U bent door de medisch specialist naar de afdeling radiologie verwezen om een CT-scan van uw nieren/ urinewegen te laten maken. Het onderzoek wordt door de radiodiagnostisch laborant(e) uitgevoerd.
Allergie jodium/ contrasmiddel
Wannneer u bekend bent met allergie voor jodium of contrasmiddel, wilt u dit dan voor aanvang van het onderzoek aan de laborant melden!
Zwanger
Bij het uitvoeren van de CT- scan wordt gebruik gemaakt van röntgenstralingen. Wannneer u zwanger bent of denkt te zijn, moet u dit ons voor aanvang van het onderzoek melden. Dit is in belang van uw ongeboren kind. Het is namelijk beter de ongeboren baby niet aan röntgenstralingen bloot te stellen.
Borstvoeding
Na toediening van contrasvloeisof mag gedurende twee dagen n het onderzoek geen borstvoeding worden gegeven. De moedermelk moet worden gekolfd en weggedaan.
De medisch specialist die het onderzoek heeft aangevraagd, krijgt hier ook de uitslag van.
Verhinderd
Bij verhindering dient u ons tenminste 24 uur van tevoren te berichten, daar wij anders genoodzaakt zijn dit verzuim in rekening te brengen.
Mocht er iets zijn dat u wilt weten of mocht u iets niet begrijpen, neemt u dan contact met ons op. Het telefoonnummer van de afdeling radiologie is: (0341) 463650.
Werking multislice CT-scan
CT-scan staat voor computertomografie. Met behulp van dit zeer moderne apparaat worden fotografisch dunne dwarsdoorsneden van het menselijk lichaam gemaakt. U wordt met het te onderzoeken lichaamsdeel in een ring geplaatst. Deze ring draait om u heen. U ligt zelf stil op een tafelblad, dat gelijkmatig door de ring schuift. De computer meet constant de hoeveelheid röntgenstraling aan de andere kant van het lichaam en reconstrueert middels die meetgegevens de gedetailleerde röntgenbeelden. De stralingsdosis is meestal hoger dan van veel andere röntgenonderzoeken. Echter, de laborant zal de stralendosis zo beperkt mogelijk houden.
CT-onderzoek nieren zonder contrast
Tijdens het maken van de opnamen, wordt u gevraagd de adem heel even vast te houden.
U krijgt geen injectie. Het onderzoek duurt ongeveer een kwartier.
CT-onderzoek nieren met contrast
U dient vanaf twee uur voor het onderzoek nuchter te blijven.
Bij aanvang van het onderzoek krijgt u een injectie in een ader in uw arm, waarna in twee fasen contrastvloeistof wordt ingespoten. Hierdoor onderscheiden de urinewegen zich van de andere organen en kunnen wij ze goed zien op de foto’s. Het is mogelijk dat u van ons 15 minuten voor aanvang van het onderzoek ¾ liter water te drinken krijgt. Het onderzoek duurt ongeveer een half uur. U ligt 15 minuten in het CT-apparaat.
Afspraak afnamelab
Het contrastvloeistof dat in een ader in uw arm wordt gespoten tijdens het CT-onderzoek kan belastend voor uw nieren zijn. Om te kunnen bepalen of uw nieren bescherming nodig hebben, is het van belang uw nierfunctie te bepalen. U heeft hiervoor een laboratoriumformulier meegekregen (met aanvraag voor de MDRD waarden)
We verzoeken u uw bloed te laten prikken in de periode van 10 tot uiterlijk 7 dagen voor het CT-onderzoek. U kunt hiervoor een afspraak maken via www.stjansdal.nl/prikken .
In het St Jansdal Harderwijk is het afnamelab op routenr 0.21. Voor St Jansdal Lelystad kunt u zich bij het priklab melden op de eerste etage.
Afspraak radiologie
U kunt zich voor het CT-onderzoek melden bij de afdeling radiologie, locatie 0.78. Heeft u een afspraak in St Jansdal Lelystad volgt u dan de bordjes "Radiologie" en "Röntgenafdeling".
Dag: ………………………
Datum: ………………………
Tijd: ………………………
- Neemt u uw patiëntenpas mee
- Komt u alstublieft op tijd!
- Trekt u gemakkelijke kleding aan.
- Een ieder wordt zo snel mogelijk geholpen. Omdat de tijdsduur per onderzoek anders is en er in veel onderzoekskamers tegelijk wordt gewerkt, wordt een andere patiënt soms eerder uit de wachtkamer opgeroepen dan u.
- Mocht u vragen hebben of iets niet begrijpen, vraagt of belt u ons dan gerust: telefoon (0341) 463650.