l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Allergie-onderzoek plakproef

Versienr: 4
Inhoud van dit artikel
  Inhoud van dit artikel

   Allergie-onderzoek: plakproef

   In overleg met uw behandelend arts heeft u besloten tot een allergie-onderzoek. In deze folder vindt u informatie over het onderzoek. Heeft u na het lezen nog vragen? Stel deze dan gerust aan de arts of doktersassistente.
    

   Plakproef

   Een plakproef is een vorm van allergie-onderzoek. Allergie betekent overgevoeligheid voor bepaalde stoffen. Tijdens dit onderzoek wordt uitgezocht voor welke stoffen u allergisch bent. De te onderzoeken stoffen worden op de huid geplakt. Het zijn stoffen waar iedereen regelmatig mee in contact komt. Soms wordt het onderzoek uitgebreid met voor u specifieke stoffen. Vooraf wordt met u besproken welke stoffen u mee moet nemen. U kunt ze op de eerste dag van de test afgeven. De plakproef wordt uitgevoerd op de rug en is pijnloos. Voor de plakproef moet u drie keer naar de polikliniek komen.
    

   Voor het onderzoek

   • De plakproef wordt uitgevoerd op de rug. De rug moet op het moment van het onderzoek vrij zijn van eczeem. Is de rug ingevet met crème of bodylotion? Dan kan de test niet gedaan worden.
   • Scheer een behaarde bovenrug. Doe dit ongeveer twee dagen van tevoren.
   • Hormoonzalf mag vanaf een week voor de test niet op de rug gebruikt worden. Op alle andere delen van het lichaam mag dit wel.
   • U mag vier weken voor het onderzoek niet met de rug in de zon of onder de zonnebank komen. Als de huid verbrand of zongebruind is, kan de test soms niet doorgaan.
   • Advies is om tijdens de allergietest een oud shirt te dragen. Er kunnen soms vlekken op uw shirt komen.
     

   Onderzoek

   De stoffen worden aangebracht op uw rug en afgedekt met pleisters. Zo blijft alles goed zitten. De test duurt ongeveer 15 minuten.
    

   Na het onderzoek

   Voor het slagen van het onderzoek is het belangrijk dat de pleisters niet verschuiven. U mag daarom een paar dagen niet douchen. Zorg dat u niet teveel transpireert. Doe daarom geen activiteiten zoals sporten. Laat de pleisters aan de rand wat los? Of krult de pleister op? Breng daar dan een extra stukje pleister aan (Leukopor). Na twee dagen worden de pleisters verwijderd en wordt de test afgelezen. Het verwijderen van de pleisters veroorzaakt roodheid van de huid. Deze roodheid trekt meestal binnen en half uur weer weg.
    
   We verzoeken u nog niet te douchen en activiteiten die leiden tot overmatig transpireren te vermijden. Een dag later volgt een tweede beoordeling van de plaatsen die zijn afgetekend. Dit duurt ongeveer tien minuten. Hierna is de test afgelopen. Alle dagelijkse bezigheden kunnen weer gedaan worden. Een positieve reactie op een plaktest verdwijnt doorgaans binnen één tot twee weken. Een enkele keer kan een reactie erg heftig zijn en kan een lichtgekleurde plek zichtbaar blijven.
    

   Uitslag

   De resultaten van de plakproef worden genoteerd in het medisch dossier en met u besproken door de arts.

   Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
   De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
   Geprint op 25-7-2024