l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

5-ASA preparaten

Versienr: 4
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      Uw MDL-arts (maag-darm-leverarts) heeft u een 5-ASA preparaat voorgeschreven voor de behandeling van de Ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa. Hieronder volgt belangrijke informatie, zodat u weet wat dit medicijn voor u kan betekenen.
       

      Behandeling bij Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa

      Bij patiënten met de Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa zijn veranderingen in de werking van het afweersysteem vastgesteld. De oorzaak hiervan is nog niet bekend. Wel wordt er veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Er wordt onder andere verondersteld dat het afweersysteem overactief reageert op bacteriën die zich in de darm bevinden. Sommigen noemen de Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa auto-immuunziekten. Dat is een ziekte waarbij het afweersysteem de lichaamsweefsels niet herkent als lichaamseigen en ze probeert stuk te maken. Het staat in ieder geval vast dat de klachten worden veroorzaakt door uit de hand gelopen afweerreacties die ontstekingen van de darmwand veroorzaken. Elke behandeling met medicijnen bij de Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa is gericht op het onderdrukken van ontstekingsreacties in de darmwand. De meeste geneesmiddelen die worden gebruikt om de Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa te behandelen werken ontstekingsremmend.
      De ziekte zelf geneest niet definitief door het gebruik van medicatie. Na het afbouwen of stoppen van deze medicijnen kunnen de klachten weer terugkomen.
       

      De werking van 5-ASA preparaten

      Preparaten met 5-ASA (5-aminosalicylzuur) worden gebruikt om ontstekingen in de dunne en dikke darm te behandelen. Er zijn orale (via de mond) en lokale (via de anus) 5-ASA preparaten. De tablet, capsule of korrels neemt u oraal in. De werkzame stof die erin zit, wordt pas in de darm afgegeven. Lokale vormen van 5-ASA preparaten zijn de zetpil en de klysma. De 5-ASA remt de ontsteking in de darm. Vaak adviseert de arts om het medicijn te blijven gebruiken, ook als er geen ontstekingsverschijnselen meer zijn. Dit noemen we een ‘onderhoudsbehandeling’. Dit gebeurt om de kans te verkleinen dat de ziekte weer snel de kop op steekt. Voorbeelden van preparaten met 5-ASA zijn: Mesalazine, Salofalk, Pentasa, Asacol, Mezavant en Sulfasalazine. Helaas heeft deze medicatie niet bij iedereen een gunstig effect. Het kan soms bijwerkingen hebben. Het is daarom belangrijk dat er een afweging wordt gemaakt tussen de voordelen en de nadelen. 

       

      Het gebruik van de medicatie 

      Mesalazine

      Dit is een nieuwere generatie 5-ASA preparaten die geen zwavelverbinding bevatten, waardoor er veel minder bijwerkingen kunnen optreden. Mesalazine is verkrijgbaar als tabletten, granulaat (korreltjes, granustix), klysma’s en zetpillen. Er zijn tabletten die voorzien zijn van een speciaal laagje dat er voor zorgt dat ze niet in de maag uiteenvallen, maar pas aan het eind van de dunne darm en het begin van de dikke darm waar het nodig is. Daarom moeten die tabletten in hun geheel ingenomen worden. Voorbeelden zijn: Asacol®, Mezavant® en Salofalk®.
      Daarnaast bestaan er tabletten en granulaat met 5-ASA, dat ervoor zorgt dat de 5-ASA geleidelijk in de gehele dunne en dikke darm vrijkomt. Een voorbeeld hiervan is Pentasa®.
      De korrels moeten ook in hun geheel ingenomen worden, op wat vla of yoghurt, omdat zij ook zijn voorzien van een speciaal laagje dat voor de geleidelijke afgifte zorgt. De tabletten mag u voor het innemen niet in water uiteen laten vallen of in tweeën breken. Niet op de korrels of tabletten kauwen, anders werkt het speciale laagje niet meer. 
       

      Gebruik samen met andere geneesmiddelen
      Over het algemeen kunt u Mesalazine preparaten in combinatie met bijna alle geneesmiddelen gebruiken. Vertel altijd uw huisarts, specialist en óók uw tandarts, welke geneesmiddelen u gebruikt.
       

      Zwangerschap en borstvoeding
      Mesalazine preparaten kunnen tijdens een zwangerschap veilig gebruikt worden. Overleg wel met uw behandelend arts of MDL verpleegkundige als u een zwangerschapswens heeft.
      Mesalazine kan in beperkte mate worden gebruikt tijdens de periode van borstvoeding. Overleg hierover wel altijd met uw behandelend arts of MDL verpleegkundige. Uw baby kan sneller last hebben van diarree.
       

      Sulfasalazine

      Dit is een wat ouder middel dat al meer dan 50 jaar gebruikt wordt bij de behandeling van de Ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa. Zij zijn er in tabletten, zetpillen en drank.
      Sulfasalazine heeft 2 componenten: 5-ASA en een zwavelverbinding. Vooral de zwavelverbinding kan leiden tot bijwerkingen. Voorbeeld: Salazopyrine® De tabletten mag u voor het innemen niet in water uiteen laten vallen of in tweeën breken. Niet op de tabletten kauwen anders werkt het speciale laagje niet meer. 
       

      Gebruik samen met andere geneesmiddelen
      Over het algemeen kunt u Sulfasalazine preparaten in combinatie met bijna alle geneesmiddelen gebruiken.  Vertel altijd uw huisarts, specialist en óók uw tandarts, welke geneesmiddelen u gebruikt.
       

      Vruchtbaarheid, zwangerschap en borstvoeding
      Bij mannen kan sulfasalazine gebruik leiden tot tijdelijke onvruchtbaarheid. Zodra er met het medicijn wordt gestopt, is dat probleem verdwenen. Sulfasalazine preparaten kunnen tijdens een zwangerschap veilig gebruikt worden. Overleg met uw behandelend arts of MDL verpleegkundige als u een zwangerschapswens heeft, want de arts kan altijd beslissen om de medicatie aan te passen of vervangen. Sulfasalazine kan in beperkte mate worden gebruikt tijdens de periode van borstvoeding. Overleg hierover altijd met uw behandelend arts of MDL verpleegkundige.
       

      Aanvullende informatie
      Sulfasalazine kan de urein oranje/rood kleuren. U hoeft zich hier geen zorgen over te maken.
      Door het gebruik van Sulfasalazine kan de opname van foliumzuur verminderen in de darm. De arts kan u daarom zo nodig foliumzuurtabletten voorschrijven.

       

      Bijwerkingen

      Mesalazine

      Mesalazine heeft in het algemeen zeer weinig bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerkingen kunnen de volgende zijn:

      • huiduitslag, jeuk
      • Misselijkheid
      • Diarree
      • duizeligheid, hoofdpijn
      • Stemmingsveranderingen
      • nierfunctiestoornis (zeldzaam). Hier merkt u zelf niets van, daarom wordt het bloed regelmatig gecontroleerd door de arts

       

      Sulfasalazine

      De zwavelverbinding die in sulfasalazine is verwerkt, kan bij patiënten de volgende bijwerkingen geven:

      • misselijkheid, braken
      • Duizeligheid
      • Hoofdpijn
      • Huiduitslag
      • verminderde eetlust
      • blauwe plekken
      • Stemmingsveranderingen
      • afwijkingen in het bloed
      • nierfunctiestoornissen (zeldzaam). Hier merkt u zelf niets van, daarom wordt het bloed regelmatig gecontroleerd door de arts
         

      Let op
      Waarschuw altijd uw MDL-arts of MDL-verpleegkundige als u plotselinge keelpijn, koorts of huiduitslag krijgt. Dit kan te maken hebben met een storing in de aanmaak van witte bloedcellen in het beenmerg. Indien u last heeft van mogelijke bijwerkingen, stop dan nooit met het gebruik, maar neem contact op met uw MDL-arts of MDL-verpleegkundige. In de bijsluiter van de apotheek staan alle overige bijwerkingen van het desbetreffende preparaat vermeld.
       

      Tot slot

      Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft, neem dan contact op met de MDL-verpleegkundige.
      Er is elke werkdag telefonisch spreekuur tussen 08:30-09:00 en 13:30-14:00 uur m.u.v. schoolvakanties.

       

      Telefoon nummer 0341-435862
      Bij geen gehoor poli MDL: 0341-463899

       

      Ook kunt u contact opnemen met uw huisarts of apotheker.

       
      (Bron: Ferring BV, farmacotherapeutisch kompas)

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 27-4-2024