l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Discografie

Versienr: 1
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   De pijnbestrijding wordt verricht door de anesthesioloog, die hierin bijgestaan wordt door een anesthesieassistent en, in de meeste gevallen, ook door een röntgenlaborant. De behandeling vindt doorgaans plaats op de poliklinische operatiekamer.

   Bij de meeste pijnbehandelingen wordt gebruik gemaakt van röntgenstraling. Wanneer u zwanger bent, of denkt te zijn, moet u ons dat altijd vertellen voordat met de behandeling gestart wordt.
    

   Discografie

   Een discografie is een onderzoek waarbij gekeken wordt of een tussenwervelschijf een oorzaak is van uw pijnklachten. Dit gebeurt met hulp van röntgendoorlichting. Het onderzoek kan plaatsvinden ter hoogte van uw nek of lage rug. Voor het onderzoek wordt u opgenomen op de dagbehandeling.
    

   Houding

   Voor deze behandeling ligt u meestal op uw buik, in sommige gevallen is rugligging nodig.
    

   Techniek

   Bij een discografie wordt eerst uw huid verdoofd. Vervolgens plaatsen we onder röntgendoorlichting een speciale naald in uw tussenwervelschijf. Uw tussenwervelschijf wordt zichtbaar gemaakt met röntgen contrastvloeistof. Als de anesthesioloog verwacht dat een discusbehandeling voor u zinvol is, zal hij dat met u overleggen. Voorafgaande aan de feitelijke discusbehandeling  kan de anesthesioloog eerst een proefblokkade uitvoeren. Bij een proefblokkade spuit de anesthesioloog een kortwerkend verdovingsmiddel in. Het resultaat daarvan kunt u al heel snel beoordelen. Meestal binnen 24 uur. Het effect van de proefblokkade bespreekt u met de anesthesioloog tijdens uw volgende polikliniek bezoek. Afhankelijk van het effect van de proefblokkade, zal uw specialist voorstellen een discusbehandeling wel of niet uit te voeren.
    

   Duur

   De behandeling duurt ongeveer 30-45 minuten. De totale opnameduur is een dag. En gebeurt op de OK.
    

   Na onderzoek en/of proefblokkade

   • In veel gevallen treedt er napijn op. Deze napijn kan twee tot drie weken aanhouden, maar is vrijwel altijd tijdelijk. U kunt hiervoor een pijnstiller innemen (bijvoorbeeld paracetamol volgens de bijsluiter). Eventueel kunt u aan uw huisarts of behandelend arts een andere pijnstiller vragen.
   • Er kan een gevoelsvermindering in de huid optreden (in de buurt van de behandelende tussenwervelschijf). Dit is tijdelijk.
   • Er kan een infectie van de tussenwervelschijf ontstaan. Bij eventuele ontstekingen van de tussenwervelschijf krijgt u koorts en pijn. Neem in dit geval contact op met uw behandelend arts of met uw huisarts.

    

   Allergische reactie

   U kunt allergisch zijn voor de röntgen contrastvloeistof waardoor u tot twee dagen na de behandeling last kunt krijgen van jeuk, huiduitslag en mogelijke kortademigheid en bloeddrukdaling. Waarschuw in dit geval uw huisarts. Hij/zij kan beoordelen welke behandeling noodzakelijk is.
    

   Tot slot

   Aan de hand van deze folder kunt u zelf inschatten wat u te wachten staat en worden de meeste vragen van uw kant beantwoord. Mocht u desondanks nog vragen hebben, schrijft u die dan op en brengt u ze bij het volgende bezoek mee. Een briefje als geheugensteuntje blijkt in de praktijk goed te werken. U kunt ook bellen met de polikliniek pijnbestrijding.
   Maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 12.30 uur en tussen 13.30 en 16.30 uur. Telefoonnummer (0341) 463773.

    
   Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 15-7-2024