Nederlands
WerkenenLeren Strokeunit1

Opleiding tot huisarts

Een generalist

 

Sinds 2000 verzorgt het St Jansdal de opleiding tot huisarts. Deze opleiding vindt plaats op de spoedeisende hulpafdeling.

 

Wat doet een huisarts?

Een huisarts is een specialist die in eerste instantie als eerste een patiënt ziet en heeft als zodanig een poortwachtersfunctie. Met andere woorden bepaalt een huisarts of specialistische zorg in het ziekenhuis nodig is. Een huisarts is een generalist en ziet alle mogelijke medische klachten in zijn praktijk voorbijkomen. Hij behandelt patiënten zelf, maar verwijst deze ook door naar ziekenhuizen.

 

Waar werkt een huisarts?

Een huisarts kan in verschillende omstandigheden werken:

 

  • in een gezondheidscentrum
  • in een eigen praktijk
  • in een huisartsenpost

 

De opleiding

Het St Jansdal werkt bij de huisartsenopleiding samen met de huisartsenopleiding in Utrecht (UMCU) en Amsterdam (VUMC). De opleiding duurt drie jaar. De indeling is als volgt:

 

De eerste twee jaar:

 

  • Huisartsenstages: de huisarts in opleiding loopt stages in verschillende huisartsenpraktijken.
  • Theorie: Tijdens de verschillende huisartsenstages zijn er theoretische terugkomdagen op de Universiteit.

 

Het laatste jaar:

  • SEH-stage: de huisarts in opleiding loopt een half jaar onafgebroken stage op onze  afdeling Spoed Eisende Hulp
  • Huisartsenstage: gedurende het laatste half jaar werkt de huisarts in opleiding, vrijwel zelfstandig in een huisartsenpraktijk.

 

Uniek: Het St Jansdal verzorgt alleen de huisartsenopleiding en de SEH-artsopleiding. Hierdoor hoeven beide artsen in opleiding geen taken over te laten aan concurrerende arts-assistenten en leren zo vanaf het begin zelfstandig te werken.

 

Opleidingseisen en beloning

  • Het universitaire diploma voor basisarts
  • Het diploma van huisarts is behaald als de stages met goed gevolg zijn afgerond. Dit wordt bepaald door de huisartsenopleidingscommissie.

 

Geïnteresseerd?

Geïnteresseerden in de opleiding tot huisarts kunnen solliciteren via het Universitair Medisch Centrum Utrecht en/of het VU Medisch Centrum Amsterdam. Zij werven de huisartsen in opleiding.

 

Om deze website optimaal te laten functioneren gebruiken wij cookies. Voor meer informatie zie ons cookiebeleid.