l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Bypass in het been

Versienr: 1
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Bypass in het been

      Vanwege klachten met lopen in uw kuit of vanwege pijn in uw voet in rust  komt u in aanmerking voor een bypass in het been. Dit is een omleiding langs de vernauwde of dichtgeslibde slagader heen.

       

      Techniek

      De vaatchirurg kan een omleiding maken van kunststof (vaatprothese) of van een ader uit uw been. Het laatste heeft de voorkeur. U hebt genoeg aders in uw been die de functie van een verwijderde ader kunnen overnemen.

       

      Het gebruik van bloedverdunnende medicijnen moet vaak één dag of een aantal dagen voor de operatie gestaakt worden. Dit moet echter altijd gebeuren in overleg met een arts. Meldt daarom het gebruik van bloedverdunners altijd aan degene die de operatie uitvoert. Indien u op aanraden van uw arts moet stoppen met de bloedverdunners en u bent onder behandeling bij een trombosedienst, dient u contact op te nemen met de trombosedienst binnen uw regio.

       

      De operatie vindt meestal plaats onder spinale verdoving. Dat wil zeggen dat de anesthesist via een ruggenprik verdoving aanbrengt vanaf de navel, het onderlichaam en de beide benen.

       

      U kunt desgewenst een slaapmiddel krijgen tijdens de operatie.

       

      De operatie duurt tussen de twee en drie uur. Het hangt ervan of een eigen ader gebruikt wordt of een vaatprothese. In dit laatste geval is de operatietijd korter.

       

      Er wordt een snede gemaakt in de lies. Daar wordt de bypass aangesloten op de liesslagader.
       

      Vervolgens wordt de bypass door het been getunneld en óf boven óf onder de knie weer aangesloten op uw eigen slagader.

       

      Als een eigen ader wordt gebruikt voor de bypass moet deze eerst uit uw been worden gehaald.
       
      Deze ader ligt oppervlakkig onder de huid. Alle zijtakje van deze ader worden onderbonden. Om dit te kunnen doen moet een aantal extra snedes in het been gemaakt worden. Bovendien duurt de totale operatie hierdoor langer.
      Het is niet altijd mogelijk een eigen ader voor de bypass te gebruiken omdat deze bijvoorbeeld niet wijd genoeg is of beschadigd is door spataderen of tromboses in het verleden. Het kan ook zijn dat de ader al is verwijderd bij een spataderoperatie of gebruikt voor een andere bypass, bijvoorbeeld aan het hart.
       

      Na de operatie

      U mag in principe de dag na de operatie uit bed. Het kan zijn dat er wonddrains bij de lieswond of andere wonden aanwezig zijn, die vaak na 24 uur worden verwijderd.
      Uw geopereerde been wordt vaak dik na de operatie. Dit is een normaal verschijnsel.
      Dit zogenaamde oedeem kan wel drie maanden aanwezig blijven, maar gaat bijna altijd volledig weg. Het dragen van een steunkous kan dit bespoedigen.
       

      Opname duur

      U mag weer naar huis, als u

      • weer voldoende mobiel bent om zelfstandig uit bed te komen,
      • enkele basale bezigheden weer kunt doen, zoals wassen en toiletgang,
      • en er geen complicaties zijn opgetreden. 
         

      Dat zal per patiënt verschillen, maar is doorgaans na drie tot vijf dagen goed mogelijk.

       

      Bloedverdunners

      Na de operatie krijgt u bloedverdunners om de bypass goed open te houden.
      Als een eigen ader is gebruikt krijgt u in principe Acenocoumarol voor drie maanden. De bloedverdunning moet dan gecontroleerd worden door de trombosedienst. Daarna krijgt u Carbasalaatcalcium (Ascal®).

       

      Wordt een vaatprothese gebruikt van kunststof dan krijgt u Carbasalaatcalcium (Ascal®). U hoeft dan niet door de trombosedienst gecontroleerd worden.
       

      Complicaties na de operatie

      Mogelijke complicaties zijn:

       

      Nabloeding
      Als de wond erg opzwelt of de drain hard afloopt moet u waarschijnlijk terug naar de operatieafdeling omdat er nog iets bloed. Dit is vaak snel verholpen. U wordt geopereerd onder bloedverdunning en het is ook niet mogelijk een drukverband aan te leggen over wonden zodat bij vaatoperaties de kans op een nabloeding iets groter is.

       

      Wondinfectie
      Er moeten behoorlijke wonden gemaakt worden in het been. Deze wonden kunnen wat makkelijker infecteren vanwege de lange duur van de operatie en de matige doorbloeding van het weefsel. Factoren die de kans op wondinfectie vergroten zijn: dikke benen, suikerziekte, wonden aan de voet.
       

      Longontsteking
      Door het lange liggen kan een longontsteking ontstaan. Daarom is het van groot belang zo snel mogelijk uit bed te komen.

       

      Trombosebeen
      Ondanks de antitrombose middelen die u krijgt bij opname kan bij uitzondering een trombosebeen ontstaan.

       

      Longembolie
      Als een stolsel uit een trombose been loslaat en in de long terecht komt is er sprake van een longembolie. Komt zelden voor.

       

      Urineweginfectie
      Het kan zijn dat u kortdurend een urinekatheter krijgt. Dit en lang op bed liggen maken de kans op een urineweginfectie groter.

       

      Hartproblemen
      Vaatpatiënten zijn vaak ook bekend met hartproblemen bijvoorbeeld ritmestoornissen of een doorgemaakt hartinfarct. Deze kunnen door de operatie aan het been weer gaan opspelen.
       
      Verstopping van de bypass
      Het kan gebeuren dat de bypass snel (binnen 24-48) uur gaat dichtzitten. Dan moet er een revisie operatie plaatsvinden.

       

      Ontsteking van de bypass
      Dit is een complicatie die gelukkig zelden voorkomt.

       

      Beschadiging huidzenuwtakjes
      Bij het maken van de snedes in uw been kunnen kleine huidzenuwtakjes beschadigen; Dit geeft een doof gevoel rond het litteken en daaronder. Het normale gevoel kan herstellen, maar dit duurt lang. Soms blijft er altijd een klein doof huidgebiedje.
       

      Na ontslag

      Thuisgekomen mag u uw benen normaal gebruiken. Regelmatig lopen/bewegen is aan te raden. Als er veel oedeem is overdag een steunkous dragen en het voeteinde van het bed iets omhoog doen.
      Zolang de wonden nog vers zijn (de eerste twee weken) alles met mate doen. U mag normaal douchen. De wonden mogen nat worden.
      U wordt na twee en circa zes weken na ontslag gecontroleerd op de polikliniek. Hierna volgt een langdurige controle om de naden en doorgankelijkheid van de bypass te controleren.
       

      Contact

      Heeft u na uw bezoek aan het ziekenhuis vragen?

      • De eerste vijf dagen na het bezoek kunt u contact met ons opnemen via het algemene nummer van het ziekenhuis: 0341-463911. De receptioniste zal u doorverbinden met de afdeling waar u uw vraag kunt stellen.
      • Is het langer dan vijf dagen geleden? Neem dan contact op met uw eigen huisarts of buiten kantoortijden met de huisartsenpost. Zie voor contactgegevens de website van Ziekenhuis St Jansdal.

         

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 19-4-2024