l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Behandeling SI-gewricht

Versienr: 1
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      De pijnbestrijding wordt verricht door de anesthesioloog, die hierin bijgestaan wordt door een anesthesieassistent en, in de meeste gevallen, ook door een röntgenlaborant. De behandeling vindt doorgaans plaats op de poliklinische operatiekamer. Bij de meeste pijnbehandelingen wordt gebruik gemaakt van röntgenstraling. Wanneer u zwanger bent, of denkt te zijn, moet u ons dat altijd vertellen voordat met de behandeling gestart wordt.
       

      Behandeling SI-gewricht

      Het SI-gewricht is het gewricht tussen het heiligbeen en het bekken. Bij de SI-behandeling wordt de pijngeleiding door de zenuwtakken naar het SI-gewricht beïnvloed met één van de volgende technieken:
       

      Medicijnen

      Na een eventuele plaatselijke verdoving van de huid, wordt een naald ingebracht. Om de juiste positie daarvan te bepalen, wordt hierbij gebruik gemaakt van röntgendoorlichting. Zo nodig wordt daarbij contrastvloeistof gebruikt. Daarna wordt er een verdovingsvloeistof en een ontstekingsremmend middel ingespoten. Dit ontstekingsremmend middel is een corticosteroïd (bijnierschorshormoon).
       

      Denervatie met RF

      Na een eventuele plaatselijk verdoving van de huid, worden één of meerder naalden ingebracht. Om de juist positie daarvan te bepalen, wordt hierbij gebruikt gemaakt van röntgendoorlichting. Zo nodig wordt daarbij contrastvloeistof gebruikt en soms wordt ook nog de positie van de naald met enkele teststroompjes gecontroleerd. Na verdere verdoving, wordt de naaldpunt verwarmd door een radiofrequente stroom (RF). Hierbij wordt de punt van de naald tot maximaal 80 graden verhit gedurende 1,5 minuut. Hiermee wordt de pijngeleiding in de betreffende zenuw voor langere tijd uitgeschakeld.
       

      Duur

      De behandeling duurt ongeveer 10 tot 30 minuten. De totale opnameduur is 1 tot 1,5 uur.
       

      Mogelijke gevolgen van de behandeling


      Napijn
      Na een SI-behandeling kunt u napijn hebben. Deze napijn kan enkele weken aanhouden, maar verdwijnt vrijwel altijd. U kunt hiervoor een pijnstiller innemen (bijvoorbeeld paracetamol volgens de bijsluiter). Zo nodig kan in overleg met uw pijnbestrijdings- arts of huisarts een andere pijnstiller worden voor geschreven.
       

      Gevoelsvermindering
      Er kan wat gevoelsvermindering in het huidgebied van het behandelde gewricht optreden. Na enkele werken keert het gevoel weer langzaam terug.
       

      Allergische reactie
      U kunt allergisch zijn voor de röntgencontrast-vloeistof waardoor u tot twee dagen na de behandeling last kunt krijgen van jeuk, huiduitslag en mogelijke kortademigheid en bloeddrukdaling. Waarschuw in dit geval uw huisarts. Hij/zij kan beoordelen welke behandeling noodzakelijk is.
       

      Koorts
      Krijgt u koorts, waarschuw dan uw pijnbestrijdings-arts of huisarts.
       

      Opvliegers
      Zowel bij mannen als vrouwen kunnen er na de behandeling opvliegers optreden en bij vrouwen kan de menstruatie korte tijd verstoord raken. (Alleen in het geval als er corticosteroïd is gebruikt).
       

      Tot slot

      Aan de hand van deze folder kunt u zelf inschatten wat u te wachten staat en worden de meeste vragen van uw kant beantwoord. Mocht u desondanks nog vragen hebben, schrijft u die dan op en brengt u ze bij het volgende bezoek mee. Een briefje als geheugensteuntje blijkt in de praktijk goed te werken. U kunt ook bellen met de polikliniek pijnbestrijding.
      Maandag tot en met vrijdag tussen 8.30 en 12.30 uur en tussen 13.30 en 16.30 uur. Telefoonnummer (0341) 463773.

       
      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 16-4-2024