l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8.30 - 12 u)

0341 - 463700

Medische hulp buiten kantoortijden

Bij levensbedreigende spoed

112

Harderwijk: Medicamus Spoedpost  

0900 - 341 0 341

Website: Medicamus Spoedpost

 

Lelystad: huisartsenpost Medrie  

0900 - 333 6 333

Website: Huisartenpost Lelystad

 

 

 

VlagB
Folders

CT-onderzoek poliklinisch (aanvullend onderzoek)

Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      U bent door de specialist naar de afdeling radiologie verwezen om een CT-scan te laten maken. Het onderzoek wordt door de radiodiagnostisch laborant(e) uitgevoerd.

       

      Allergie jodium/ contrastmiddel

      Wanneer u bekend bent met allergie voor jodium of contrastmiddel, wilt u dit dan vóór aanvang van het onderzoek aan de laborant melden?

       

      Zwanger / borstvoeding

      Bij het uitvoeren van de CT-scan wordt gebruik gemaakt van röntgenstralingen. Wanneer u zwanger bent of denkt te zijn, is het belangrijk dat  u dit ons vóór aanvang van het onderzoek meldt. Wij streven ernaar uw ongeboren baby aan zo min mogelijk röntgenstraling bloot te stellen. Na toediening van contrastvloeistof mag gedurende twee dagen na het onderzoek geen borstvoeding worden gegeven. De moedermelk moet worden gekolfd en weggedaan.

       

      Wat is een CT-scan ?

      CT-scan staat voor Computer Tomografie: met behulp van dit apparaat worden fotografisch dunne dwarsdoorsneden van het menselijk lichaam gemaakt (= tomografie). U wordt met het te onderzoeken lichaamsdeel in een ring geplaatst. In die ring zijn een röntgenbuis en een soort röntgenontvanger tegenover elkaar ingesteld. Deze ring draait om u heen. U ligt zelf stil op een tafelblad, dat gelijkmatig door de ring schuift.

      Een speciale computer meet constant de hoeveelheid röntgenstraling die de röntgenontvanger opvangt. Deze meetgegevens worden door de computer gereconstrueerd tot gedetailleerde röntgenbeelden. Omdat de beelden zo gedetailleerd kunnen worden gemaakt, is de stralingsdosis meestal wel hoger dan van veel andere röntgenonderzoeken. Echter, de röntgenlaborant zal de stralingsdosis zo beperkt mogelijk proberen te houden.

       

      CT-onderzoek buikorganen

      Tot twee uur vóór het onderzoek mag u nog eten en drinken. Er zit een voorbereiding aan dit onderzoek. Hierover leest u verderop meer.
      Bij aanvang van het onderzoek kunt u van de radiodiagnostisch laborant(e) een injectie in een ader in uw arm krijgen, waarbij contrastvloeistof wordt ingespoten. Hierdoor onderscheiden de verschillende organen zich op de röntgenbeelden. Of u wel of niet contrastmiddel ingespoten krijgt, hangt af van de indicatie waarvoor u komt. Ook kan op indicatie van uw arts, of door de radioloog, worden besloten om ook contrast via de anus in de dikke darm in te brengen. Dit gebeurt door het inbrengen van een dun slangetje in de anus waardoor het contrast wordt toegediend.
       

      Duur van het onderzoek

      Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.
       

      Uitslag

      Met de aanvragend specialist dient u een afspraak te maken voor de uitslag.
       

      Voorbereiding

      De dag VÓÓR het onderzoek:
      Eet geen sterk gasvormende producten, zoals bonen, koolsoorten en uien.

       

      Onderzoek vindt ’s morgens plaats

      • U mag een licht ontbijt nuttigen tot twee uur voor het onderzoek. Vermijd hierbij vet- houdende producten en melkproducten.

      • Twee uur voor het onderzoek mag u niets meer eten.

      • Het flesje Telebrix oplossen in water totdat het samen 1 liter is.

      • Van deze liter oplossing gebruikt u slechts 0,5 liter. De rest gooit u weg.

      • Twee uur voor het onderzoek deze 0,5 liter oplossing rustig opdrinken, bijvoorbeeld elk kwartier een beker.

       

      Onderzoek vindt ’s middags plaats

      • U mag normaal ontbijten. Tot twee uur voor het onderzoek mag u een lichte lunch nuttigen (geen warme maaltijd). Vermijd hierbij vethoudende producten en melkproducten.

      • Twee uur voor het onderzoek mag u niets meer eten.

      • Het flesje Telebrix oplossen in water totdat het samen 1 liter is.

      • Van deze liter oplossing gebruikt u slechts 0,5 liter. De rest gooit u weg.

      • Twee uur voor het onderzoek deze 0,5 liter oplossing rustig opdrinken,bijvoorbeeld elk kwartier een beker.
         

        Tip: U kunt de oplossing Telebrix naar wens op smaak brengen met limonadesiroop.

       

      Melden

      U meldt zich op het afgesproken tijdstip aan de balie van de afdeling radiologie. Deze afdeling bereikt u in Harderwijk door bewegwijzeringsnummer 0.78 te volgen. Voor de radiologie in Lelystad houdt u de bordjes "Radiologie" en "Röntgenafdeling" aan.
       

      Iedereen wordt zo snel mogelijk geholpen. Daar de tijdsduur per onderzoek verschillend is en in vele onderzoekskamers tegelijk wordt gewerkt, wordt een andere patiënt soms eerder geholpen dan u.
       

      Bij verhindering dient u ons tenminste 24 uur van te voren te berichten, omdat wij anders genoodzaakt zijn dit verzuim in rekening te brengen.


      Mocht er iets zijn dat u wilt weten of mocht u iets niet begrijpen, neem dan contact met ons op. Het telefoonnummer van de afdeling radiologie is: (0341) 46 3650.

       

      Afspraak afname-laboratorium (bloedprikken)

      Het contrastvloeistof dat in een ader in uw arm wordt gespoten tijdens het CT-onderzoek kan belastend voor uw nieren zijn. Om te kunnen bepalen of uw nieren bescherming nodig hebben, is het van belang uw nierfunctie te bepalen. U heeft hiervoor een laboratoriumformulier meegekregen (met aanvraag voor de MDRD waarden).
      We verzoeken u uw bloed te laten prikken in de periode van tien tot uiterlijk zeven dagen vóór het CT-onderzoek.

       

      In Harderwijk kunt u zich met afspraak melden bij het afnamelaboratorium, locatie 0.21. In  Lelystad kunt u zich melden op de eerste etage bij het afnamelaboratorium.
       

      Datum: …………………….

       

      Afspraak radiologie

      Wilt u zich voor het CT-onderzoek melden bij de afdeling radiologie op

      Dag     ……………………….

      Datum ……………………….

      Tijd     ……………………….

       

      www.stjansdal.nl/prikken
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 26-10-2020