l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Endo Sponge plaatsen/ wisselen

Versienr: 4
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Een Endo Sponge ® wordt geplaatst omdat er na een endeldarmoperatie een holte is ontstaan, die niet goed wil genezen. Om deze darmholte te behandelen wordt een spons geplaatst.

    

   Hoe werkt een Endo Sponge ®

   De spons wordt in de darmholte ingebracht via de anus en is met een slangetje verbonden aan een vacuümpot. Het vuil uit de darmholte komt via het slangetje terecht in de vacuümpot, die u bij u draagt. Daarnaast prikkelt de spons de wanden van de holte tot ontwikkeling van wild vlees. Op deze manier wordt het herstel van de holte bevordert. De spons wordt in principe twee keer per week vervangen. Geleidelijk wordt de holte kleiner, tot deze uiteindelijk dichtgroeit.

    

   Voorbereiding

   Het plaatsen/wisselen van de spons vindt plaats in combinatie met een sigmoïdoscopie. Uw darm hoeft niet gelaxeerd te worden. Tijdens de behandeling krijgt u een roesje. In verband met de gegeven medicatie mag u gedurende 24 uur zelf niet deelnemen aan het verkeer.
   Vindt de behandeling vóór 13.30 uur plaats, blijft u dan nuchter. Dit houdt in dat u de avond voor de behandeling vanaf 22.00 uur niets meer mag eten en drinken. Tabletten die u van uw arts moet gebruiken, kunt u tot uiterlijk twee uur voor de behandeling met een klein slokje water innemen.
   Indien de behandeling na 13.30 uur plaats vindt, mag u tot 7.30 uur nog één of twee beschuitjes eten (dun besmeerd met jam) en een kopje thee of koffie (zonder melk) drinken. Tabletten die u van uw arts moet gebruiken, kunt u tot uiterlijk twee uur voor de behandeling met een klein slokje water innemen.

    

   Onderzoek

   In de behandelkamer maakt u kennis met de zorgverleners die de behandeling bij u uit zullen voeren. Omdat u een roesje krijgt, wordt een infuusnaald in uw hand of arm ingebracht en wordt uw bloeddruk en het zuurstofgehalte in het bloed gecontroleerd. Tijdens de behandeling ligt u op uw linkerzijde. Bij de eerste behandeling brengt de MDL-arts via de anus de endoscoop naar binnen en beoordeelt de holte. Afhankelijk van de grootte van de holte kunnen er één tot twee sponzen geplaatst worden. De scoop wordt verwijderd en de spons wordt geplaatst. Aan de spons wordt een slangetje bevestigd en aangesloten op een vacuümpot. De slang wordt vastgeplakt op uw bil, zodat u zich veilig kunt bewegen.  De vacuümpot draagt u bij u.
   Bij het wisselen van de spons wordt de huidige spons met behulp van water losgeweekt en voorzichtig verwijderd. Vervolgens wordt de endoscoop naar binnen gebracht en de holte geïnspecteerd. De MDL-arts plaatst een nieuwe spons en deze wordt weer aangesloten op een nieuw vacuümsysteem. Het vacuüm in het wondgebied kan soms een pijnlijk gevoel geven dat in de loop van de meerdere behandelingen minder wordt.

    

   Mogelijke complicaties

   Als u na de behandeling hevige buikpijn krijgt, of koorts boven de 38 graden, neem dan contact op met het ziekenhuis. U kunt de endoscopieafdeling bereiken op 0341-46 35 38, maandag t/m vrijdag van 8.30 uur tot 16.30 uur. Buiten kantoortijden kunt u contact opnemen met het algemene nummer van het ziekenhuis 0341-46 39 11. De receptionist zal u doorverbinden met de afdeling waar u uw vraag kunt stellen.

   Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 23-5-2024