l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Draadlokalisatie echogeleid of stereotactisch

Versienr: 1
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Doel van het onderzoek

   Het doel van dit onderzoek is een markeringsdraad te plaatsen, waardoor de chirurg nauwkeurig de plaats van het te opereren gebied kan bepalen. Soms is de afwijking bij echografie onderzoek zichtbaar en kan echogeleid een draad geplaatst worden. Als dat niet zo is, kan de draad stereotactisch geplaatst worden. Dit gebeurt met behulp van het mammografie apparaat. De radioloog bepaalt aan de hand van eerdere onderzoeken de meest geschikte procedure. Op verzoek van de chirurg kunnen er zo nodig meerdere markeringsdraden worden geplaatst.
    

   Voorbereiding

   U dient zich aan de voorbereiding te houden die u voor de operatie is aangegeven.
    

   Uitvoering van het onderzoek met behulp van echografie

   De radioloog zal eerst oriënterend gaan kijken naar de plek waar de markeringsdraad geplaatst gaat worden. Er wordt gekeken naar de kortste route en het beste cosmetische resultaat. Verdoving van de prikplaats vindt plaats in overleg met u. De verdovingsvloeistof kan wat branderig aanvoelen.Met behulp van een naald wordt de draad ingebracht. Vervolgens wordt de naald verwijderd en blijft de markeringsdraad achter in de borst.De huid wordt schoongemaakt en de draad wordt afgeplakt met een pleister. Hierna wordt een mammografie gemaakt met de draad. Dit is nodig voor de operatie. Wanneer de radioloog tevreden is over de positie van de markeringsdraad, wordt de draad goed afgeplakt met een pleister. Als de markeringsdraad nog niet optimaal ligt, kan besloten worden een tweede draad te plaatsen.

   Na het onderzoek gaat u terug naar de verpleegafdeling.

    

   Uitvoering van het onderzoek met behulp van stereotactische mammografie

   Dit onderzoek wordt uitgevoerd met behulp van het apparaat waarmee ook de mammografie is gemaakt. Eerst wordt er een detailopname gemaakt om de afwijking in de borst te bepalen. Dit vraagt soms enige opnames. De borst blijft ingeklemd tussen twee platen gedurende het onderzoek. De radioloog zal samen met de laborant de juiste plek aangeven op de foto’s. Dit gebeurt met behulp van een computerprogramma. Het mammografie apparaat staat nu klaar voor stereotactische draadlokalisatie. Wanneer de juiste plek is gevonden, wordt de huid met alcohol gedesinfecteerd. Verdoving vindt plaats in overleg met u. De verdovingsvloeistof kan wat branderig aanvoelen. De radioloog zal de naald, met daarin de markeringsdraad, plaatsen. De naald wordt verwijderd en de markeringsdraad blijft achter in de borst. Voor de operatie is het nodig dat er, van de te opereren borst, een mammografie wordt gemaakt met de draad. Wanneer de radioloog tevreden is over de positie van de draad, wordt de markeringsdraad goed afgeplakt met een pleister. Als de markeringsdraad nog niet optimaal ligt kan besloten worden een tweede draad te plaatsen. Na het onderzoek  gaat u terug naar de verpleegafdeling.

    

    
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 30-5-2023