l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Cardioversie

Versienr: 5
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Wat is cardioversie?

      Cardioversie is een behandeling voor hartritmestoornissen. Tijdens de cardioversie gebruikt de arts een apparaat dat een elektrische impuls door de hartspier geleidt, om zo het normale hartritme te herstellen. Cardioversie kan gebruikt worden bij verschillende soorten ritmestoornissen, meestal gaat het om boezemfibrilleren.

       

      Waarom is cardioversie nodig?

      In de eerste plaats ter bestrijding van de klachten, zoals hartkloppingen, duizeligheid en kortademigheid. Een andere reden voor de behandeling is dat de ritmestoornis complicaties kan geven. In zeldzame gevallen zelfs van ernstige aard, zoals een beroerte of stoornissen in de pompfunctie van het hart.

       

      Hoe groot is de kans op succes?

      De kans op succes is moeilijk te voorspellen en wisselt van persoon tot persoon. De kans is het grootst wanneer de ritmestoornis nog maar kort bestaat (enkele weken tot maanden), als de patiënt jong is en als er geen bijkomende hartproblemen zijn.

       

      Wat zijn de alternatieven?

      Meestal zijn er geen andere mogelijkheden om het boezemfibrilleren te laten verdwijnen. Met name wanneer de ritmestoornis nog maar kort bestaat (enkele uren tot dagen) kan het lukken om met medicijnen direct weer een normaal hartritme te verkrijgen.Als alternatief kan het bestaan van de ritmestoornis geaccepteerd worden. Vaak moet dan ook een medicament worden geslikt dat voorkomt dat het hart te snel gaat kloppen. In zeldzame gevallen is een katheterbehandeling (‘longaderisolatie’) of een operatie zinvol. Dit laatste gebeurt meestal alleen als er toch al een andere reden voor een hartoperatie is.

       

      Wat is het risico?

      De ingreep vindt plaats onder narcose, u slaapt ongeveer 5 minuten. Uiteraard heeft elke narcose een (zeer klein) risico.
      Wanneer de cardioversie zou worden uitgevoerd zonder gebruik van stollingsremmende medicatie is de kans op een beroerte 1 tot 3%. Om dit risico zo klein mogelijk te maken wordt u minstens vier weken voorbehandeld met een stollingsremmend middel.

       

      Moet ik medicijnen innemen?

      U dient uw medicijnen in te nemen zoals voorgeschreven, let vooral op de stollingsremmende medicatie. Als u medicatie slikt waarbij u ingesteld wordt door de trombosedienst, wilt u dan de datum van de cardioversie doorgeven aan de trombosedienst. Bij het gebruik van DOACS (nieuwe stollingsremmende medicatie zoals rivaroxaban of dabigatran) is de trombosedienst niet betrokken.

       

      Mag ik eten?

      Een lege maag is noodzakelijk in verband met de narcose. U dient vanaf zes uur voor het onderzoek nuchter te zijn. U kunt ’s morgens uw medicatie wel innemen met water, tenzij de arts dit anders heeft afgesproken.

       

      Waar moet ik zijn?

      Locatie Harderwijk:

      Meldt u zich op de afdeling Zuid 1 ( Z1)

       

      Locatie Lelystad:

      Meldt u zich om 7.45 uur of om 8.00 uur op de Spoedpoli in Lelystad.

       

      Hoe gaat de behandeling in zijn werk?

      Er wordt een ECG (hartfilmpje) gemaakt om te kijken of het boezemfibrilleren nog steeds aanwezig is. (Soms is de ritmestoornis al verdwenen, de behandeling gaat dan uiteraard niet door. In dat geval blijft u uw medicatie doorgebruiken en komt u op de afgesproken tijd weer voor controle op de polikliniek.) Dit gebeurt in Harderwijk op de functieafdeling en in Lelystad op de spoedpoli.

       

      U wordt aangesloten aan een monitor en in uw arm wordt een infuusnaaldje ingebracht, hierdoor kunnen medicijnen worden toegediend. U krijgt een manchet om uw arm die op gezette tijden automatisch wordt opgepompt. Op deze manier wordt het verloop van uw bloeddruk gemeten. Verder krijgt u een knijpertje op een vinger om het zuurstofgehalte in het bloed continu te kunnen meten. De anesthesist geeft u een slaapmiddel via het infuusnaaldje, u valt binnen een halve minuut in slaap. De behandeling vindt plaats zonder dat u er iets van merkt en na 5 à 10 minuten wordt u weer wakker. De narcose is zo licht dat er in het algemeen geen nawerkingen zijn, behalve wat slaperigheid. Soms is er wat huidirritatie op de plaats waar de elektrodes geplaatst zijn, zoals bij een zonverbranding. De cardioversie wordt door een cardioloog of zaalarts uitgevoerd. U hoort van hen of van de verpleegkundige na afloop of de behandeling succesvol was. Eventuele vragen kunt u aan hen stellen, of bewaren voor de poliklinische nacontrole.

       

      Wanneer mag ik naar huis?

      Ongeveer een uur na de cardioversie mag u naar huis.


      Na de behandeling kan het zijn dat u zich nog steeds slaperig voelt voor een bepaalde tijd.
      U mag de rest van de dag niet deelnemen aan het verkeer of gevaarlijke machines bedienen.

       

      Hoe gaat het thuis?

      U kunt alles weer doen zoals u het gewend was. De medicijnen dient u door te gebruiken, op de polikliniek zullen eventuele aanpassingen besproken worden. Wanneer de ritmestoornis weer terugkomt is er geen reden voor ongerustheid, u gebruikt immers al de juiste medicatie. Het is niet noodzakelijk om direct contact op te nemen, u kunt het komende polikliniekbezoek afwachten. Wanneer u zich echter onprettig voelt aarzelt u dan niet om contact op te nemen met uw huisarts.

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 26-4-2024