l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Defaecogram

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      U bent door de huisarts of medisch specialist naar de afdeling radiologie verwezen om röntgenfoto’s te laten maken. Het onderzoek wordt door de radioloog en/of radiodiagnostisch laborant(e) uitgevoerd. Bij het nemen van de röntgenfoto’s wordt gebruik gemaakt van röntgenstraling.

       

      Wanneer u zwanger bent, of denkt zwanger te zijn, moet u ons dat vertellen voordat wij met de foto's beginnen.  Het is namelijk beter de ongeboren baby niet aan röntgenstralen bloot te stellen.

       

      Iedereen wordt zo snel mogelijk geholpen. Doordat de tijdsduur per onderzoek verschillend is en in veel onderzoekskamers tegelijk wordt gewerkt, wordt een andere patiënt soms eerder geholpen dan u. Mocht u vragen hebben, dan kunt u de afdeling radiologie bereiken op telefoonnummer (0341) 463650.

       

      Verhinderd

      Mocht u verhinderd zijn laat het ons dan uiterlijk 24 uur van tevoren weten. We kunnen dan een andere patiënt inplannen.

       

      Doel van het onderzoek

      Het doel van dit onderzoek is het afbeelden van de endeldarm met behulp van bariumpap (contrastmiddel) tijdens een viertal handelingen waarbij de endeldarm onder spanning staat: in rust, tijdens ophouden/aanspannen, tijdens persen en tijdens ontlasten. Er kan dan nagegaan worden in hoeverre er sprake is van een stoornis in de stoelgang (defaecatie).

       

      Voorbereiding

      Voor dit onderzoek hoeft u geen speciaal dieet te volgen. U kunt gewoon eten en uw medicijnen innemen. Wel is het belangrijk dat een deel van de darmen al gevuld is met bariumpap. U krijgt hiervoor een beker EZHD-poeder mee naar huis.

       

      Deze poeder dient op de volgende manier opgelost te worden tot ½ liter:
       

      • Poeder in de beker goed losschudden (deksel erop tijdens schudden)
      • Water toevoegen en de beker minimaal een minuut schudden (deksel erop tijdens schudden)
      • Oplossing in een maatkan gieten en aanvullen met water tot ½ liter

       

      Deze oplossing moet een uur voor het afgesproken tijdstip thuis opgedronken worden.
      Eerst goed roeren voordat u deze oplossing opdrinkt.

       

      Uitvoering onderzoek

      Het onderzoek begint met het inbrengen van een rectaalcanule. Door dit slangetje zal de bariumpap toegediend worden in de endeldarm. Bij vrouwen kan de radioloog besluiten om met behulp van een ander dun slangetje ook contrast in de vagina in te brengen. Zo kunnen alle anatomische structuren in het kleine bekken op de röntgenbeelden goed van elkaar onderscheiden worden. Ook wordt de huid vaak gemarkeerd met een beetje contrastmiddel.

      Vervolgens neemt u plaats op een soort toilet. Het röntgenapparaat is om u heen opgesteld en schermt u zodanig af dat u niet in het directe zicht zit van de radioloog en laborant. De radioloog zal een aantal foto’s van uw bekken maken tijdens de vier handelingen. Op een beeldscherm kan de radioloog zien hoe de endeldarm reageert op druk.

      Het onderzoek duurt ongeveer een half uur. Indien u extra voorbereiding nodig heeft, kan het onderzoek anderhalf tot twee uur duren. Neemt u gerust iets te lezen of te luisteren mee.

       

      Na afloop van het onderzoek

      Als de radioloog voldoende informatie heeft verkregen, wordt u door de laborant naar de kleedkabine geleid. Daar kunt u zich opfrissen. Tot de dag na het onderzoek kun u nog wat witte, harde ontlasting kwijtraken. Dit komt door de bariumpap. U hoeft zich hierover geen zorgen te maken. Het is van belang dat u na het onderzoek meer drinkt dan normaal. Het vele drinken zorgt ervoor dat de bariumpap sneller uitgescheiden wordt.

       

      Uitslag

      De arts die dit onderzoek in overleg met u heeft aangevraagd (huisarts of behandelend specialist) ontvangt na enkele werkdagen de uitslag van de radioloog. Om de uitslag met u te bespreken, kunt u een afspraak maken met uw huisarts of behandelend specialist.
       

      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 29-3-2024