l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Hartfalen, advies over leefwijzen

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      In deze folder wordt kort samengevat welke leefwijzen worden geadviseerd na de diagnose hartfalen. Dit zijn algemene richtlijnen. Het is dus mogelijk dat adviezen uit deze folder iets afwijken van datgene wat de cardioloog of hartfalenverpleegkundige u heeft geadviseerd. 

       

      Medicijnen

      Voor een goede behandeling van hartfalen is het essentieel om uw medicatie op de voorgeschreven tijden in te nemen. Verander nooit op eigen inzicht iets aan uw medicatie. Bij klachten kunt u terecht bij uw huisarts of cardioloog.

       

      Voeding en vocht

      Een evenwichtig voedingspatroon en een gezond lichaamsgewicht hebben een gunstig effect op uw gezondheid. Bij overgewicht is het advies om af te vallen. Vraag een diëtiste om

      persoonlijk advies. Een zeer matig gebruik van zout wordt aanbevolen bij hartfalen. Voeg tijdens het koken geen extra zout toe en gebruik verse groenten. Vermijd voeding uit blik en kant-en-klaarmaaltijden. Ook moet u het gebruik van vocht beperken tot 1,5 liter per dag. Dat is ongeveer gelijk aan tien glazen, inclusief soep, een eventueel dessert en twee stuks fruit. Bij warm weer is 2 liter per dag toegestaan.

       

      Alcohol

      Het beste is om geen alcohol (meer) te drinken. Wanneer u bij een gelegenheid één à twee glazen alcohol nuttigt, is dit acceptabel.

       

      Gewicht

      Om vroegtijdig te signaleren dat u mogelijk vocht vasthoudt, adviseren wij u om u dagelijks op een vast moment te wegen. Het beste is om u direct na het opstaan te wegen, vóór het nuttigen van het ontbijt of het uitvoeren van andere activiteiten. Neem contact op met de hartfalenverpleegkundige wanneer u binnen drie dagen 2 tot 2,5 kg bent aangekomen.

       

      Beweging

      De ernst van uw hartfalen bepaalt wat u wel en niet kunt doen. Het is van belang om, voor zover mogelijk, actief te blijven. Verspreid uw activiteiten over de dag en wissel inspanning af met rustmomenten. Probeer stress zoveel mogelijk te voorkomen. Op indicatie van de cardioloog en hartfalenverpleegkundige is het mogelijk om na ontslag deel te nemen aan een revalidatietraject onder begeleiding van een fysiotherapeut. De vuistregel is: luister naar de signalen van uw lichaam! Wees u ervan bewust dat u in veel gevallen uw leefstijl zult moeten aanpassen.

       

      Klachten

      Wanneer enkele van de onderstaande verschijnselen toenemen, neem dan contact op met de huisarts of hartfalenverpleegkundige:

      • Vocht in benen/enkels
      • Opgezette buik
      • Vermoeidheid/kortademigheid
      • Misselijkheid/verminderde eetlust
      • Onrust ‘s nachts
      • Afname concentratievermogen

       

      Roken

      Het advies is om te stoppen met roken. Vraag de hartfalenverpleegkundige om tips om u van het roken af te helpen. U kunt ook bij uw huisarts terecht voor hulp bij het stoppen met roken.

       

      Autorijden

      De mate van hartfalen bepaalt of u mag autorijden of niet. U kunt aan de cardioloog of hartfalenverpleegkundige vragen in welke klasse u valt. Mogelijk adviseert uw cardioloog u om een keuring aan te vragen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

       

      Vakantie

      Het verblijf in gebieden boven een hoogte van 1500 meter of met een hoge luchtvochtigheid kan klachten veroorzaken bij patiënten met hartfalen. Wanneer u van plan bent om met het vliegtuig te reizen, informeer dan de hartfalenverpleegkundige. Het gebruik van de sauna en de zonnebank wordt afgeraden.

       

      Vaccinatie

      Hartfalenpatiënten wordt geadviseerd om ieder jaar de griepvaccinatie bij de huisarts te halen. Dit wordt vergoed door uw ziektekostenverzekeraar.

       

      Contact

      Hartfalenpoli St Jansdal (route 1.46)
      Dagelijks bereikbaar tijdens telefonisch spreekuur van 08:30-09:00 uur en 13:00-13:30 uur. Telefoonnummer (0341) 46 39 73

       

      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 28-3-2024