l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStJansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Behandelprogramma Parkinson

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      U bent naar de polikliniek Revalidatie gestuurd. U heeft de revalidatiearts al gesproken. U staat nu op de wachtlijst voor een aanvullend programma bij de dagbehandeling revalidatie. 

       

      In deze folder leest u over onze afdeling en het behandelprogramma voor Parkinson. Dit programma is voor mensen tussen de 40 en 75 jaar. Zij hebben vaak een actief en sociaal leven en werken regelmatig. Ook mensen van 75 jaar en ouder kunnen bij ons terecht als zij vragen hebben over revalidatie.

       

      De ziekte van Parkinson

      U heeft de ziekte van Parkinson. Dit is een ziekte van de hersenen. Een stof in de hersenen, dopamine, helpt bij soepele bewegingen. Bij Parkinson maakt uw lichaam steeds minder dopamine aan. De klachten van Parkinson kunnen erg verschillen.

       

      Veelvoorkomende klachten zijn:

      • Beven
      • Stijve spieren
      • Langzamer en minder bewegen
      • Minder gezichtsuitdrukking
      • Een andere houding bij staan en lopen

       

      Daarnaast kunnen er ook andere problemen optreden, zoals:

      • Slechter ruiken 

      • Ongewild urineverlies 
      • Moeite met praten en slikken
      • Evenwichtsproblemen 
      • Onleesbaar schrijven 
      • Somberheid en angsten

       

      Sommige mensen hebben ook moeite met denken en onthouden. Dit kan het dagelijks leven moeilijk maken. 

       

      Het behandelteam

      Het team op de Revalidatiedagbehandeling bestaat uit: een revalidatiearts, fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist, maatschappelijk werker en psycholoog. De fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist en maatschappelijk werker volgen elk jaar opleidingen binnen het Parkinson-netwerk. De revalidatiearts en psycholoog volgen opleidingen in hun eigen vakgebied.

       

      De revalidatiearts

      De revalidatiearts helpt u tijdens uw revalidatie. Bij speciale problemen praat zij met uw eigen neuroloog of Parkinson-verpleegkundige. De revalidatiearts is verantwoordelijk voor het revalidatieprogramma en coördineert de behandeling op de Revalidatiedagbehandeling.

       

      De fysiotherapeut

      De fysiotherapeut geeft advies en oefeningen voor een betere houding, evenwicht en beweging.  Als het nodig is, krijgt u advies over een loophulpmiddel. Ook wordt gewerkt aan het verbeteren van uw conditie, spierkracht, ontspanning en het verminderen van bewegings- en valangst. Daarnaast helpt de fysiotherapeut bij het groot bewegen en het vinden van een balans tussen wat u kunt doen en wat u aankunt.

       

      De ergotherapeut

      De ergotherapeut kijkt samen met u naar welke dagelijkse activiteiten moeilijk zijn, zoals zelfzorg, het huishouden, werk, vrijetijdsbesteding en verplaatsen. Er kunnen oefeningen gegeven worden en de ergotherapeut geeft advies over hulpmiddelen. Ook kan er aandacht zijn voor het omgaan met eventuele ervaren vermoeidheid.

      Bij problemen met denken, kan de ergotherapeut een onderzoek doen en u adviezen en trainingen geven. Het doel is om u zo zelfstandig en veilig mogelijk te laten functioneren. De ergotherapeut helpt ook bij het vinden van een balans tussen uw activiteiten, wat u kunt doen en uw energieverdeling.

       

      De logopedist

      De logopedist helpt als u moeite heeft met spreken of slikken. Ze geeft tips over de mond- en keelspieren en leert technieken om beter te spreken en te slikken. Als nodig, adviseert ze ook over hulpmiddelen voor communicatie. Bij problemen met denken die uw communicatie beïnvloeden, helpt de logopedist u verder.

       

      De maatschappelijk werker

      De maatschappelijk werker helpt bij de gevolgen van de ziekte van Parkinson. Dit kan bijvoorbeeld gaan over hoe om te gaan met vermoeidheid of het accepteren van hulp. Er is aandacht voor het verwerken en accepteren van de ziekte voor uzelf, uw partner en familie.

      De maatschappelijk werker kan ook praktische hulp bieden, zoals informatie over werk, inkomen, zorg en regels rondom dagbesteding.

       

      De psycholoog

      De psycholoog doet onderzoek als er problemen zijn met geheugen, aandacht, plannen of denken. Daarna krijgt u advies over hoe om te gaan met deze problemen. Ook bij somberheid of angsten kan praten met de psycholoog helpen.

       

      Parkinsonbehandelprogramma

      Het behandelprogramma duurt meestal zes tot tien weken. U komt twee tot drie keer per week naar de afdeling Revalidatiedagbehandeling (route 0.10).

       

      De eerste vier weken (observatiefase) worden gebruikt om te kijken welke problemen u heeft door de ziekte van Parkinson in het dagelijks leven. U heeft gesprekken met de fysiotherapeut, ergotherapeut, logopedist en maatschappelijk werker. Als er problemen zijn met stemming of denken, is er ook een gesprek met de psycholoog. In deze fase beginnen we vaak al met behandeling en geven we informatie en adviezen. Samen bepalen we de doelen voor de rest van de behandeling.

       

      Na de observatiefase is er een teamoverleg. Alle therapeuten en de revalidatiearts bespreken wat ze hebben gezien. Ze maken een plan voor de verdere behandeling. De revalidatiearts ziet u terug om het verdere plan te bespreken.

       

      Aan het einde van het programma wordt gekeken of verdere therapie in uw eigen omgeving nodig is. Als dat zo is, wordt u doorverwezen naar een gespecialiseerde therapeut. De revalidatiearts vertelt uw neuroloog en huisarts hoe het is gegaan. Na ongeveer vier maanden volgt een afsluitende controle op de polikliniek.

       

      Wachtlijst en kosten

      Door onze wachtlijst kunt u niet direct starten met het behandelprogramma. Onze planners bellen u zodra u kunt beginnen. U ontvangt wekelijks een overzicht van de therapietijden per post. We proberen vaste tijden in te plannen, maar soms kan het wijzigen door ziekte of afwezigheid van de therapeuten. Vakanties mogen het programma niet onderbreken.

       

      De kosten van het programma worden meestal volledig vergoed door uw zorgverzekeraar. Kijk bij twijfel in uw polisvoorwaarden of neem contact op met uw zorgverzekeraar.

       

      Vragen en klachten

      Heeft u vragen? Dan kunt u op werkdagen bellen met het secretariaat van de afdeling Revalidatiedagbehandeling. Het secretariaat is bereikbaar van 8.30 tot 16.30 uur op telefoonnummer (0341) 46 36 07.

       

      Bij problemen of klachten tijdens de behandeling kunt u contact opnemen met de patiëntencontactpersoon in het ziekenhuis. Deze persoon helpt als er iets niet naar wens is.


      Websites
      www.stjansdal.nl
      www.parkinson-vereniging.nl
      www.parkinsonnet.nl

      Wat is uw mening over deze folder?
      Klik hier om enkele vragen te beantwoorden of ga naar https://www.stjansdal.nl/folder-mening

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer

      Geprint op 30-4-2025