l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Foniatrisch onderzoek

Versienr: 1
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Deze brochure heeft als doel u informatie te geven over het foniatrisch spreekuur waarvoor u een afspraak heeft.

       

      Voor wie?

      Het foniatrisch spreekuur is voor mensen die vanwege stemklachten problemen ondervinden met het uitvoeren van hun beroep en/of hobby. Denk aan de mensen die bijvoorbeeld werkzaam zijn in het onderwijs, als telefoniste of als verkoopmedewerker of mensen die zingen in een koor. Deze mensen ondervinden zodanig problemen met de stem, waardoor zij hun beroep en/of hobby niet meer of niet goed kunnen uitvoeren.

       

      Hoe belangrijk is spreken?

      Spreken is bij mensen het meest gebruikte communicatiemiddel. In veel beroepen wordt de stem vaak gebruikt. Bij stemproblemen kunt u in uw spreken en dus in uw functioneren belemmerd worden.

       

      Hoe maakt u stemgeluid?

      Geluid ontstaat in het strottenhoofd (ademsappel) dat een verbinding vormt tussen de luchtpijp en de keelholte. In het strottenhoofd liggen de stembanden. Dit zijn twee plooien die door spieren naar elkaar gebracht kunnen worden. Als de stembanden tegen elkaar gehouden worden, dan kunnen ze in trilling gebracht worden door de uitgeademde lucht. Deze stembandtrilling veroorzaakt het stemgeluid dat te horen is. Door de spanning in de stembanden te veranderen, verandert de toonhoogte van het geluid. Ook deze spanningsverandering vindt plaats door spierbewegingen. Uiteraard wordt bij het spreken niet alleen het strottenhoofd gebruikt. Het stemgeluid wordt omgezet in verschillende klanken door bewegingen van de lippen, tong, gehemelte en keel.

       

      Doelstelling

      Door middel van een gecombineerd spreekuur van de KNO-arts en de logopedist wordt de diagnose en het eventuele vervolgtraject direct  na afloop van het spreekuur met u besproken.

       

      Het maken van een afspraak

      Om in aanmerking te komen voor het foniatrisch spreekuur heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts. Met deze verwijzing kunt u een afspraak maken bij het afsprakenbureau. Het foniatrisch spreekuur wordt één keer in de twee weken op de donderdagochtend gehouden. Het telefoonnummer van het afsprakenbureau is: 0341-463890.

       

      Het gecombineerde spreekuur

      Uw afspraak duurt in totaal ongeveer één uur. U wordt eerst gezien door de logopedist, zij neemt bij u een stemfunctie-onderzoek af. Er wordt van u onder andere gevraagd om een stukje voor te lezen. Neemt u daarom zo nodig uw leesbril mee. Nadat de logopedist haar onderzoek heeft afgerond gaat u samen met haar naar de KNO-arts. De KNO-arts zal vervolgens naar uw verhaal luisteren, eventueel aanvullende vragen stellen en uw stembanden onderzoeken door middel van een stroboscopie. Met dit onderzoek kan een filmpje gemaakt worden van uw stembanden en van de bewegingen en trillingen van de stembanden. De stroboscoop is een metalen buisje waar licht doorkomt. De KNO-arts brengt de stroboscoop via de mond naar binnen tot aan de keelholte. Via de stroboscoop kijkt de KNO-arts om de hoek waardoor de scoop niet zelf om de hoek hoeft, hierdoor is er meestal geen kokhalsreflex. Na afloop van het onderzoek worden in dezelfde afspraak de bevindingen van de logopedist en de KNO-arts en de voorgestelde behandeling met u besproken.

       

      Vragenlijst

      Voorafgaand aan het spreekuur krijgt u een vragenlijst thuis gestuurd. Wilt u deze ingevuld meenemen naar het spreekuur?

       

      Wat kunt u zelf doen?

      In de tijd totdat u een afspraak heeft voor het foniatrisch spreekuur kunt u het volgende zelf doen:

      • Niet roken, dit is altijd slecht voor de stembanden.
      • Door uw neus ademen en voldoende water of ander vocht drinken. Als uw slijmvlies uitdroogt is het kwetsbaar.
      • De stem niet forceren.
      • Niet kuchen, schrapen, fluisteren en schreeuwen.
      • Rustig spreken. Als u te gehaast spreekt, heeft u geen tijd om uw stembanden op de juiste manier te gebruiken.

       

      Tot slot

      Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u op werkdagen van 08.30 - 12.00 uur en van 13.00 - 16.30 uur telefonisch contact opnemen met de afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde via telefoonnummer (0341) 463566.

       
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 29-3-2024