l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8.30 - 12 u)

0341 - 463700

Medische hulp buiten kantoortijden

Bij levensbedreigende spoed

112

Harderwijk: Medicamus Spoedpost  

0900 - 341 0 341

Website: Medicamus Spoedpost

 

Lelystad: huisartsenpost Medrie  

0900 - 333 6 333

Website: Huisartenpost Lelystad

 

 

 

Voorbereiden_Op-Opname

Collapspoli

Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Collapspoli

   U bent door uw huisarts of medisch specialist verwezen naar de collapspoli van ziekenhuis  St Jansdal te Harderwijk.
    

   Wat is een collapspoli

   Een collapspoli richt zich op patiënten die een val hebben doorgemaakt als gevolg van een kortdurend bewustzijnsverlies. Meestal is de oorzaak van dit bewustzijnsverlies cardiologisch of neurologisch van aard. Voor de collapspatiënt is het wenselijk dat de diagnose snel gesteld wordt om herhaling of complicaties te voorkomen. Om deze reden doen de neurologen en cardiologen een gezamenlijke collapspoli in dagopname.
    

   Uw bezoek aan het St Jansdal

   Melden bij het afsprakenbureau, looproute 0.23
   Als u voor de eerste keer in het ziekenhuis komt of uw gegevens zijn gewijzigd, dient u zich in te laten schrijven bij het afsprakenbureau. Het is belangrijk dat u uw legitimatiebewijs en verzekeringspasje meeneemt.

   Afdeling dagbehandeling, looproute 0.80

   • U kunt rechtstreeks naar de afdeling dagbehandeling waar u zich kunt melden bij de balie.
   • Geef uw medicatielijst en de ingevulde vragenlijst aan de verpleegkundige die de opname met u doorspreekt.
   • De vragenlijst heeft u bij de afspraak­bevestiging ontvangen. De medicatielijst kan uw apotheek u verstrekken.
   • Uw verblijf is van korte duur en tussen de onderzoeken door kunt u gebruik maken van een luxe stoel.
   • Met het oog op de rust van de patiënt is het niet de bedoeling dat bezoekers gedurende de hele opname bij de patiënt aanwezig zijn. NB Zowel de neuroloog als de cardioloog zien graag bij hun consult een ooggetuige van de wegraking om zo informatie te verzamelen (hetero-anamnese). De verpleegkundige die de zorg voor u heeft zal de tijdstippen met u bespreken tijdens het opnamegesprek.
   • Het ziekenhuis zorgt afhankelijk van uw behandeling voor koffie en thee, bij langere opname voor een lunch.

    

   Onderzoeken

   Tijdens uw verblijf ondergaat u de volgende onderzoeken in willekeurige volgorde:

   • Bloeddrukmeting
    Men vraagt u 10 minuten te liggen. Tijdens het liggen wordt één maal bloeddruk gemeten. Vervolgens vraagt men u te gaan staan. Terwijl u blijft staan opnieuw uw bloeddruk gemeten na 1, 3 en 5 minuten.
   • Maken van een ecg
    Bij het ecg-onderzoek, in de volksmond hartfilmpje, worden de elektrische impulsen van uw hart geregistreerd. Op deze manier kan men bepalen hoe uw hartfunctie is en of er afwijkingen zijn. Het onderzoek duurt ongeveer 10 minuten.
   • Echo-onderzoek
    Echografie is een onderzoek dat gedaan wordt met behulp van hoogfrequente geluidsgolven (ultrageluid). Op deze wijze wordt informatie verkregen over de structuur van het hart. De voorbereiding neemt ongeveer 5 minuten. Het onderzoek zelf duurt ongeveer 20 à 30 minuten.
   • Fiets-ergometrie
    De fiets-ergometrie, ofwel fietsproef, heeft tot doel te bepalen hoe uw hartfunctie is bij inspanning. De totale duur van het onderzoek is ongeveer 30 minuten. Gemiddeld wordt er zo’n 8 tot 10 minuten gefietst.
   • Holtermeting
    U krijgt gedurende 24 uur een zogenaamde holterrecorder die uw hartactiviteiten registreert. Om de metingen mogelijk te maken, krijgt u elektrodes op uw borst geplakt. Het resultaat van deze metingen noemt men een Electro-cardio-gram (Ecg).
    Ter ondersteuning van de metingen door dit apparaat is het belangrijk dat u aanvullende informatie verstrekt door het bijhouden van een 24-uurs dagboekje, dat u ontvangt bij het aansluiten van dit onderzoek. Het kastje dient u de volgende dag weer terug te brengen.
     

   Consult cardioloog en neuroloog

   Na afloop van de onderzoeken bezoekt u eerst de cardioloog en daarna de neuroloog. Onderling hebben de artsen overleg over de voorlopige diagnose, welke in het gesprek met de neuroloog met u besproken wordt. Dan wordt ook besproken of u onder controle blijft en bij welke specialist. Er kan op dat moment ook besloten worden dat er nog verder onderzoek nodig is.
    

   Vragen

   Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, dan kunt u die stellen aan uw huisarts of behandelend specialist. Ook kunt u terecht bij de poli neurologie, telefoon 0341-463544.
   Op de afdeling dagopname is een map aanwezig met een compleet overzicht van folders over de onderzoeken die u zult ondergaan.
   Ook willen we u verwijzen naar de site van ziekenhuis St Jansdal: www.stjansdal.nl/folders

    
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer