l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Evenwichtsonderzoek

Versienr: 1
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Doel evenwichtsonderzoek

      Het evenwichtsonderzoek heeft tot doel te bepalen waar uw duizeligheid vandaan komt. Duizeligheid kan te maken hebben met de werking van het evenwichtsorgaan. Dit orgaan bevindt zich in het binnenoor, in de vorm van een voorhof, met daarop uitkomend drie halfcirkelvormige kanaaltjes. De kanaaltjes zijn gevuld met vloeistof. Zodra dit evenwichtsorgaan wordt geprikkeld, komt dat tot uitdrukking in de oogbewegingen.

      Omdat er zo’n nauw verband bestaat tussen evenwichtsorgaan en oogbeweging, is het evenwichtsgevoel goed te bepalen aan de hand van bepaalde oogbewegingen, die ook wel nystagmus worden genoemd. Tijdens het gehele onderzoek zal daarom worden geregistreerd hoe de oogbewegingen zijn.

       

      Voorbereiding

      • Gedurende twee dagen voorafgaand aan het onderzoek mag u geen slaapmiddelen, kalmerende medicijnen en geneesmiddelen tegen duizeligheid gebruiken. Deze medicijnen kunnen de uitslag van het onderzoek beïnvloeden.
      • De dag voor het onderzoek mag u geen alcohol gebruiken.
      • Op de dag van het onderzoek mag u niet roken.
      • U wordt verzocht om op de dag van het onderzoek geen dagcrème en oogmake-up, zoals mascara en een potloodlijntje onder de ogen, te gebruiken.
      • Als gevolg van het onderzoek kan uw bovenkleding nat worden. Zorgt u daarom voor droge bovenkleding (blouse/T-shirt).

       

      Het onderzoek

      Voor dit onderzoek wordt gebruikt  gemaakt van een zogenaamde videobril. Dit is een “skibril” waarin twee kleine videocameraatjes zijn gemonteerd die de oogbewegingen meten. De laborante plaatst de videobril op uw hoofd. Na het plaatsen van de videobril moeten de videocameraatjes ingesteld worden. Als deze goed zijn ingesteld, begint het onderzoek.
      In sommige gevallen worden er rondom de ogen vijf elektrodes aangebracht. Deze elektrodes nemen de kleine stroompjes waar, die bij iedereen in het lichaam voorkomen.
      In dit geval gaat het om stroompjes die informatie geven over de oogbeweging. De elektrodes zijn met draden verbonden met een doosje.Het doosje geeft de informatie door naar de computer, deze vertaalt de oogbewegingen in grafieken.

       

      Het onderzoek duurt ± 60 minuten, en bestaat uit twee delen:
      A. een deel waarbij u in een stoel zit
      B. een deel waarbij u op een behandeltafel ligt.

       

      A. Onderzoek in de stoel

      U gaat zitten in een onderzoeksstoel. De laborante legt u precies uit wat er van u verwacht wordt.

      • Voor u op de muur lichten één voor één lampjes op. Deze volgt u met de ogen van links naar rechts, terwijl u het hoofd stil houdt.
      • Voor u lichten de lampjes op willekeurige plaatsen op.
      • Er worden verticale lichtstrepen op de muur geprojecteerd, die snel naar rechts of links bewegen. U probeert zo goed mogelijk naar de middelste streep te blijven kijken en deze te tellen.

       

      B. Onderzoek op de behandeltafel

      Voor dit deel van het onderzoek neemt u plaats op een behandeltafel. Gedurende 30 seconden zal de laborante afwisselend koud en warm water in uw oor laten lopen.
      Hiervan kunt u wat draaierig en duizelig worden. Dit gevoel verdwijnt meestal weer binnen enkele minuten.

       

      Na het onderzoek

      Na het onderzoek kunt u weer naar huis. Het is mogelijk dat u na het onderzoek tijdelijk last heeft van duizeligheid. Daarom wordt u aangeraden niet zelf naar huis te rijden. Zorg ervoor dat er iemand met u meegaat of u komt ophalen na het onderzoek.

       

      Uitslag

      Gedurende het gehele onderzoek zijn de oogbewegingen geregistreerd. Het zal de arts enige tijd kosten de grafiek te bestuderen en te berekenen. Voor de uitslag wordt u verzocht een afspraak te maken op het spreekuur van uw behandelend KNO-arts.

       

      Vragen

      Mocht u nog vragen hebben over het evenwichtsonderzoek, dan is de laborante die de test bij u uitvoert, graag bereid u te woord te staan.

      Telefoonnummer (0341) 463538
       

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 25-4-2024