l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Epiduraal injectie

Versienr: 1
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   De pijnbestrijding wordt verricht door de anesthesioloog, die hierin bijgestaan wordt door een anesthesieassistent en, in de meeste gevallen, ook door een röntgenlaborant. De behandeling vindt doorgaans plaats op de poliklinische operatiekamer. Bij de meeste pijnbehandelingen wordt gebruik gemaakt van röntgenstraling. Wanneer u zwanger bent, of denkt te zijn, moet u ons dat altijd vertellen voordat met de behandeling gestart wordt.
    

   Epiduraal injectie

   De epiduraal injectie is een medicamenteuze methode van pijnbestrijding, waarbij in de sponsachtige ruimte rond het ruggenmerg (de epiduraal ruimte) een medicijn wordt gespoten,  dat de zwelling van de geïrriteerde zenuwen tegengaat. Die zwelling ontstaat doordat de zenuwen die uit het ruggenwervelkanaal treden, door de ruggenwervels bekneld zijn geraakt en hierdoor zijn gaan irriteren. Dit heeft pijn tot gevolg. Het toegediende medicijn wordt gemengd met een plaatselijk verdovend middel, zodat enige minuten na inspuiting de pijnverlichting al optreedt. Bij pijnbestrijding wordt deze techniek vaak in combinatie met andere methodes gebruikt.
    

   De houding

   Voor de behandeling is meestal buikligging vereist, waarbij een kussen onder dat deel van uw wervelkolom gelegd wordt waar de injectie plaatsvindt. In sommige gevallen wordt de injectie in zittende houding verricht.

    

   Techniek

   De prikplaats wordt onder röntgendoorlichting met een viltstift gemarkeerd. Vervolgens wordt dit punt plaatselijk verdoofd, zodat de epiduraal naald ingebracht kan worden. Daarna wordt een zogenaamde röntgencontrastvloeistof ingespoten om te zien hoe het medicijn zich na inspuiting zal verspreiden. Tenslotte vindt toediening van het medicijn plaats.
    

   Duur van de behandeling

   De behandeling duurt ongeveer 10 minuten.
   De totale opnameduur is 1,5 uur.
    

   Nazorg

   Bij injectie in de nek kan een warm gevoel in het gezicht, gepaard gaande met roodheid, optreden. Verder kan afhankelijk van de injectieplaats een zwaar gevoel met enige krachtsverlies in armen of benen optreden. Dit is het gevoel van de verdovingsvloeistof en is na

   enkele uren weer verdwenen. Het is raadzaam niet zelf naar huis te rijden.
    

   Napijn

   Het is mogelijk dat u in de eerste dagen na de behandeling napijn heeft. Het kan enkele dagen tot weken duren voor de behandeling effect heeft.

    

   Tot slot

   Aan de hand van deze folder kunt u zelf inschatten wat u te wachten staat en worden de meeste vragen van uw kant beantwoord. Mocht u desondanks nog vragen hebben, schrijft u die dan op en brengt u ze bij het volgende bezoek mee. Een briefje als geheugensteuntje blijkt in de praktijk goed te werken.

   U kunt ook bellen met de polikliniek pijnbestrijding. Maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 12.30 uur en tussen 13.30 en 16.30 uur. Telefoonnummer (0341) 463773.

    
   Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 15-7-2024