l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

Plastische chirurgie


Chirurgie

Als een patiënt gelukkig en klachtenvrij is, is mijn missie geslaagd

Esther Rust, plastisch chirurg

De plastische chirurgie is een chirurgisch specialisme dat zich bezighoudt met vorm en functie. Dit kan bijvoorbeeld zijn in de hand en pols, maar ook afwijkingen in het aangezicht of de borsten. Eigenlijk behandelt de plastisch chirurg het gehele lichaam, bij zowel jong als oud. De afwijkingen kunnen ontstaan zijn door een ziekte of letsel, maar ook aangeboren zijn. Voorbeelden van plastische chirurgie zijn een borstreconstructie na kanker, een ooglidcorrectie of wenkbrauwcorrectie, afstaand oorcorrectie en  een reconstructie van de huid na kanker. 

We zijn met name gespecialiseerd in hand- en polschirurgie, maar bieden het gehele pallet van de plastische chirurgie. In St Jansdal werken momenteel drie plastisch chirurgen die allen het vak in de volle breedte beoefenen. Elke dag van de week is er een plastisch chirurg beschikbaar voor overleg.

health_012-nurse-hospital-medical-checkupBorstreconstructies
health_002-hospital-building-clinic-doctorHandenpoli

Op de handenpoli komen patiënten met handproblematiek.

Meer informatie l
health_009-doctor-stethoscope-medical-checkupPlastische aangezichtschirurgie

Bij de plastisch chirurgen van St Jansdal kunt u terecht voor aangezichts- en cosmetische chirurgie.

Meer informatie l
Onze specialisten
J. (Joris)
J. (Joris)
J. (Joris) Franken
Plastisch chirurg
E.A.Z. (Esther)
E.A.Z. (Esther)
E.A.Z. (Esther) Rust
Plastisch chirurg
B. (Bo)
B. (Bo)
B. (Bo) Verwer
Plastisch chirurg

Folders en Info

Plastische chirurgie

In het St Jansdal kunt u onder andere terecht voor: 

 • Borstreconstructies: na een borstamputatie ten gevolge van borstkanker (oncoplastische chirurgie).
 • Hand- en polschirurgie: complexe (aangeboren) afwijkingen van de hand en polsen. 
 • Ooglidcorrecties en huidafwijkingen in het gelaat
 • Afstaande oren

Naast één van onze plastisch chirurgen is er ook een AIOS (arts in opleiding tot specialist) aanwezig. 

Samenwerkingsverband

De twee plastisch chirurgen werken tevens als plastisch chirurg in de Isala Klinieken Zwolle. Met dit ziekenhuis werken zij dan ook nauw samen. 

Afdelingen

Plastisch chirurgische ingrepen vinden zowel op de poliklinische operatieafdeling als op de klinische operatieafdeling plaats. Patiënten worden, indien nodig, na een operatie opgenomen op de verpleegafdeling chirurgie of op de kinder- en tienerafdeling.

Polikliniek plastische chirurgie

Op de polikliniek plastische chirurgie kunnen zowel bekende patiënten voor een controleafspraak, als nieuwe patiënten voor een eerste afspraak terecht. Nieuwe patiënten hebben voor een afspraak een verwijzing van de huisarts of medisch specialist nodig.

Onderzoek

Op de polikliniek plastische chirurgie worden klachten van de patiënt besproken en lichamelijk onderzoek verricht. Tevens vinden er poliklinische behandelingen plaats (bijvoorbeeld het verschonen van verband of het verwijderen van gips). Het kan nodig zijn dat er bloedonderzoek en/of röntgenonderzoek nodig is.

Ingebruikname operatiekamers Lelystad

Dit varieert van een liesbreuk- of galblaasoperatie tot aan een kijkoperatie in de knie, het hechten van een achillespees of het verwijderen van poliepen.

Op de dagopname zijn twintig bedden beschikbaar. Daarnaast komen er infuusstoelen voor mensen die therapie met infuus nodig hebben. Opnames met overnachting zijn niet mogelijk; hiervoor moeten patiënten naar Harderwijk of naar een ander ziekenhuis.

 

De volgende specialismes voeren operaties uit in Lelystad:

 • Chirurgie
 • Urologie
 • Gynaecologie
 • Kaakchirurgie (op termijn)
 • Orthopedie
 • KNO
 • Plastische chirurgie

Mooie mix van Lelystad en Harderwijk

Op de POK in Lelystad doen (plastische/kaak-) chirurgen, urologen en KNO-artsen de ingrepen. “In principe alles wat ook in St Jansdal Harderwijk gebeurt”, vertelt Stefanie Kleine, teamleider POK. “Dit kan heel divers zijn: bijvoorbeeld een carpaal tunnel-operatie, spataderbehandelingen of een plastiek voor oren. Maar ook het verwisselen van een nierkatheter met hulp van een C-boog (röntgenapparaat), ooglidcorrecties of aambeien.”

 

In Lelystad bleken de kamers van de POK te klein te zijn voor de ingrepen die St Jansdal wil doen. “Daarom hebben we besloten om de normale operatiekamers hiervoor te gebruiken; twee hiervan stonden toch leeg”, aldus Kleine.

 

“De mensen krijgen hun behandeling dus in mooie grote ruimtes. Het enige is dat ze wel een muts en sloffen aan moeten trekken.” Voor de POK zijn drie collega’s uit Lelystad aangenomen. Kleine: “Een gedeelte van het personeel vindt het heel interessant om ook in Lelystad te gaan werken. Die mensen gaan samen met de medewerkers uit Lelystad aan de slag.

 

De bedoeling is om met een selecte club te gaan rouleren. Daarnaast werkt iedereen ook in Harderwijk met elkaar samen. Het is dus een mooie mix met elkaar.”

 

Stefanie Kleine, teamleider POK

Functieafdeling, dagopname, operaties en spoedpoli

Dagopname
Het St Jansdal Lelystad gaat ook zorg bieden waarbij een dagopname noodzakelijk is. Een dagopname betekent dat patiënten zich ’s ochtends melden en voor de avond weer naar huis mogen. Het gaat hierbij om onderzoek, infuus (ook chemo), bloedtransfusies, behandeling of eenvoudige operaties. In totaal doen de medisch specialisten 230 verschillende ingrepen. Dit varieert van een liesbreuk- of galblaasoperatie tot aan een kijkoperatie in de knie, het hechten van een achillespees of het verwijderen van poliepen. Opnames met overnachting zijn niet mogelijk; hiervoor moeten patiënten naar Harderwijk of naar een ander ziekenhuis.


De volgende specialismes gaan operaties uitvoeren in Lelystad:

 

 • Chirurgie
 • Urologie
 • Gynaecologie
 • Kaakchirurgie (op termijn)
 • Orthopedie
 • KNO
 • Plastische chirurgie

Speciale voorzieningen
Bij sommige aandoeningen zijn speciale voorzieningen nodig om een goede diagnose te stellen of een veilige behandeling uit te voeren. Bijvoorbeeld bij een hartkatheterisatie of een niersteenvergruizing of bij heel specifieke labonderzoeken. Hiervoor kunnen patiënten in St Jansdal Harderwijk of een ander ziekenhuis terecht.


Spoedpoli
In Lelystad blijft een spoedpoli aanwezig die ruimere openingstijden krijgt dan voorheen. Vanaf 1 maart kunnen mensen van 8.00 tot 21.30 uur voor de basis spoedzorg terecht, zeven dagen per week. Afspraak gaat altijd op verwijzing van de huisarts. Patiënten kunnen hier terecht met simpele breuken, snij- en schaafwonden. Met ambulancediensten zijn goede afspraken gemaakt met omliggende ziekenhuizen over hoe te handelen bij heel zieke patiënten.