l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

CT-onderzoek nieren

Versienr: 7
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   CT-onderzoek nieren

   U bent door de medisch specialist naar de afdeling radiologie verwezen om een CT-scan van uw nieren/ urinewegen te laten maken. Het onderzoek wordt door de radiodiagnostisch laborant(e) uitgevoerd.

    

   Allergie jodium/ contrastmiddel

   Wanneer u bekend bent met allergie voor jodium of contrastmiddel, wilt u dit dan voor aanvang van het onderzoek aan de laborant melden!

    

   Zwanger

   Bij het uitvoeren van de CT- scan wordt gebruik gemaakt van röntgenstralingen. Wanneer u zwanger bent of denkt te zijn, moet u dit ons voor aanvang van het onderzoek melden. Dit is in belang van uw ongeboren kind.

    

   Borstvoeding

   U mag uw kind na een onderzoek met contrastmiddel borstvoeding blijven geven. Uw hoeft niet te kolven voor het onderzoek. Bij eenmalig gebruik van Furosemide (plasmiddel) mag de borstvoeding gewoon gegeven worden aan uw kind. Het is aan de moeder zelf om eventueel de borstvoeding over te slaan indien zij dit wenst.  

    

   Uitslag

   De medisch specialist die het onderzoek heeft aangevraagd, krijgt hier ook de uitslag van.

    

   Verhinderd

   Bij verhindering dient u ons tenminste 24 uur van tevoren te berichten, daar wij anders genoodzaakt zijn dit verzuim in rekening te brengen.
    

   Mocht er iets zijn dat u wilt weten of mocht u iets niet begrijpen, neemt u dan contact met ons op. Het telefoonnummer van de afdeling radiologie is: (0341) 463650.
    

   Werking multislice CT-scan

   CT-scan staat voor computertomografie. Met behulp van dit zeer moderne apparaat worden fotografisch dunne dwarsdoorsneden van het menselijk lichaam gemaakt. U wordt met het te onderzoeken lichaamsdeel in een ring geplaatst. Deze ring draait om u heen. U ligt zelf stil op een tafelblad, dat gelijkmatig door de ring schuift. De computer meet constant de hoeveelheid röntgenstraling aan de andere kant van het lichaam en reconstrueert middels die meetgegevens de gedetailleerde röntgenbeelden. De stralingsdosis is meestal hoger dan van veel andere röntgenonderzoeken. Echter, de laborant zal de stralendosis zo beperkt mogelijk houden.

    

   CT-onderzoek nieren zonder contrast

   Tijdens het maken van de opnamen, wordt u gevraagd de adem heel even vast te houden.

   U krijgt geen injectie. Het onderzoek duurt ongeveer een kwartier.
    

   CT-onderzoek nieren met contrast

   U dient vanaf twee uur voor het onderzoek nuchter te blijven. 

   Het is mogelijk dat u van ons 15 minuten voor aanvang van het onderzoek ¾ liter water te drinken krijgt. Voor aanvang van de CT-scan krijgt u een infuus voor het toedienen van contrast en eventueel toedienen van Furosemide (plasmiddel). Neemt u voor de zekerheid extra ondergoed mee. Door het contrastmiddel onderscheiden de urinewegen zich van de andere organen en kunnen wij ze goed zien op de foto’s. Het onderzoek duurt ongeveer een half uur. U ligt 15 minuten in het CT-apparaat.

    

   Afspraak afnamelab

   De contrastvloeistof die in een ader in uw arm wordt gespoten tijdens het CT-onderzoek kan belastend voor uw nieren zijn. Om te kunnen bepalen of uw nieren bescherming nodig hebben, is het van belang uw nierfunctie te bepalen. U heeft hiervoor een laboratoriumformulier meegekregen (met aanvraag voor de MDRD waarden).

   We verzoeken u uw bloed te laten prikken in de periode van 10 tot uiterlijk 7 dagen voor het CT-onderzoek. U kunt hiervoor een afspraak maken via www.stjansdal.nl/prikken .

   In het St Jansdal Harderwijk is het afnamelab op de begane grond. Voor St Jansdal Lelystad kunt u zich bij het priklab melden op de eerste etage.

    

   Contact

   Mocht u vragen hebben of iets niet begrijpen, vraagt of belt u ons dan gerust: telefoon (0341) 463650.

   Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 23-5-2024