l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

Dichtbranden van een vaatje in je neus

Versienr: 2
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

      De KNO-arts heeft je verteld dat je binnenkort naar het ziekenhuis gaat voor het dichtbranden van een vaatje in je neus (ook wel neuscoagulatie genoemd). In deze folder willen we je meer vertellen over de operatie en advies geven voor na de ingreep.

       

       

      Wat is een neusbloeding?

      Meestal is het een aderlijke bloeding van een klein bloedvaatje in je neusslijmvlies. Een neusbloeding is bijna altijd onschuldig, maar wel heel vervelend. Ook al is het geen grote bloeding, het ziet er vaak wel zo uit als er veel bloed uit je neus komt.
       

      Wat is de oorzaak?

      De lucht die door je neus stroomt, droogt het neusslijmvlies uit en zorgt voor irritatie, waardoor er korsten in je neus komen. Als deze korsten vervolgens losraken, doordat er aan gekrabd of gepeuterd wordt of doordat je je neus hard snuit, kan je slijmvlies onder de korst beschadigd raken en gaan bloeden. In de winter, als er veel mensen verkouden zijn, komen neusbloedingen vaker voor. Een verkoudheid kan ook zorgen voor uitdroging en ontsteking van je neusslijmvlies.
       

      De operatie

      De KNO-arts heeft je verteld wat er gaat gebeuren. Je kunt je op de dag van de operatie melden op de kinder- en tienerafdeling. Tijdens de operatie zal het bloedvaatje dicht worden gebrand.

       

      Na de operatie

      Wondverzorging

      De eerste vier dagen na de operatie mag je je neus voorzichtig snuiten of ophalen. Je mag niet in je neus peuteren! Voelt je neus droog aan, smeer dan een beetje vaseline in het geopereerde neusgat.
       

      Lichamelijke verzorging

      Na de operatie mag je douchen en in bad, alleen nog niet te warm en niet te lang. Wanneer je te warm doucht kan het bloedvaatje namelijk weer gaan bloeden.
       

      Voeding

      Je mag alles eten, behalve warme dranken (zoals thee) of koolzuurhoudende dranken (zoals cola).
       

      Bewegen / School / Sport

      • Je mag gewoon naar buiten, maar je mag niet op de trampoline springen, rennen of stoeien.
      • Je mag niet voorover bukken om je schoenveters te strikken. Zet je voet op een stoel en strik dan je veters.
      • De dag na de ingreep mag je weer naar school.
      • De eerste week na de operatie mag je niet zwemmen of sporten.

       

      Informatie voor jongeren vanaf 12 jaar

      Een opname in het ziekenhuis kan vervelend zijn. Je krijgt te maken met verschillende artsen, assistenten en verpleegkundigen. Je hoort ook allerlei medische termen. Wij willen je zo goed mogelijk informatie geven over de opname. Lees daarom deze folder goed door. Als je weet wat er gaat gebeuren of hoe de dingen gaan, ben je meestal minder zenuwachtig. Je ouder(s) lezen deze folder ook. Vraag of ze kunnen uitleggen wat je niet snapt.
       

      Wie beslist: jij, je ouders of samen?

      Wat is het beste voor je als je ziek bent? Wie beslist dat eigenlijk? Moet er rekening gehouden worden met jouw mening? Dat staat in een speciale wet: de Wet op de Geneeskundige Behandelings Overeenkomst (WGBO).
       

      Ben je ouder dan 12 jaar?

      Dan moet de dokter ook aan jou vragen of je het goed vindt wat hij/zij gaat doen. Jij en je ouder(s) moeten allebei toestemming geven voor een behandeling of onderzoek. Als jij en je ouder(s) het niet met elkaar eens zijn, dan zal de arts met jullie in gesprek gaan om te kijken of jullie tot overeenstemming kunnen komen. Als dit niet lukt zal gekeken worden door de arts of de onderzoeken en behandelingen uitgesteld kunnen worden tot na je 16e levensjaar.
      Wanneer de behandeling of het onderzoek niet kan worden uitgesteld, beoordeelt de arts of jij voldoende in staat bent de beslissing zelf te nemen. Dat neemt de arts mee in zijn uiteindelijke besluit. Lees er meer over op www.jadokterneedokter.nl
       

      Ben je 16 jaar of ouder?

      Dan beslis je zelf. Alleen jouw toestemming is nodig. De arts mag informatie alleen met jouw toestemming geven aan je ouder(s). Het advies is wel om je ouder(s) te betrekken bij de besluiten die je neemt, omdat een keuze soms moeilijk is en grote gevolgen kan hebben. Lees er meer over op www.jadokterneedokter.nl

       

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 8-5-2024