l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

Goedaardige borstafwijking

Bij tachtig procent van patiënten binnen Mammacentrum Harderwijk is sprake van een goedaardige borstafwijking of wordt helemaal geen borstafwijking gevonden. Wel zullen in eerste instantie de nodige onderzoeken worden uitgevoerd om borstkanker uit te sluiten.

 

Een veelvoorkomende goedaardige borstafwijking is het fibro-adenoom. Dit is een gezwel dat ontstaat door een wildgroei in het bindweefsel. De knobbel drukt het omringende weefsel opzij, maar zal niet naar binnen groeien. Het voelt aan als een zacht, stevig en pijnloos knobbeltje.

 

Een cyste is een andere veelvoorkomende goedaardige borstafwijking. Een cyste is een holte gevuld met vocht. Een dergelijke cyste kan bijvoorbeeld ontstaan door een verstopping in een uitvoergangetje van de melkklieren. Vooral als er spanning op de cyste staat, is deze goed voelbaar als een ronde, stevige knobbel.

 

In de borsten kunnen verdikkingen in het vetweefsel voorkomen door wildgroei in het vetweefsel. Dergelijke vetknobbels voelen in het algemeen vrij zacht aan.

 

Mastopathie is een verzamelnaam voor verschillende goedaardige borstafwijkingen aan het klierweefsel van de borsten en gaan vaak gepaard met pijnklachten. Veel voorkomende klachten bij mastopathie zijn pijn, tepelvocht, knobbels en cysten. De hormoonhuishouding speelt bij mastopathie een grote rol en komt vaker voor bij jongere vrouwen.