l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

Jodiumbron

De jodiumbron wordt geplaatst bij tumoren die niet of moeilijk voelbaar zijn of als chemotherapienodig is voorafgaand aan de operatie. In veel gevallen slinkt de tumor door de behandeling zodanig, dat deze ten tijde van de operatie niet meer voelbaar is of niet meer zichtbaar is op een röntgenfoto. 

 

De jodiumbron is een klein radioactief zaadje van vier tot vijf millimeter dat voorafgaand aan een borstsparende operatie in de tumor wordt geplaatst. Het jodiumzaadje geeft een lage dosis straling af die niet schadelijk is voor de patiënt en haar omgeving. De straling zorgt er wel voor dat de exacte plaats van de tumor direct kan worden gevonden.

 

Plaatsen van de jodiumbron

 

De jodiumbron wordt enkele dagen tot weken voor een operatie door de radioloog met behulp van een holle naald in de tumor geplaatst. Hiermee wordt de plaats gemarkeerd waar de tumor zich in de borst bevindt. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving op de afdeling radiologie. Tijdens de borstsparende operatie kan de chirurg heel gericht de jodiumbron met de tumor opsporen en verwijderen. Dit opsporen gebeurt met behulp van een speciale stralingsdetector. Bij sommige patiënten wordt ook een jodiumbron ingebracht in een okselklier als er een uitzaaiing in deze lymfeklier is gevonden die eerst met chemotherapie moet worden behandeld.