l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Colostoma, voedingsadviezen

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Dieetadviezen voor patiënten met een colostoma

      Een colostoma is een kunstmatige uitgang (stoma) van de dikke darm (colon).

      Na het aanleggen van een colostoma zijn er eigenlijk geen noodzakelijke  dieetbeperkingen.

      Het is belangrijk om spoedig tot een normaal voedingspatroon te komen.

      De voeding die u gebruikt kan wel invloed hebben op de vastheid van de ontlasting of leiden tot gasvorming, geurvorming en verkleuring van de ontlasting.

       

      Vastheid van de ontlasting

      Om te zorgen dat uw ontlasting de juiste vastheid (=consistentie) heeft, spelen vocht en voedingsvezels een belangrijke rol.

      • Gebruik voldoende vocht; dat wil zeggen 1,5 tot 2 liter vocht verdeeld over de dag. Deze hoeveelheid komt overeen met de inhoud van 12 tot 16 kopjes. Onder vocht wordt  niet  alleen koffie, thee of water verstaan, maar ook melk, soep, vla, fruit en vruchtensap.

      • Gebruik voldoende voedingsvezels; voedingsvezels stimuleren de peristaltiek (=beweging) van de darmen. Voedingsvezels hebben ook de eigenschap om water op te nemen en vast te houden waardoor de ontlasting een goede consistentie krijgt.

       

      Voedingsvezels komen voor in plantaardige producten zoals:

      Volkorenbrood, roggebrood, fruit, groente, rauwkost, aardappelen, peulvruchten en zilvervliesrijst.

       

      Gasvorming, geurvorming en verkleuringvan de ontlasting

      Gas- en geurvorming zijn niet helemaal te voorkomen. Het is een normaal gevolg van de spijsvertering.

      Het gebruik van de hieronder vermelde producten hoeft u niet te vermijden, maar houdt er rekening mee dat het mogelijk is dat gasvorming, geurvorming en/of verkleuring optreedt.

      De mate waarin dit gebeurt kan per persoon verschillen.

       

      Voedingsmiddelen die aanleiding kunnen geven tot gasvorming zijn:

      • Koolsoorten, zoals rode kool, witte kool, savooienkool

      • Spruiten

      • Prei

      • Paprika

      • Uien en knoflook

      • Peulvruchten, zoals bruine bonen, erwten, linzen

      • Koolzuurhoudende dranken en bier

       

      De lucht die vaak ongemerkt wordt ingeslikt tijdens het eten komt voor een deel in het stomazakje terecht.

      Het is van belang om rustig te eten, zodat er minder kans is op het inslikken van lucht. Ook bij het kauwen van kauwgom en bij het roken wordt vaak ongemerkt lucht ingeslikt.

       

      Voedingsmiddelen die extra geurvorming kunnen veroorzaken zijn:

      • Koolsoorten, vooral als ze lang gekookt zijn

      • Prei

      • Uien en knoflook

      • Peulvruchten

      • Vis

      • Eieren

      • Vitamine B-tabletten

       

      Voedingsmiddelen die verkleuring van de ontlasting kunnen veroorzaken zijn:

      • Spinazie, boerenkool (donkere ontlasting)

      • Bietjes (rode ontlasting)

      • IJzerpreparaten (donkere ontlasting)

       

      Gewicht

      Extreme schommelingen in het gewicht kunnen op den duur problemen geven met de stoma en de verzorging ervan. Zorg daarom dat uw gewicht ongeveer gelijk blijft.

       

      Enkele algemene richtlijnen

      1.  Eet langzaam en kauw het eten goed.

      2.  Breng regelmaat in uw eetgewoonten.

      3.  Gebruik niet te grote porties, zodat de darmen niet overbelast worden; beter zes kleine

           maaltijden dan drie grote maaltijden.

      4.  Vermijd opwinding en haast, zeker tijdens het eten.

      5.  Vermijd de voedingsmiddelen waarvan u uit ervaring weet dat ze niet goed verdragen

           worden.

      6.  Zorg dat uw gewicht ongeveer gelijk blijft.

       

      Meer informatie

      Nederlandse Stomavereniging:

      www.stomavereniging.nl

      Telefoon: (030) 6343910

       

      Vragen?

      Ziekenhuis St Jansdal

      Afdeling  Diëtetiek

      Telefoon: (0341) 463720

      Bereikbaar op werkdagen tussen 08.00 - 09.00 uur en 13.15 - 14.15 uur.

       

      E-mail:dietetiek@stjansdal.nl
      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 20-4-2024