l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Collapspoli

Versienr: 3
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Collapspoli

      U bent door uw huisarts of medisch specialist verwezen naar de collapspoli van ziekenhuis St Jansdal te Harderwijk.
       

      Wat is een collapspoli?

      Een collapspoli richt zich op patiënten die een val hebben doorgemaakt als gevolg van een kortdurend bewustzijnsverlies. Meestal is de oorzaak van dit bewustzijnsverlies cardiologisch of neurologisch van aard. Voor de collapspatiënt is het wenselijk dat de diagnose snel gesteld wordt om herhaling of complicaties te voorkomen. Om deze reden doen de neurologen en cardiologen een gezamenlijke collapspoli. Dit zal een dagdeel duren.
       

      Uw bezoek aan het St Jansdal

      Als u voor de eerste keer in het ziekenhuis komt of uw gegevens zijn gewijzigd, dient u zich in te laten schrijven bij het afsprakenbureau. Het is belangrijk dat u uw legitimatiebewijs en verzekeringspasje meeneemt.

       

      U meldt zich bij de functieafdeling, looproutenummer 1.62. Daar krijgt u onderstaande onderzoeken.

       

      Onderzoeken

      Tijdens uw verblijf ondergaat u de volgende onderzoeken in willekeurige volgorde:

       

      Bloeddrukmeting
      U wordt gevraagd om 10 minuten te liggen. Tijdens het liggen wordt éénmaal bloeddruk gemeten. Vervolgens wordt u gevraagd te gaan staan. Terwijl u blijft staan, wordt opnieuw uw bloeddruk gemeten na 1, 3 en 5 minuten.

       

      Maken van een ECG
      Bij het ECG-onderzoek, in de volksmond hartfilmpje, worden de elektrische impulsen van uw hart geregistreerd. Op deze manier kan men bepalen hoe uw hartfunctie is en of er afwijkingen zijn. Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten.

       

      Echo-onderzoek
      Echografie is een onderzoek dat gedaan wordt met behulp van hoogfrequente geluidsgolven (ultrageluid). Op deze wijze wordt informatie verkregen over de structuur van het hart. De voorbereiding duurt ongeveer 5 minuten. Het onderzoek zelf duurt ongeveer 20 à 30 minuten.

       

      Fiets-ergometrie
      De fiets-ergometrie, ofwel fietsproef, heeft tot doel te bepalen hoe uw hartfunctie is bij inspanning. De totale duur van het onderzoek is ongeveer 30 minuten. Gemiddeld wordt er zo’n 8 tot 10 minuten gefietst.

       

      Holtermeting
      U krijgt gedurende 24 uur een zogenaamde holterrecorder die uw hartactiviteiten registreert. Om de metingen mogelijk te maken, krijgt u elektrodes op uw borst geplakt. Het resultaat van deze metingen noemt men een Electro-cardio-gram (ECG).
      Ter ondersteuning van de metingen door dit apparaat is het belangrijk dat u aanvullende informatie verstrekt door het bijhouden van een 24-uurs dagboekje, dat u ontvangt bij het aansluiten van dit onderzoek. Het kastje dient u de volgende dag weer terug te brengen.

       

      Na deze onderzoeken gaat u naar de poli neurologie, looproutenummer 1.22. Daar kunt u de ingevulde vragenlijst afgeven. Deze vragenlijst heeft u bij de afspraakbevestiging ontvangen. De medicatielijst kan uw apotheek u verstrekken.

      Vervolgens zal een orthostatische bloeddrukmeting worden verricht. Zie de uitleg hierboven.

       

      Consult cardioloog en neuroloog

      Na afloop van de onderzoeken bezoekt u eerst de cardioloog en daarna de neuroloog. Onderling hebben de artsen overleg over de voorlopige diagnose, welke in het gesprek met de neuroloog met u besproken wordt. Dan wordt ook besproken of u onder controle blijft en bij welke specialist. Er kan op dat moment ook besloten worden dat er nog verder onderzoek nodig is.

       

      Vragen

      Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, dan kunt u die stellen aan uw huisarts of behandelend specialist. Ook kunt u terecht bij de poli neurologie, telefoon 0341-463544.
      Of kijk bij de folders van St Jansdal: www.stjansdal.nl/folders

       
      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 25-4-2024