l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Diabetes en substitutie van humalog en novorapid

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Geachte heer/ mevrouw, 

       

      Uw kortwerkende insuline is omgezet van novorapid® naar insuline aspart Sanofi® of van humalog® naar insuline lispro Sanofi®. Graag willen wij bespreken wat dit voor u kan betekenen. 

       

      Wat zijn insuline aspart Sanofi en insuline lispro Sanofi?

      Deze insulines zijn zogenaamde biosimilar insulines. Dat wil zeggen dat de samenstelling gelijk is aan novorapid of humalog, maar niet identiek. Beide insulines bevatten dezelfde stof: insuline aspart (bij novorapid en insuline aspart Sanofi) of insuline lispro (bij humalog en insuline lispro Sanofi). Omdat het patent van novorapid en humalog is verlopen, heeft een ander bedrijf de insulines nagemaakt, voor een lagere prijs. Insuline aspart Sanofi en insuline lispro Sanofi bleken in verschillende onderzoeken even veilig en effectief als novorapid en humalog. 

       

      Waarom wordt novorapid of humalog omgezet in een biosimilar insuline?

      Dit is een keuze van uw zorgverzekeraar en heeft voornamelijk als reden om de zorgkosten te beperken. Zorgverzekeraars VGZ en vanaf 1 juli mogelijk ook Achmea (hieronder valt het Zilveren Kruis) hebben de biosimilars insuline aspart Sanofi en (alleen door VGZ) insuline lispro Sanofi aangewezen als voorkeursgeneesmiddel voor nieuwe en bestaande patiënten. Kinderen onder 18 jaar, zwangeren en vrouwen met een kinderwens zijn hiervan uitgesloten. Ook personen die FIASP gebruiken hoeven niet over te stappen. 

       

      Wat betekent dit voor u?

      Het gebruik van biosimilars kan leiden tot kostenbesparing met behoud van kwaliteit. De omzetting is een keuze van uw zorgverzekeraar, wij kunnen hier niets aan veranderen. Wij vinden het onwenselijk als u vaker zou moeten veranderen van insuline. Daarvan lijkt nu geen sprake te zijn. 

      Wij onderschrijven de stelling dat insuline aspart Sanofi en insuline lispro Sanofi niet beter of slechter zijn dan Novorapid of Humalog. Wel kan het zo zijn dat de hoeveelheid insuline die u dagelijks moet injecteren verandert. In de praktijk verwachten wij overigens geen grote verschillen. Overstappen betekent dus vooral een extra inspanning voor u en voor ons als zorgverleners. 

       

      Adviezen voor de praktijk

      • U kunt na overstappen in eerste instantie precies hetzelfde aantal eenheden insuline blijven spuiten, op hetzelfde tijdstip.
      • U kunt dezelfde naalden gebruiken. 
      • De pennen van insuline aspart Sanofi en insuline lispro Sanofi hebben een ander uiterlijk, het gebruik ervan wijst zich in principe vanzelf. U krijgt een instructie van de apothekersassistente, mocht het toch niet duidelijk zijn dan kunt u altijd contact opnemen met uw diabetesverpleegkundige. 
      • Controleer na de omzetting in de eerste week tenminste dagelijks uw glucosewaarden en maak bij voorkeur 3 keer in de week een dagcurve. Indien uw glucosewaarden hoger of lager uitvallen dan u gewend bent, neem dan contact op met uw eigen diabetesverpleegkundige via Mijn StJansdal of vraag de assistente (tel: 0341-463747) een telefonisch consult in te boeken in de agenda van de diabetesverpleegkundige. 
      • Als u bijwerkingen ervaart na de omzetting geef dit dan graag aan ons door. In eerste instantie hebt u 4 maanden de tijd om na te denken over een eventuele overstap. Nadien kan het zo zijn dat humalog en novorapid alleen nog door uw verzekeraar worden vergoed als insuline aspart Sanofi of insuline lispro Sanofi zijn uitgeprobeerd en het aantoonbaar leidt tot problemen (overgevoeligheid, minder goed aanslaan van de therapie). 
      • Uw individuele streefwaarden blijven gelijk. 

       

      Meer informatie kunt u vinden op:

       

      Met vriendelijke groet, 

      Internisten en diabetesverpleegkundigen van Diabetescentrum St Jansdal 

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 25-4-2024