l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Atriumfibrilleerpolikliniek

Versienr: 3
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Atriumfibrilleerpolikliniek

      U bent door uw huisarts of medisch specialist verwezen naar de Atriumfibrilleerpolikliniek (AF-poli) van ziekenhuis St Jansdal te Harderwijk.

       

      Wat is een AF-poli?

      Een AF-poli richt zich op patiënten die door de huisarts verdacht worden van atriumfibrilleren, een hartritmestoornis, ook wel boezemfibrilleren genoemd.

       

      Wat is atriumfibrilleren?

      In principe is deze hartritmestoornis niet levensgevaarlijk. Wel kunnen de gevolgen van de ritmestoornis zeer vervelende consequenties hebben. In de bovenste kamers van het hart, de boezems, ontstaan snelle en onregelmatige signalen. Veel van deze signalen komen in de onderste twee kamers en geven een snel en onregelmatig hartritme. Soms worden de signalen uit de boezem langzaam naar de kamers voortgeleidt en is er sprake van een langzaam en onregelmatig ritme.

       

      Vragenlijst en medicatielijst

      U wordt verzocht via www.mijnstjansdal.nl de vragenlijst in te vullen welke daar voor u klaar staat. Heeft u nog geen inlog? Dan kunt u dit met uw Digi-D aanvragen via de hiervoor genoemde website. Lukt het niet op deze manier? Dan kunt u ook de papieren vragenlijst invullen. We verzoeken u uw medicatielijst mee te nemen naar de afspraak. Heeft u deze niet? Dan kan uw apotheek deze verstrekken.

       

      Hoe verloopt uw bezoek?

      Als u voor de eerste keer in het ziekenhuis komt, of als uw gegevens zijn gewijzigd, dient u zich te melden bij de inschrijfbalie. Het is belangrijk dat u uw legitimatiebewijs en verzekeringspasje meeneemt.

       

      Afnamelaboratorium (looproute 0.21)

      Wilt u eerst langs het afnamelaboratorium gaan voor bloedafname? U heeft geen formulier nodig. U kunt daar op de onderste knop drukken: CITO/voorrang.

       

      Na de bloedafname meldt u zich op poli cardiologie (looproute 1.46). Er volgt daar bloeddrukmeting en er wordt een ECG gemaakt.

      Bij het ECG-onderzoek worden de elektrische impulsen van uw hart geregistreerd. Op deze manier kan men bepalen hoe uw hartfunctie is en of er afwijkingen zijn. Het onderzoek duurt ongeveer tien minuten en is pijnloos.

       

      Consult verpleegkundig specialist

      De verpleegkundig specialist is een verpleegkundige met een specifieke masteropleiding die individueel en zelfstandig zorg draagt voor een bepaalde groep patiënten.
      Binnen de cardiologie, met als speciaal aandachtsgebied atriumfibrilleren, is dit Lucy Vinke. Zij heeft verschillende taken van de cardioloog overgenomen. De verpleegkundig specialist voert haar werkzaamheden uit in nauwe samenwerking met de cardioloog.

      Als u dit wilt, kan een betrokkene - familielid, vriend of kennis - bij het consult aanwezig zijn. In dit consult wordt met u gesproken over de klachten en wordt er een lichamelijk onderzoek gedaan. Ook zal u uitleg krijgen over atriumfibrilleren/boezemfibrilleren.

       

      Onderzoeken

      Functiefadeling  (looproute1.62)

       

      Echocardiografie

      Echocardiografie is een pijnloos onderzoek dat gedaan wordt met behulp van hoogfrequente geluidsgolven (ultrageluid). Op deze wijze wordt informatie verkregen over de structuur van het hart. De voorbereiding is ongeveer vijf minuten, het onderzoek zelf duurt 20 à 30 minuten.

       

      Holtermeting

      Eventueel krijgt u gedurende 24 uur een zogenaamde holterrecorder mee naar huis. Dit kastje registreert uw hartactiviteit. Om de metingen mogelijk te maken, krijgt u elektrodes op uw huid geplakt. Ter ondersteuning van de metingen ontvangt u een dagboekje om in te vullen. 

      Het kastje dient u samen met uw dagboekje weer terug te brengen op de hartfunctie afdeling.

       

      Het vervolgtraject

      Aan het einde van de onderzoeken kunt u naar huis en zal de verpleegkundig specialist alle bevindingen met de cardioloog bespreken. Vervolgens zal zij u dezelfde dag nog bellen om het vervolgtraject met u te bespreken. Ook kan het zijn dat er nog verder onderzoek nodig is.

       

      Vragen

      Mocht u na het lezen van deze informatie nog vragen hebben, dan kunt u die stellen aan:

      • uw huisarts

      • uw behandelend specialist
      • de verpleegkundig specialist, L. Vinke, telefoonnummer: (0341) 463886.

      Telefonisch spreekuur op dinsdag, donderdag en vrijdag tussen 13.00 en 13.30 uur.

       

      Ook willen we u verwijzen naar de website van ziekenhuis St Jansdal, www.stjansdal.nl.

       

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 19-4-2024