l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Buikwandcorrectie

Versienr: 1
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Buikwandcorrectie

      Door extreme vermagering, zwangerschappen, veroudering of operaties kan de buikwand zo ernstig verslappen dat een hangbuik ontstaat. Een hangbuik kan met behulp van een plastisch chirurgische operatie worden gecorrigeerd. Met een medische term heet deze operatie abdominoplastiek of buikwandplastiek (abdomen is het Latijnse woord voor buik en plastiek komt van plastische chirurgie).
       

      Mogelijkheden en verwachtingen

      Als u overweegt een buikwandcorrectie te ondergaan, is het belangrijk hierover een reëel verwachtingspatroon te hebben. Een buikwandcorrectie heeft als resultaat dat uw buik platter wordt, maar perfectie moet u niet verwachten. Een operatieve correctie van een dikke of slappe buik moet u niet als een mogelijkheid zien om extra gewicht kwijt te raken. Daarnaast zal de operatie littekens achterlaten die altijd enigszins zichtbaar blijven. Voor deze littekens geldt dat het wel een jaar kan duren voordat deze ‘uitgerijpt’ zijn, dat wil zeggen plat en licht van kleur. Een ander gevolg van een buikwandcorrectie is dat het huidgebied onder de navel tijdelijk gevoelloos wordt en soms blijft. Dit geeft weinig klachten. Na verloop van jaren kan het gebied dat gevoelloos is, wel kleiner worden.

       

      Voorbereiding op de operatie

      Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt (bijvoorbeeld coumarine, marcoumar, sinaspril, sintrom, ascal, APC, asprobruis, kinderaspirine) moet u dit melden tijdens uw eerste gesprek met de plastisch chirurg. Hij zal u vragen om drie tot tien dagen vóór de buikwandoperatie met deze medicijnen te stoppen. U krijgt hierover instructies van uw plastisch chirurg. Daarnaast is het verstandig minstens zes weken van tevoren volledig te stoppen met roken, want roken vernauwt de bloedvaten waardoor problemen bij de wondgenezing kunnen ontstaan. Als u te zwaar bent, is het verstandig om vóór de operatie eerst te vermageren, eventueel met hulp van huisarts of diëtiste. Met overgewicht hebt u namelijk een grotere kans op complicaties. Daarom zal de plastisch chirurg bij mensen met overgewicht de ingreep (nog) niet uitvoeren vanwege de verhoogde risico’s.
       

      De operatie

      Een buikwandcorrectie wordt onder algehele verdoving (narcose) uitgevoerd. U moet drie tot zes dagen in het ziekenhuis blijven. De operatie duurt ongeveer twee uur. Bij de operatie maakt de arts de buikwand geheel los van de onderliggende spierlaag, tot aan de ribbenboog en het borstbeen. De navel wordt rondom omsneden zodat deze op zijn plaats blijft. Daarna trekt de plastisch chirurg de huid strak en verwijdert hij de overtollige huid en het onderhuidse vetweefsel. Indien uw buikspieren uitgerekt zijn, worden deze in sommige gevallen meteen verstevigd. Om de navel weer naar buiten te laten komen wordt een gaatje in de buikhuid gemaakt. Daar wordt de navel vervolgens ingehecht. Tijdens de operatie brengt de chirurg een aantal drains (dunne slangetjes) in waardoor het wondvocht naar buiten kan. Die drains moeten blijven zitten tot er bijna geen wondvocht meer wordt aangemaakt.
       

      Na de operatie

      Over het algemeen is een buikwandcorrectie niet erg pijnlijk, maar de buik kan wel gespannen aanvoelen. Om geen spanning op de wond te krijgen wordt u na de operatie tijdelijk in een halfzittende houding verpleegd. Hoesten, niezen, persen, maar ook lachen geeft extra hinder.
      Na ongeveer twee dagen verwijdert de verpleegkundige de wonddrains.
      Als tijdens de buikwandcorrectie ook uw buikspieren verstevigd zijn, moet u de dag na de operatie strikte bedrust houden.
      Als een buikspiercorrectie niet nodig was, mag u de dag na de operatie al uit bed. In het begin moet u dan licht voorover gebogen lopen; geleidelijk aan kunt u zich meer rechtop bewegen.
      Om de buikwand te ondersteunen tijdens het genezingsproces kan het zijn dat uw plastisch chirurg u adviseert gedurende één tot vier weken een steunend korset om de buik of een pantybroekje dragen. Ongeveer twee weken na de operatie komt u terug op de polikliniek en verwijdert de doktersassistente de hechtingen. De eerste zes weken na de operatie mag u niet zwaar tillen of persen. De totale herstelperiode van een buikwandcorrectie is ongeveer vier tot zes weken. Daarna zijn alle normale bewegingen weer mogelijk en kunt u ook weer sporten.
      Wanneer u tijdens de herstelperiode last krijgt van abnormale pijn, zwelling of koorts, moet u contact opnemen met de plastisch chirurg. De littekens van een buikwandcorrectie lopen rond de navel en grotendeels binnen de ‘bikinilijn’ (zie tekening). Het eerst half jaar na de operatie mogen de littekens niet onbedekt in de zon of onder de zonnebank.

       

      Risico’s en complicaties

      Een buikwandcorrectie heeft dezelfde risico’s als elke andere operatie. Er kan een infectie optreden of een gestoorde, langzame wondgenezing. Ook bestaat de kans op het krijgen van trombose: verstopte aders door bloedstolsels. De meeste kans op deze problemen bestaat bij mensen die te veel onderhuids vetweefsel hebben. Het is daarom van belang om vóór de operatie een zo normaal mogelijk gewicht te hebben. Een enkele keer kan een nabloeding voorkomen. U moet dan nog een keer geopereerd worden, waarbij de arts het nabloedende bloedvaatje dichtmaakt. Soms kan het zijn dat er zich toch nog vocht ophoopt onder de huid, ook al zijn de wonddrains verwijderd. Dit vocht zal poliklinisch door middel van een punctie (het insteken van een holle naald) moeten worden verwijderd. Een andere complicatie kan zijn dat er wat overtollige huid aanwezig is bij de heupen. Dit wordt ‘dog ears’ (hondenoren) genoemd. Meestal trekt dit na verloop van tijd weg. Soms is het nodig deze ‘dog ears’ te verwijderen. Dit kan poliklinisch gebeuren onder plaatselijke verdoving.

      Vergoeding

      Een buikwandcorrectie is een cosmetische operatie en wordt over het algemeen niet vergoed door het ziekenfonds of de particuliere ziektekostenverzekeraar. U moet de operatie dus meestal zelf betalen. Een buikwandcorrectie is een tamelijk dure ingreep, omdat de operatie onder algehele verdoving plaatsvindt en u enkele dagen in het ziekenhuis moet blijven. De plastisch chirurg geeft u van tevoren een opgave van de kosten.
       

      Meer informatie?

      Hebt u na het lezen van deze brochure nog vragen of wilt u meer informatie, dan zal de plastisch chirurg u tijdens zijn spreekuur graag te woord staan. Het kan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten. Ook kunt u contact opnemen met de polikliniek Chirurgie, telefoon (0341) 463777, of een bezoek brengen aan onze website: www.plastisch-chirurgie.nl.

       

      Verantwoording tekst

      Deze brochure is samengesteld door de maatschap Plastische Chirurgie in samenwerking met de afdeling Communicatie van de Isala klinieken. De tekst is gebaseerd op voorlichtingsmateriaal van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie.

       

       

       

       
      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 11-12-2024