l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Coblatie onder narcose, KNO

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Uitleg en behandeling

   Coblatie is een behandelingstechniek waarbij de neusschelpen verkleind worden. Hierdoor zal het makkelijker worden om door de neus te ademen. Deze techniek kan onder lokale verdoving en onder narcose toegepast worden. Deze uitleg gaat over de toepassing onder narcose.

    

   Behandeling

   De behandeling vindt plaats op de operatiekamer. U wordt hiervoor kort opgenomen. Terwijl u onder narcose bent verhit de KNO-arts met behulp van een dunne naald het slijmvlies in de neus waarna geleidelijk een verruiming van de ademweg door de neus zal optreden. Deze verhitting vindt plaats door middel van radiofrequente energie en is niet schadelijk.

    

   Na de behandeling

   U blijft een aantal uren op de afdeling ter observatie terwijl de verdovingseffecten uitwerken.

    

   Naar huis

   Na de coblatiebehandeling verliest u altijd wat bloed uit uw neus. Dit vangen we op door een gaassnorretje onder de neus te plakken. U heeft al de instructie gekregen om na de operatie uw neus te gaan spoelen. Het makkelijkst is het om de neus te spoelen met behulp van een neusdouche die u het beste voor de ingreep al in huis heeft gehaald. Wij raden u af na de ingreep alleen naar huis te gaan. Zorg ervoor dat iemand u thuis kan brengen. Het is verstandig om de eerste twee dagen na de ingreep rustig aan te doen. Na een week mag u weer sporten.

    

   Medicatie

   Als u vóór de ingreep medicijnen voor de neus gebruikte, zal de KNO-arts met u bespreken of u daarmee moet doorgaan.

    

   Pijn na de behandeling

   De pijn na de behandeling valt over het algemeen mee. Vaak is paracetamol genoeg om de pijn te bestrijden. U mag 4x 1000 mg (= 2 tabletten van 500 mg per keer) per dag innemen. Blijft u pijn houden, dan mag u daarnaast nog 3x 400 mg ibuprofen innemen. Zowel paracetamol als ibuprofen zijn zonder recept verkrijgbaar bij een apotheek of drogist. U kunt pijnstillers het beste regelmatig innemen. Zo bouwt u een spiegel op in uw bloed.

    

   Neusspoelen

   Tot aan de controle afspraak op de polikliniek wordt u geadviseerd om 2-3x per dag te spoelen met zoutwateroplossing. Dit maakt de neus vrij van korstjes en bloed en bevordert daarmee de genezing. Deze korstjes kunnen u direct na de ingreep het gevoel geven dat de behandeling niet goed is gelukt. Deze genezing heeft echter tijd nodig, meestal ongeveer twee maanden.

    

   Resultaat

   De verwachting is dat de neuspassage in de loop van enkele weken geleidelijk beter wordt. Het effect van de operatie is na ongeveer acht weken pas goed te beoordelen.

    

   Mogelijke complicaties

   Nabloeding

   Blijft u bloed uit uw neus verliezen, ondanks het spoelen met zoutwateroplossing, dan kan het zijn dat de KNO-arts aanvullend tampons moet plaatsen. Neem in dat geval contact op met de polikliniek KNO (0341-463566). Na 17.00 uur kunt het algemene nummer van het ziekenhuis (0341-463911) bellen.

    

   Infectie

   Bij iedere operatie kan een infectie optreden. Als u een infectie heeft, merkt u dit aan:

   • Pus uit de neus
   • Koorts
   • Kloppende pijn.

   Neem bij deze klachten contact op met de polikliniek Keel-, neus- en oorheelkunde.

    

   Controle

   Als u naar huis gaat wordt er een controle afspraak ingepland voor over acht weken.

    
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 5-10-2023