l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Atropine druppels

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Atropine sulfas: informatie over Atropine oogdruppels

      De orthoptist heeft u/uw kind Atropine oogdruppels voorgeschreven. In deze folder vindt u informatie over de werking van de druppels en de reden van gebruik. Daarnaast leest u hoe u het oog moet druppelen.
       

      Waarom atropine-oogdruppels?

      De orthoptist heeft u/uw kind atropine voorgeschreven om de volgende reden:
       

      Oogmeting
      Atropine verwijdt de pupillen en legt het accommodatievermogen stil. Hierdoor kan de brilsterkte beter worden bepaald en kan de oogarts de binnenkant van het oog beter bekijken.
       

      Behandeling van een lui oog
      Atropine wordt gebruikt bij de behandeling van een lui oog ter vervanging van de oogpleister. In het goede oog wordt een druppel atropine gedaan. Hierdoor gaat dit oog dichtbij wazig zien en wordt het luie oog geactiveerd. Niet elk lui oog is voor deze behandeling geschikt. De orthoptist kan u hierover meer vertellen.
       

      Behandeling van accommodatiespasme
      Accommodatiespasme is een zeldzame aandoening waarbij de spieren van de ooglens zich niet meer kunnen ontspannen. Atropine zorgt dan voor ontspanning.

       

      Let op!

      Atropine mag niet worden gebruikt, als u/uw kind hartproblemen heeft, of een hoge oogdruk, of drager is van zachte contactlenzen.

       

      De werking van Atropine oogdruppels

      Atropine vergroot de pupil en geeft vooral dichtbij een wazig beeld. Na 24 uur is het wazige beeld verdwenen. Het kan echter nog twee weken duren, voordat de pupil weer de normale grootte heeft.
       

      Druppelen van het oog

      Het druppelen van het oog gaat het gemak-kelijkst als u het hoofd achterover houdt of als u/uw kind ligt. Trek het onderste ooglid omlaag. Nu ontstaat er een soort zakje waar u een druppel in kunt laten vallen. In de rand van het onderste ooglid aan de neuskant zit een klein puntje. Dit is het traanpuntje, waardoor traanvocht via het traanbuisje wordt afgevoerd naar de neus en keel. U dient het traanbuisje onder het traanpuntje dicht te drukken met een zakdoek, totdat de druppel goed in het oog zit. Zo kan er geen atropine in de neus of keel komen. Als bij uw kind het indruppelen echt heel moeilijk gaat, kunt u het ook doen als uw kind slaapt. Doe dit dan ’s ochtends vroeg, zodat de atropine overdag zijn werk kan doen.  Let op dat het flesje niet tegen de huid of wimpers aankomt, want dan zijn de druppels niet meer steriel. Veeg het oog af met een niet-pluizend doekje. Was na het druppelen uw handen.Heeft u/uw kind toch Atropine binnengekregen, neem dan direct contact op met uw huisarts en vertel wat u/uw kind heeft binnengekregen en hoeveel. Als een kind een heel flesje heeft leeggedronken en er niet snel wordt ingegrepen, kan dit dodelijk zijn! Zorg er tijdens het druppelen voor dat er geen Atropine in de neus of keel komt, anders krijgt u/uw kind te veel Atropine binnen. Vergiftigingsverschijnselen zijn een droge mond, rode huid, koorts, versnelde hartwerking, bewegingsstoornissen, verwardheid, gedragsstoornissen, slaapproblemen. Er is minder kans op vergiftigingverschijnselen als u het traanbuisje na het druppelen een minuut dichtgedrukt houdt.
       

      Bijwerkingen

      Een normale bijwerking van Atropine is last hebben van fel licht, doordat de pupil zo groot is. Ook kan scheelzien tijdelijk toenemen.

      Mogelijke allergische reacties (overgevoelig-heidsreacties) zijn:

      • Koorts
      • rode huid
      • droge huid
      • Hoofdpijn
      • Gedragsstoornissen
      • Slaapproblemen
      • dikke ogen
      • oogontsteking

       

      Mocht u overgevoeligheidsreacties bemerken, stop dan met druppelen. De klachten moeten dan weer afnemen. Is dat niet het geval, neem dan contact op met uw huisarts. Neem ook contact op met de orthoptist om te bespreken hoe het verder moet met de behandeling.
       

      Narcose

      Mocht u/uw kind tijdens het gebruik van of de behandeling met Atropine onder narcose geopereerd moeten worden, meld dan aan de anesthesist dat u/uw kind Atropine gebruikt.
       

      Vragen

      Heeft u na het lezen van deze folder vragen? Dan kunt u contact opnemen met de orthoptist. Telefoonnummer polikliniek oogheelkunde ziekenhuis St Jansdal: (0341) 46 37 51.

      Voor meer informatie kunt u ook terecht op www.orthoptie.nl.

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 18-9-2024