gehad, heeft een grotere kans om deze aandoening ook te krijgen dan andere baby’s.

       

      Ook de manier waarop de baby in de baarmoeder heeft gelegen lijkt invloed te hebben. Baby’s die in een stuitligging hebben gelegen, hebben een grotere kans  op heupdysplasie. Het is niet bewezen dat de afwijking kan verergeren na de bevalling als uw kind in een bepaalde houding ligt. Het is wel gunstig om uw baby in een draagzak te dragen (in heupspreid positie). U kunt de beentjes van uw baby beter niet strekken (ook niet om de lichaamslengte te meten).

       

      Diagnose stellen bij heupdysplasie

      Het is belangrijk om heupdysplasie in een vroeg stadium te ontdekken. Daarom wordt uw baby direct na de geboorte onderzocht door de verloskundige. Ook op het consultatiebureau let de arts op eventuele heupdysplasie. Als de arts vermoedt dat uw kind deze afwijking heeft, dan is verder onderzoek nodig. U krijgt een doorverwijzing naar een orthopedisch chirurg (de specialist op dit gebied). Uw kind kan al snel na de geboorte worden onderzocht door middel van echografie. Daarmee word het heupgewricht in beeld gebracht.

      Verder wordt er meestal een röntgenfoto gemaakt. Zo’n foto heeft alleen zin na de derde levensmaand, bij jongere kinderen is er te weinig op te zien.
       

      Behandeling van heupdysplasie

      Bij baby’s jonger dan drie maanden geneest een heupdysplasie vaak spontaan en is er dus geen speciale behandeling nodig.
      Wanneer uw kind ouder is dan drie maanden als de heupdysplasie wordt vastgesteld, wordt de afwijking meteen behandeld. De arts plaatst de kop van het dijbeen in het midden van de heupkom. Deze stand wordt aangehouden door middel van het dragen van een bandage (plaatje). Uw kind houdt deze 23 uur per dag om.

       


      Wanneer u uw kind wast of aankleedt mag u de bandage afdoen, tenzij de arts andere instructies heeft gegeven. Als uw kind in deze spreidstand veel met de beentjes trappelt, ontstaat er een druk van de kop van het dijbeen in de heupkom. Dit geeft een groeiprikkel, waardoor de te vlakke heupkom een beter dak gaat vormen boven de kop.
       

      De behandeling doet geen pijn en uw kind wordt door de bandage niet geremd in de ontwikkeling.

       

      De duur van de behandeling verschilt per kind en is afhankelijk van de ernst van de afwijking en het verloop van het genezingsproces. Regelmatige controle door de orthopedisch chirurg is altijd noodzakelijk. Voor de meeste kinderen verloopt de behandeling zonder problemen. Ze zijn meestal uitbehandeld voor ze gaan lopen.
       

      Prognose bij heupdysplasie

      Tijdige behandeling van heupdysplasie heeft bij bijna alle kinderen een goed resultaat. Door de behandeling kunnen gewrichtsproblemen, zoals luxatie en vroegtijdige artrose (slijtage) worden voorkomen. Vrijwel alle kinderen ontwikkelen een goed heupgewricht en kunnen een normaal leven leiden.
       

      Vragen

      Poli orthopedie
      Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de poli orthopedie:

       

      telefoon (0341) 463770

      ma t/m vr 08:30 - 16:30 uur

       

      Met vragen over de bandage kunt u terecht bij één van de orthopedisch instrumentmakers:
      (0341)463775

       

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 19-4-2024