U bent verwezen naar het handenteam van de afdeling Revalidatie & Therapie voor een aanvullend handrevalidatieprogramma. De verwijzing naar ons handenteam vindt meestal plaats door de algemeen chirurg, de plastisch chirurg, de reumatoloog of huisarts.
Het handenteam
Het handenteam, op de afdeling Revalidatie&Therapie, behandelt patiënten na een operatie aan de pols of vingers evenals klachten die zijn ontstaan na een ongeval of door degeneratieve afwijkingen zoals reuma en artrose. Een aandoening of letsel aan een hand, pols of onderarm kan grote gevolgen hebben voor het dagelijkse functioneren, zowel thuis, maar ook op het terrein van dagbesteding (werk en hobby’s). mEen gespecialiseerde en deskundige aanpak van hand- en polsproblemen is dan ook aangewezen. Nieuwe ontwikkelingen binnen de handrevalidatie worden nauw door ons gevolgd. Diverse aandoeningen worden volgens geldende richtlijnen en protocollen nabehandeld. Afhankelijk van uw aandoening, kan de revalidatie enkele weken tot maanden duren. Het handrevalidatieprogramma op onze afdeling vindt altijd plaats onder supervisie van de revalidatiearts, met wie u in elk geval één afspraak heeft tijdens het behandeltraject. Afhankelijk van uw situatie wordt de samenstelling van het handenteam bepaald. De handtherapeut begeleidt u tijdens de revalidatie. Vaak wordt vanwege belangrijke functionele (soms tijdelijke) beperkingen ook de ergotherapeut ingeschakeld. Op indicatie kunnen ook aanvullende gesprekken gepland worden met de maatschappelijke werker of psycholoog van het team.
Behandeling in het handenteam
Conservatieve behandeling
Wanneer u een aandoening of letsel aan de hand oploopt, is een operatie niet altijd noodzakelijk. In sommige gevallen kan met behulp van revalidatie het gewenste doel behaald worden. De revalidatie is gericht op het weer zo goed mogelijk kunnen gebruiken van uw hand. Deze vorm van zorg wordt ook wel conservatieve revalidatie genoemd.
Na een chirurgische ingreep
Ter voorkoming van verklevingen, wordt vaak vroegtijdig gestart met handrevalidatie. Na een operatie (kan soms ook) een periode van gipsimmobilisatie noodzakelijk zijn. Het moment van starten met handrevalidatie wordt bepaald in overleg met uw behandelend chirurg.
Wat gebeurt er tijdens de behandeling?
- Handrevalidatie kan bestaan uit:
- Oefentherapie en oefeninstructie
- Spalktherapie
- Littekenbehandeling
- Verminderen van aanwezige zwelling
- Praktische adviezen qua handgebruik in dagelijks functioneren
- Adviezen over (voor u) zinvolle kleine hulpmiddelen of aanpassingen
- Begeleidende gesprekken
Gedurende de behandeling overleggen de therapeuten altijd met uw revalidatiearts. En zo nodig, bij bijzonderheden, ook met uw verwijzend arts. Na afronding van het handrevalidatieprogramma ontvangt uw verwijzend arts en huisarts een brief over het ingestelde programma en behaalde resultaten.
Vergoedingen
De kosten van het handrevalidatieprogramma worden meestal volledig vergoed door uw zorgverzekeraar. Bij vragen over de vergoeding dient u uw polisvoorwaarden na te lezen of zelf contact op te nemen met uw zorgverzekeraar. Voor het uiteindelijke resultaat van ingesteld handrevalidatieprogramma is het belangrijk dat het behandelprogramma niet wordt onderbroken.
Vragen
Mocht u nog vragen hebben, kunt u op werkdagen contact opnemen met het secretariaat van het handenteam op de afdeling revalidatie. Het secretariaat is bereikbaar tussen 8.00 uur en 17.00 uur via telefoonnummer (0341) 463602. Route 0.10. Ook kunt u hen bereiken via planning.HT@stjansdal.nl
We willen u erop wijzen dat in ons ziekenhuis een patiëntencontactpersoon werkzaam is. Bij niet naar wens door ons afgehandelde problemen of klachten tijdens het handrevalidatietraject, kunt u contact met de patiëntencontactpersoon opnemen.