l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8.30 - 12.00 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

Website Spoedpost Harderwijk

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

Website Huisartsenpost Lelystad

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Claudicatio intermittens, onderzoeken

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   De specialist heeft voor u een onderzoek aangevraagd op de functieafdeling. Dit onderzoek wordt onder meer gedaan bij mensen die tijdens het lopen pijn in de benen krijgen, vaak een krampachtige pijn. Deze aandoening wordt in de volksmond ook wel ‘etalagebenen’ genoemd. De officiële naam is Claudicatio Intermittens.

    

   Het onderzoek kan per persoon verschillen.
   Er wordt standaard een Enkel/Arm index bepaling gedaan. Aan de hand van de waarden bepaalt de laborant of er een inspanningstest volgt, of dat er een duplex onderzoek wordt gedaan.
    

   Voorbereiding

   Het is beter dat u voorafgaande aan dit onderzoek geen elastische kousen draagt. Een kwartier voordat het onderzoek begint wordt u op het flebologiecentrum (route 0.70) verwacht. Het is belangrijk dat u een kwartier voor aanvang van het onderzoek niet gelopen heeft.

    

   Enkel/Arm index bepaling (15 minuten)

   Dit is een bloeddrukmeting van de benen en armen in rust. Tijdens het onderzoek wordt de bloeddruk van uw benen vergeleken met de bloeddruk in uw armen. Met behulp van dit onderzoek kunnen we bepalen hoe de bloeddoorstroming in uw benen is. Aan de hand van de waarden in rust bepaalt de laborant of er ook een bloeddrukmeting na inspanning gedaan moet worden, of dat er een arterieel duplex onderzoek gedaan wordt van de bloedvaten in uw buik. Over dit onderzoek leest u verderop meer.
    

   Enkel/Arm index na stress test (15 minuten)

   Terwijl u op uw rug ligt, trapt u gedurende twee minuten op een soort gaspedaal. Direct na deze inspanning worden de bloeddrukken van uw benen en van één arm gemeten.

    

   Arterieel duplex onderzoek  Aorta-Iliacaal (30 minuten)

   Dit is een onderzoek naar het functioneren van de slagaders in uw buik. Tijdens het onderzoek ligt u op de onderzoeksbank. Met behulp van een soort ‘taster’ worden uw slagaders zichtbaar gemaakt op een beeldscherm. Door geluidsgolven wordt de stroomsnelheid in de slagaders gemeten. U hoort uw hartslag. Om de bloedvaten goed in beeld te krijgen, drukt de laborant soms wat hard op uw buik. Dat kan pijnlijk zijn.
    

   De uitslag

   De uitslag van het onderzoek krijgt u van de specialist op de polikliniek.
    

   Verhinderd

   Bij verhindering dient u ons tenminste 24 uur van te voren te berichten, daar wij anders genoodzaakt zijn dit verzuim in rekening te brengen.

    

   Heeft u nog vragen?

   Deze folder is niet bedoeld als vervanging van mondelinge informatie, maar als aanvulling daarop. Heeft u nog vragen, belt u dan gerust naar de functieafdeling, telefoon (0341) 463 538.

    
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 7-10-2022