l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Bril

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Een bril: informatie over een brekingsafwijking van het oog

      De orthoptist heeft de ogen van uw kind onderzocht en geconstateerd dat uw kind een brekingsafwijking in het oog/de ogen heeft. Een bril corrigeert de brekingsafwijking. In deze folder leest u informatie over een brekingsafwijking.
       

      Wat is een brekingsafwijking?

      Als de breking van het oog perfect is, wordt het licht zodanig ‘gebroken’ door het hoornvlies en de lens, dat het beeld precies op het netvlies valt. Het brandpunt valt precies op het netvlies. Bij een brekingsafwijking valt het beeld niet precies op het netvlies. Het brandpunt valt dan voor of

      achter het netvlies.
       

      Welke brekingsafwijkingen bestaan er?

      Er zijn drie vormen van brekingsafwijking.
       

      Bijziendheid (myopie)
      Er kan sprake zijn van bijziendheid, ook wel myopie genoemd. Hierbij zie je dichtbij beter dan in de verte.
       

      Verziendheid (hypermetropie)
      Verder bestaat er verziendheid, ook wel hypermetropie genoemd. Hierbij kun je meestal wel goed zien, vooral in de verte. Op korte afstand moet je echter de ogen erg inspannen om het beeld scherp te krijgen en te houden.

       

      Cilinderafwijking (astigmatisme)
      Dan is er nog een derde vorm. Dit is een cilinderafwijking, ook wel astigmatisme genoemd. Dit geeft op alle afstanden een enigszins vervormd beeld. Het kan bijvoorbeeld zijn dat horizontale lijnen scherp gezien worden en verticale lijnen wazig. Astigmatisme kan voorkomen in combinatie met bijziendheid en verziendheid.
       

      Wat is bijziendheid (myopie)?

      Bij bijziendheid is de breking van het oog te sterk, het oog is als het ware te lang. Het brandpunt valt dan voor het netvlies. Daardoor kun je dichtbij wel scherp zien, maar in de verte is het wazig. Met behulp van een min-bril valt het brandpunt weer op het netvlies. Bijziendheid bij kinderen neemt vaak toe zolang zij groeien. Vanaf de leeftijd van ongeveer 20 jaar blijft de sterkte meestal min of meer stabiel.
       

      Wat is verziendheid (hypermetropie)?

      Bij verziendheid is de breking van het oog niet sterk genoeg, het oog is te kort. Het brandpunt valt daardoor achter het netvlies. Hier kan het oog zelf iets aan doen door te accommoderen. Bij het accommoderen wordt de spier rondom de ooglens aangespannen, waardoor de lens boller wordt. Daardoor wordt de breking sterker en kan het beeld op het netvlies terechtkomen. Bij dichtbij kijken moet je altijd al accommoderen, dus als het oog verziend is, moet het bij dichtbij kijken extra accommoderen. Dit kost veel inspanning. Hierdoor kun je hoofdpijn krijgen, pijnlijke ogen en moeite met langere tijd lezen. Om verziendheid te corrigeren, heb je een plus-bril nodig. Daarmee hoeft het oog minder te accommoderen, dus zich minder in te spannen. Verziendheid neemt vaak af zolang kinderen in de groei zijn.
       

      Wat is een cilinderafwijking (astigmatisme)?

      Bij een cilinderafwijking heeft het oog niet een ronde bolling, zoals bij een voetbal. De bolling is meer ovaal, zoals bij een rugbybal. De ene richting van het oog is wat boller, de andere richting is wat platter. Hierdoor is er niet één brandpunt, maar zijn er twee brandpunten. Het beeld wordt hierdoor vervormd waargenomen. Deze afwijking wordt gecorrigeerd door een brillenglas met twee sterkten: een cilinderglas. Als je voor het eerst door een bril met cilinderglazen kijkt, kan alles er vreemd uitzien. Even uitkijken dus met bijvoorbeeld traplopen. De meeste kinderen zijn na een paar dagen wel gewend. Astigmatisme verandert meestal niet veel in de loop van de tijd.
       

      Vragen

      Heeft u na het lezen van deze folder vragen? Dan kunt u contact opnemen met de orthoptist. Telefoonnummer polikliniek oogheelkunde ziekenhuis St Jansdal: (0341) 46 37 51.

      Voor meer informatie kunt u terecht op www.orthoptie.nl.

       
      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 19-9-2024