l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

Gevolgen van borstkanker

Borstkankerbehandelingen zijn ingrijpend. De intensieve behandelingen van borstkanker kunnen vervelende gevolgen hebben, die soms lang aanhouden. Veel bijwerkingen verdwijnen als de behandeling voorbij is. Maar bestraling of operaties bij borstkanker kennen gevolgen als bijwerkingen waar de patiënten lang of zelfs levenslang last van kunnen hebben. De meest voorkomende klachten als gevolg van borstkanker zijn lymfoedeem, zenuwpijn en chronische vermoeidheid. Na behandeling van borstkanker gaat herstel niet altijd vanzelf. Het herstelproces duurt ongeveer net zolang als de behandelfase, ook gemiddeld een jaar. Sommige gevolgen van borstkanker zijn te voorkomen, als er tijdig aandacht aan wordt gegeven. Andere gevolgen van borstkanker kunnen met de juiste revalidatie en/of therapie verminderen of zelfs helemaal verdwijnen. 

 

Lymfoedeem

Lymfoedeem kan ontstaan door de behandeling van borstkanker, door groei van de tumor in de lymfeklieren en door uitzaaiingen. Bij een operatie is het soms nodig om naast de tumor ook okselklieren weg te nemen. Dit kan de afvoer van lymfevocht verminderen, waardoor het lymfevocht zich ophoopt in de arm of borst. Ook bestraling (radiotherapie) kan lymfeklieren en lymfevaten zodanig beschadigen, dat het lymfesysteem minder goed werkt en de lymfe-afvloed moeilijker wordt. Operatie en bestraling kunnen elk apart lymfoedeem veroorzaken. Het risico op lymfoedeem is groter wanneer in een lymfegebied zowel wordt geopereerd als bestraald en is dus een vervelend gevolg van borstkanker.

 

Zenuwpijn

Zenuwpijn is pijn die veroorzaakt wordt door een beschadigde of geïrriteerde zenuw als gevolg van borstkanker.  U voelt pijnscheuten die heftig kunnen zijn, vaak borend of scherp. De pijn kan continu zijn of opkomen na aanraken of bewegen. Vaak hebt u ook een branderig of prikkelend gevoel.U kunt zelf weinig doen aan zenuwpijn. Als de pijn hevig is, en niet overgaat of vaak terugkomt, is het verstandig contact op te nemen met uw huisarts.

 

Chronische vermoeidheid

Chronische vermoeidheid na borstkanker is anders dan 'normale' vermoeidheid. Het treedt plotseling op, zonder waarschuwing, meestal niet als gevolg van inspanning. Daarnaast wordt de vermoeidheid vaak als een extreem gevolg van borstkanker ervaren, lijkt het op uitputting en is de herstelperiode langer dan na een 'normale' vermoeidheid. Dit kan leiden tot flinke belemmeringen op gebieden als werk en relaties met anderen. In veel gevallen lukt het gelukkig om de conditie weer op peil te krijgen. In de eerste twee jaar na de behandeling kan dat spontaan of met behulp van een revalidatieprogramma herstellen. Het kan ook zijn dat het je veel meer tijd kost dan je denkt of dat het je niet lukt om je energie weer voldoende op te bouwen. Helaas kun je ook last blijven houden van vermoeidheid en energietekort als gevolg van borstkanker. Dat gebeurt bij ongeveer een kwart van de mensen die hersteld zijn van kanker.

 

Bron: www.borstkanker.nl (Borstkankervereniging Nederland)