l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Astma bij kinderen

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Informatie voor ouders

   We vinden het belangrijk om uw kind en u goed te informeren over astma.
   Een deel van de voorlichting gebeurt in het ziekenhuis. Maar thuis stellen kinderen meestal meer vragen dan in het ziekenhuis. Uw kind vertrouwt u. Daarom kunt u het beste uitleg geven aan uw kind. U weet welke informatie uw kind begrijpt en kan verwerken. Deze folder helpt u hierbij.
   Lees de folder eerst zelf. U kunt de tekst daarna voorlezen of in uw eigen woorden navertellen. Of uw kind leest de tekst zelfstandig. Bespreek daarna samen of alles duidelijk is. Als u korte vragen stelt over de tekst, kunt u nagaan of uw kind de informatie begrepen heeft.

    

   Astma

   De dokter heeft je verteld dat jij astma hebt. Als je astma hebt, dan zijn de luchtwegen van je longen ziek. Met zieke luchtwegen kun je niet goed ademhalen. Jij krijgt dan niet genoeg lucht in je longen en je longen kunnen de zuurstof niet goed opnemen in je lichaam. Daardoor voel jij je soms ineens helemaal niet lekker. Je krijgt het benauwd en kan niet meer goed in- en/of uitademen (je bent kortademig). Tijdens het uitademen kun je dan zelfs een piepend geluid maken of heel veel gaan hoesten. Dit kan zomaar gebeuren. Tijdens het spelen op het schoolplein bijvoorbeeld. Of als er een kat bij je in de kamer zit. In deze folder vertellen we je meer over astma, welke medicijnen je kunt krijgen en we geven tips voor jou en je ouders.

    

   Je longen

   Ademen met je longen

   Iedereen heeft twee longen: ze zitten in je borst naast je hart. Daarmee haal je adem. Je krijgt lucht binnen. In lucht zit zuurstof. Zuurstof heb je nodig om te kunnen leven. Je lichaam verbruikt de zuurstof en maakt er dan koolzuurgas van. De lucht komt binnen door je neus en mond en gaat door een grote buis en kleinere takjes naar je longen. Die grote buis noemen we de luchtpijp (trachea). De kleine takjes noemen we luchtwegen (bronchiën).Rondom je luchtwegen zitten kleine spiertjes. Ze trekken samen als je uitademt en ze ontspannen als je inademt.

   Je longen lijken wel een omgekeerde boom, de luchtpijp is de stam. Op de tekening kun je dat goed zien. Onder aan de luchtpijp zie je twee takken. Aan elke tak zit een long met verdere vertakkingen van de luchtwegen. Een long heeft aan het uiteinde van de takjes longblaasjes. Rondom elk longblaasje zit een héél dun vliesje met bloedvaatjes. Hier stroomt je bloed doorheen. In je bloed zitten verschillende bloedcellen. De rode bloedcellen in je bloed nemen zuurstof uit je longen op. Ze brengen de zuurstof dan verder naar de rest van je lichaam. Rode bloedcellen halen ook koolzuurgas op uit het lichaam. Ze geven het koolzuurgas weer terug aan je longen. Dit koolzuurgas blaas je uit als je uitademt. Aan de binnenkant van je luchtwegen zit slijmvlies. Het slijmvlies beschermt de longen en maakt kleine beetjes slijm aan.

    

   Wat is astma?

   Astma is een ziekte waarbij je je af en toe heel benauwd kunt voelen of mensen zien dat je het benauwd hebt. Je kan dan bijvoorbeeld het idee hebben dat je door een rietje ademt, terwijl dat niet zo is. Dit komt meestal doordat jouw longen reageren op prikkels van buitenaf. Andere mensen hebben helemaal geen last van die prikkels, die ademen gewoon door.
   Prikkels waar je last van kunt hebben bij astma zijn bijvoorbeeld:

   • huisstofmijt
   • haren van een huisdier
   • koude lucht
   • mist
   • parfum
   • uitlaatgassen
   • sommige medicijnen
   • sommige voedingsmiddelen

    

   Wat gebeurt er allemaal in je luchtwegen als jij in contact komt met zo’n prikkel?

   De spiertjes rondom je luchtwegen trekken zich samen. Je luchtwegen worden daardoor nauwer. Hierdoor stroomt er minder makkelijk lucht naar binnen. Je luchtwegen maken extra slijm aan. Iedereen heeft slijm in zijn longen. Maar als je astma hebt, is dat veel meer. Door het extra slijm zitten jouw luchtwegen helemaal vol. Dan is er minder ruimte om de lucht door te laten. Je luchtwegen raken ontstoken. Het slijmvlies aan de binnenkant van je luchtwegen wordt dan dikker. Daardoor worden je luchtwegen nauwer.

    

    

    

   Astma is een “chronische ziekte”

   Chronisch betekent dat je er langdurig last van hebt. Vaak zelfs je hele leven lang. We kunnen astma niet genezen. Wel kunnen we het gelukkig goed behandelen. Ook kun je zelf meehelpen door zo veel mogelijk uit de buurt te blijven van stofjes waar je benauwd van wordt. Toch kun je dan alsnog een astma-aanval krijgen. Je krijgt dan een tijdje veel minder lucht, je moet misschien veel hoesten en je bent benauwd. Dat kan heel akelig zijn.
   De klachten die je hebt bij astma, zijn heel wisselend. Soms duren ze maar kort, soms heb je er lange tijd last van. De ene keer heb je er bijna geen last van of ben je een tijdje klachtenvrij. Een andere keer heb je er juist meer last van. Je moet er dus altijd rekening mee houden dat je een astma aanval kunt krijgen. Het is dus ook belangrijk dat je altijd medicijnen bij je hebt.

    

   Hoe ontstaat astma?

   Ruim een half miljoen mensen in Nederland heeft last van astma. Je bent dus niet alleen! Waarom de een het wel krijgt en de ander niet, weten we nog niet helemaal. Wel weten we al dat het vaak erfelijk is. Erfelijk betekent dat jouw vader of moeder ook astma heeft of ergens allergisch voor is. Het kan ook dat iemand anders in je familie het heeft. Maar ook als niemand in je familie het heeft, is er een kans dat jij zomaar astma krijgt.
   Wanneer kun je nog meer astma krijgen?

   • Als je ergens allergisch voor bent. 8 van de 10 mensen met astma hebben ook een allergie.
   • Als je te vroeg geboren bent.
   • Als je moeder tijdens de zwangerschap gerookt heeft.
   • Als je bezig bent met chemische stofjes.

    

   Symptomen

   Symptomen zijn de verschijnselen die je krijgt wanneer je een astma aanval hebt.
   Bij astma kun je:

   • last hebben van een benauwd gevoel;
   • een piepende uitademing hebben;
   • veel hoesten;
   • soms ‘s nachts benauwder zijn dan overdag.
     

   Wat kun je dan doen?

   • Je medicijnen gebruiken.
   • Het tegen je ouders zeggen; zij weten wat ze moeten doen of ze kunnen met de dokter overleggen.
   • Zoveel mogelijk uit de buurt blijven van de stofjes waar je benauwd van wordt.

    

   Soorten astma

   Niemand heeft precies dezelfde klachten bij astma. Dat komt omdat er verschillende soorten astma zijn. Zo is er allergisch astma, niet-allergisch astma en inspanningsastma. Vaak heeft iemand meerdere vormen van astma tegelijk. We leggen ze hieronder uit.

    

   Allergisch astma

   Allergisch astma komt vaak voor. Bij deze vorm van astma reageren je luchtwegen op allergische prikkels zoals stuifmeel, pollen, huisstofmijt en huidschilfers van huisdieren.
   Ook bepaalde voedingsstoffen of bestanddelen van medicijnen kunnen een aanval uitlokken. Als je allergische astma hebt, reageert je lichaam op de voedingsmiddelen of medicijnen door het stofje histamine aan te maken. Je longen reageren dan op de histamine: je wordt benauwd.
   In onze folder allergische rhinitis leggen we uit waarom we geen allergie screening op voedsel doen.

    

   Niet-allergisch astma

   Deze vorm van astma heet ook wel ‘Intrinsiek astma’. Hierbij reageer je op stoffen als parfum, deodorant, schoonmaakmiddelen, uitlaatgassen, kou, vochtige lucht of mist.

    

   Inspanningsastma

   Hierbij krijg je last van je astma:

   • Bij ‘’inspanning’’, denk aan sporten of even een stukje rennen. Het gebeurt vooral als je te snel in beweging komt. Daarom is het goed om niet in een keer hard te gaan rennen, maar om het rustig op te bouwen. Zo kunnen je longen wennen aan de inspanning.
   • Als je je heel erg druk maakt om iets.
   • Als je in een koude of vochtige omgeving bent.

    

   Medicijnen

   Astma is op dit moment nog niet te genezen. Wel kun je ervoor zorgen dat je er zo min mogelijk of geen last van hebt. Hoe? Met behulp van de juiste medicijnen en door het opvolgen van adviezen die je van je dokter gekregen hebt. Bij astma krijg je meestal medicijnen die je inademt via je mond.
   Dat noem je ook wel inhaleren. Dat doe je met klein apparaatje dat we een puffer of inhalator noemen. De medicijnen komen zo direct in je longen. Wanneer je je pufjes, of de inhalator, op de goede manier gebruikt, merk je dat de medicijnen goed hun werk doen.

    

   Soorten pufjes

   Luchtwegverwijders

   Deze medicijnen neem je direct als je je benauwd voelt. Ze zorgen ervoor dat de spiertjes rondom je luchtwegen ontspannen, zodat je luchtwegen weer snel wijder worden.
   Bekende luchtwegverwijders zijn: Salbutamol (Ventolin, Airomir). 
    

   Ontstekingsremmers (cortico-steroïden)

   Deze medicijnen bestrijden de ontstekingen in je longen. Hierdoor reageren je longen minder heftig op prikkels en heb je minder last van je astma. Ze werken dus niet direct als je benauwd bent. Het duurt een paar weken voordat ze hun werk goed doen. Het is daarom belangrijk om deze medicijnen elke dag trouw te gebruiken, zoals de dokter dat heeft voorgeschreven.
   Bekende inhalatie-cortico-steroïden zijn: Fluticason (Flixotide), Budesonide (Pulmicort  en HFA Beclometason diprppionaat (Qvar).

    

   Combinatie medicijnen

   Soms zitten ontstekingsremmers en luchtwegverwijders in één puffer. Ze zorgen dus voor bescherming en verwijding van je longen. Ook bij deze medicijnen is het belangrijk om ze trouw elke dag te gebruiken, zoals de dokter dat heeft voorgeschreven. Bekende combinatiemedicijnen zijn: Seretide  (Flixotide en Serevent) en Symbicort (Pulmicort en Formeterol).
    

   Wat kun je zelf doen?

   Naast je medicijnen bestaat je behandeling uit het vermijden van allergische prikkels. Dus zorgen dat je niet in de buurt komt van stofjes waar je een astma aanval van kunt krijgen. Dat is voor iedereen anders.
   Maar over het algemeen geldt:

   • Niet roken.
   • Zorg voor een rookvrije omgeving.
   • Geen huisdieren met vacht.
   • Houd het huis schoon.
   • Zorg dat je kamer opgeruimd is, zo is het minder stoffig.
   • Zorg dat je genoeg slaapt.
   • Zorg dat je gezond eet
   • Sporten is goed voor je!
     

   Tips

    

   Je ouders kunnen er voor zorgen dat in je omgeving zo min mogelijk prikkels zijn waar je benauwd van kunt worden. Laat ze daarom de sanerings-adviezen lezen.
    

   Voor ouders: Sanerings-adviezen

   Het is belangrijk om bepaalde factoren, die in huis aanwezig zijn, te verwijderen of vermijden wanneer uw kind astma heeft:

   • voorkom en verwijder stofnesten
   • houd het huis schoon
   • verdrijf vocht
   • zorg voor goede ventilatie
   • zorg voor goede isolatie
   • kies voor gladde muren en vloeren (geen tapijt)
   • kies voor meubels met een gladde oppervlakte
   • zorg voor een rookvrij huis

    

   Kijk voor meer sanerings-adviezen op www.longfonds.nl
    

   Leven met astma

   Als je voor de eerste keer een astma-aanval krijgt, kun je behoorlijk schrikken: je hebt het benauwd en weet niet wat er gebeurt. Gelukkig kunnen medicijnen je goed helpen. Het helpt ook om te praten met de mensen om je heen, zodat ze je kunnen steunen. Als je astma hebt, moet je altijd rekening houden met:

   • Wegblijven bij stofjes waar je benauwd van wordt.
   • Op tijd je medicijnen nemen.
   • Altijd je medicijnen bij je hebben. Dat kan heel belastend zijn.
   • Ook begrijpen andere kinderen soms niet waarom je ineens zo benauwd bent of waarom je soms niet meedoet met sommige dingen.
   • Het is daarom handig als de mensen om je heen, zoals je leraar, je klasgenoten en natuurlijk je vrienden, weten dat je astma hebt en wat dat is.
   • Vertel iets over astma in een spreekbeurt, laat ze deze folder lezen of kijk voor meer informatie op de website van het longfonds.

    

   Wil je meer weten?

   Kijk dan op:

   www.longfonds.nl
   Een website voor informatie over astma en behandeling voor ouders.

    

   www.longfonds.nl/astmakids
   Een website met informatie voor kinderen, een interactieve site.

    

   www.cyberpoli.nl
   Een website voor kinderen vanaf 12 jaar waar je kunt praten met lotgenoten en vragen kunnen stellen.

    

   Heb je nog vragen?

   • Schrijf ze op, dan kun je ze niet vergeten. Je kunt ze stellen als je in het ziekenhuis bent.
   • Voor vragen over je astma kun je bellen met de poli kindergeneeskunde: telefoonnummer 0341-463890 zij kunnen je ook doorverbinden met de kinder-longverpleegkundige. Je ouders kunnen dit nummer ook bellen.
   Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 25-7-2024