l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

VlagB
Folders

DCIS (Ductaal Carcinoma In Situ) (met filmpje)

Versienr: 3
Inhoud van dit artikel
    Inhoud van dit artikel

       

      Klik op de afbeelding om deze folder te bekijken met beeld en geluid (Indiveo).

       

      Ziektebeeld DCIS

      DCIS staat voor Ductaal Carcinoma In Situ, een voorstadium van borstkanker.

       

      DCIS

      Tekst video:

      Het voorstadium van borstkanker wordt ook wel DCIS genoemd. Dit staat voor Ductaal Carcinoma In Situ. Borsten bestaan uit melkgangen, melkklieren en vet- en bindweefsel. Bij DCIS hopen afwijkende cellen zich op in de melkgang van de borst. Deze afwijkende cellen blijven in de melkgang en kunnen niet uitzaaien. Uit DCIS kan borstkanker ontstaan. Het is niet te voorspellen bij wie dit wel of niet gaat gebeuren. DCIS is bijna nooit zelf te voelen en wordt vaak opgespoord via een borstonderzoek: de mammografie. Het bevolkingsonderzoek op borstkanker speelt hierbij een belangrijke rol. Bij veel mensen zijn er onschuldige kalkspatjes in de borsten zichtbaar. Dit worden microcalcificaties genoemd. Als er veel kalkspatjes bij elkaar voorkomen, kan er sprake zijn van DCIS.

      Als uit het onderzoek aanwijzingen zijn voor DCIS, kan het afnemen van een klein stukje weefsel uit de borst, een biopsie, duidelijkheid geven. Pas na het onderzoek van het stukje weefsel in het laboratorium, kan de diagnose DCIS worden vastgesteld. Als de diagnose DCIS bij u is gesteld, gaat u met uw zorgverlener in gesprek over de meest geschikte behandeling. Hierin spelen uw eigen voorkeuren een belangrijke rol.

       

      Behandelen van DCIS

      Operatie

      Meestal wordt er bij DCIS een operatie uitgevoerd om het gebied van de DCIS weg te halen uit de borst. Dit kan gedaan worden met een borstsparende operatie of het verwijderen van de gehele borst (ablatio). Na een borstsparende operatie wordt de borst meestal bestraald om de kans op terugkeer zo klein mogelijk te maken. Een ander woord voor bestraling is radiotherapie. Het type operatie hangt onder andere af van de grootte van de DCIS en de grootte van uw borst.

       

      Vormen van DCIS

      DCIS wordt ingedeeld in drie groepen (graden) op basis van hoe afwijkend de DCIS-cellen zijn.

       

      DCIS graden

      Graad 1

      De cellen zijn afwijkend en weinig actief, maar lijken nog goed op de normale cellen. Dit wordt goed gedifferentieerd DCIS genoemd.

       

      Graad 2

      Een vorm die tussen goed- en slecht gedifferentieerd in zit. Dit noemt men matig gedifferentieerd DCIS.

       

      Graad 3

      De cellen zijn afwijkend en lijken nauwelijks meer op de normale cellen en delen veelvuldig en ongecontroleerd. Dit wordt weinig of slecht gedifferentieerd DCIS genoemd.

       

      De meeste DCIS-afwijkingen groeien niet uit tot borstkanker. Er is een kleine groep waar dit wel bij gebeurt. De kwaadaardige cellen dringen dan vanuit de melkgang het omliggende weefsel in. Als dat gebeurt is er sprake van invasieve borstkanker (mammacarcinoom). Omdat dit bij een kleine groep gebeurt, wordt DCIS beschouwd als een mogelijk voorstadium van borstkanker. Het is op dit moment nog niet mogelijk om te voorspellen bij wie DCIS uitgroeit tot borstkanker en bij wie niet.

       

      Er wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan om bij DCIS graad 1 en 2 de behandeling achterwege te laten en in plaats daarvan jaarlijks mammografische controle te verrichten. Uw specialist kan u informeren of eventuele deelname aan dit onderzoek bij u van toepassing is.

       

      Hulp en ondersteuning

      Verpleegkundig specialist of coördinerend oncologieverpleegkundige

      De verpleegkundig specialist of de coördinerend oncologieverpleegkundige is uw eerste aanspreekpunt. Bij vragen kunt u bij hen terecht.

       

      Meer informatie over DCIS

      Lees meer over DCIS op de website van Borstkankervereniging Nederland. Borstkankervereniging Nederland (BVN) is een landelijke vereniging voor mensen die te maken hebben (gehad) met borstkanker. BVN vindt dat iedere borstkankerpatiënt en erfelijk belaste er op moet kunnen vertrouwen dat de beste zorg beschikbaar is. BVN maakt zich daarom op verschillende manieren hard voor zorg op maat.

       

      Contact met lotgenoten

      Het kan prettig zijn om uw ervaringen en gevoelens te delen met iemand in een vergelijkbare situatie. Lotgenoten kunnen elkaar vaak goed begrijpen.

       

      Lotgenoten kunt u ontmoeten via een patiëntenorganisatie of via een inloophuis. Ook via kanker.nl kunt u lotgenoten ontmoeten.

       

      Wilt u de informatie ook bekijken in een animatiefilmpje? Klik dan hier

       

       

       

      Meer informatie? Kijk op https://www.stjansdal.nl
      De informatie op deze website is met de grootst mogelijke zorg samengesteld. Desondanks kunnen geen rechten aan de vermelde informatie ontleend worden. Meer informatie https://www.stjansdal.nl/disclaimer
      Geprint op 2-5-2024