l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Bovenooglidcorrectie

Versienr: 1
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Bovenooglidcorrectie

      Het komt regelmatig voor dat de huid rond de bovenoogleden zo uitrekt dat hij op de wimpers rust of over de ogenleden heen gaat hangen. Dit wordt ‘blepharochalasis’ genoemd (‘blepharo’ is het Griekse woord voor ooglid en ‘chalasis’ betekent ontspanning).

      Blefarochalasis kan problemen geven bij het zien. Ook is een vaak gehoorde klacht van patiënten dat ze vinden dat ze er moe of oud uitzien. Verder ervaren patiënten vaak een zwaar en moe gevoel, dat in de loop van de dag toeneemt.  Blepharochalasis van de bovenoogleden is meestal een gevolg van het slapper worden van de huid rondom het oog. Soms gaat dit samen met het uitpuilen van vetweefsel vanuit de oogkas. De blepharochalasis kan hierdoor worden versterkt. Dit kan gecorrigeerd worden met behulp van een bovenooglidcorrectie.

      Overhangende bovenoogleden kunnen ook het directe gevolg zijn van een laagstand van de wenkbrauwen. Maar deze laagstand kan ook tegelijkertijd met een blepharochalasis plaatsvinden. In beide gevallen kan de plastisch chirurg een (aanvullende) correctie van de wenkbrauwen adviseren. Over de behandelingsmethode van de wenkbrauw is een aparte brochure gemaakt.

       

      Voorbereiding op de operatie

      Wanneer u bloedverdunnende medicijnen gebruikt (bijvoorbeeld coumarine, marcoumar, sinaspril, sintrom, ascal, APC, asprobruis, kinder­aspirine), moet u dit melden tijdens uw eerste gesprek met de plastisch chirurg. U wordt dan waarschijnlijk gevraagd om drie tot tien dagen vóór de operatie met deze medicijnen te stoppen. U krijgt hierover instructies van de plastisch chirurg.
       

      Operatie

      Correctie van de bovenoogleden gebeurt meestal onder plaatselijke verdoving. De ingreep duurt drie kwartier. Vlak voor de operatie maakt de plastisch chirurg een tekening op de oogleden. Tijdens de operatie verwijdert hij het overtollige huid- en vetweefsel. Het grootste deel van het litteken komt te liggen in de natuurlijke plooi van het bovenooglid zodat het nauwelijks zichtbaar is als u de ogen open hebt. Aan de buitenkanten loopt het litteken vaak iets door en valt het meestal weg tussen de kleine kraaienpootjes.
       

      Na de operatie

      Meestal mag u ruim een uur na de ingreep weer naar huis. Als u bij uitzondering onder narcose wordt geopereerd, blijft u langer in het ziekenhuis, maar mag u wel dezelfde dag weer naar huis. Na de ingreep kunnen uw oogleden wat dik, blauw en gezwollen zijn. U kunt de ogen wel gewoon meteen openen en normaal kijken. Zelden is de zwelling zodanig dat het zicht wordt belemmerd. De ergste zwelling en verkleuring zullen meestal binnen tien dagen verdwenen zijn. Behalve enkele kleine pleisters wordt er geen verband aangebracht, zodat u gewoon kunt wassen en douchen. Het verdient aanbeveling om thuis de oogleden de eerste dag te koelen: elk uur 5 tot 10 minuten. Daarmee wordt de zwelling wat tegengegaan. Om verdere zwelling te beperken is het van belang dat er zo min mogelijk druk op uw hoofd komt te staan. Dit houdt in dat u onder meer voorzichtig moet zijn met bukken, persen en tillen. Het kan prettig zijn om ’s nachts een extra kussen onder het hoofd te leggen. Ook kan het soms plezierig zijn de eerste paar dagen een zonnebril te dragen. Pijnstillers zijn meestal niet nodig. Na vijf tot zeven dagen verwijdert de doktersassistente op de polikliniek de hechtingen. Daarna kunt u het litteken eventueel met een zalf of crème voorzichtig insmeren, waardoor het sneller soepel wordt. Het gebruik van make-up is dan ook weer toegestaan. Zonlicht kan een litteken minder fraai laten genezen. In de zon, maar ook onder de zonnebank moeten u de ogen de eerste zes maanden goed bedekken. Denk hierbij aan een zonnebril of een zonnebrandcrème met een hoge beschermfactor.

      Na ongeveer drie maanden kan het uiteindelijke resultaat worden beoordeeld. De meeste mensen zijn heel tevreden over de ingreep zodat een controle op de polikliniek na drie maanden in principe niet nodig is. Als u toch op controle wilt komen, kan dat natuurlijk altijd.
       

      Risico’s en complicaties

      Voor alle lichamelijke klachten of vragen geldt: als u iets niet vertrouwt, neem dan contact op met het ziekenhuis en vraag naar de dienstdoende plastisch chirurg.

      Enige lekkage van bloeddruppeltjes of wondvocht uit de wond is normaal. Soms treedt bij een bovenooglidcorrectie een nabloeding op. Dit is meestal niet ernstig, maar het duurt dan alleen langer voordat de oogleden en het gebied eromheen er weer normaal uitzien.

      Ook kan het voorkomen dat u uw ogen de eerste tijd na de operatie niet geheel kunt openen of sluiten. Om het eventuele uitdrogen van de  ogen te voorkomen, kan de plastisch chirurg oogdruppels of zalf voorschrijven.

      Door littekenreactie kan het ooglid wat gaan trekken. Meestal duurt het een aantal weken tot maanden voordat dit helemaal over is. U kunt de littekens vanaf één week na de operatie voorzichtig insmeren en masseren om deze wat soepeler te maken.

      In het begin kunnen de oogleden wat dof, verdoofd of gevoelloos aanvoelen. Ook kunt u wat vochtophoping in de bovenoogleden ervaren. Deze klachten verdwijnen na verloop van tijd meestal vanzelf.
      Het resultaat van een bovenooglidcorrectie is meestal langdurig, maar als de huid en de spier rondom het oog verder verslappen, kan een nieuwe correctie nodig zijn. Ook een lichte asymmetrie (ongelijkheid) kan reden zijn van een kleine correctie.
       

      Vergoeding

      De kosten van een bovenooglidcorrectie worden niet altijd vergoed. Dit is afhankelijk van politieke besluitvorming over ingrepen die wel of niet in het ‘basispakket’ komen en kan per jaar verschillen. Veel zorgverzekeraars hebben de vergoeding van een bovenooglidcorrectie wel in een aanvullend pakket opgenomen. Uiteraard moet er dan wel een medische reden aanwezig zijn (medische indicatie). Meestal houdt dit in dat de huid van de bovenoogleden ten minste op de wimpers moet rusten als u ontspannen en recht vooruit kijkt. Als er geen medische redenen bestaan voor de operatie, dan zijn de kosten voor uw eigen rekening. Prijzen kunt u opvragen bij uw plastisch chirurg.
       

      Meer informatie?

      Hebt u na het lezen van deze brochure nog vragen of wilt u meer informatie, dan zal de plastisch chirurg u tijdens zijn spreekuur graag te woord staan. Het kan handig zijn uw vragen van tevoren op papier te zetten. Ook kunt u contact opnemen met de polikliniek Chirurgie, telefoon (0341) 463777.

       

      Verantwoording

      Deze tekst is samengesteld door de maatschap Plastische Chirurgie in samenwerking met de stafdienst Concerncommunicatie van de Isala klinieken. De tekst is gebaseerd op voorlichtingsmateriaal van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie.

       

       

       

       

       

       

       

       

       

       


       

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 12-11-2024