l

Direct contact

Telefoonnummers

St Jansdal receptie (alle locaties)

0341 - 463911

Afsprakenbureau 

0341 - 463890

Poli-Apotheek St Jansdal

0341 - 435858

Helpdesk MijnStjansdal (8:30 - 16:30 uur)

0341 - 463700

Vragen over?


Heeft u een klachtKlik dan hier.

Of compliment? Klik dan hier.


Bent u van de PERS en heeft u een vraag? Klik dan hier.

Medische hulp buiten kantoortijden

Spoedpost Harderwijk  

 

085 - 773 73 71

 

 

www.spoedpostharderwijk.nl

Huisartsenpost Lelystad  

 

0900 - 333 6 333

 

 

www.medrie.nl

Bij levensbedreigende spoed:

 

112

De Eerste Hart Hulp

Diagnose en behandeling van acute hartproblemen

 

Pijn op de borst, kortademigheid of hartkloppingen. Patiënten die acute hartproblemen hebben, worden behandeld op de Eerste Hart Hulp (EHH). Een afdeling die onderdeel is van de Spoedeisende Hulp. Patiënten worden er door middel van geavanceerde apparatuur bewaakt en behandeld.

 

Patiënten met acute hartproblemen worden direct na binnenkomst aangesloten op een monitor, waarmee het hartritme en de bloeddruk continu en automatisch worden bewaakt. De dienstdoende SEH-arts zal naar de klachten vragen en lichamelijk onderzoek verrichten. Hij of zij zal onderzoeken waar de klachten vandaan komen. Daarbij wordt altijd een ecg (hartfilmpje en elektrocardiogram) gemaakt, om eventuele afwijkingen in het hart op te sporen. Vaak wordt er ook  bloedonderzoek gedaan en een röntgenfoto gemaakt. Voor dit laatste wordt de patiënt overgebracht naar de naastgelegen afdeling Radiologie. Indien nodig roept de SEH-arts de hulp in van een cardioloog.

 

Uitsluiten

Iedere patiënt krijgt een Eerste Hart Hulp verpleegkundige toegewezen als aanspreekpunt voor eventuele vragen of problemen. Als blijkt dat behandeling in het ziekenhuis nodig is, wordt de patiënt opgenomen op de hartbewaking of de verpleegafdeling cardiologie. Regelmatig kunnen patiënten, met of zonder medicijnen, weer naar huis. In de meeste gevallen zijn ernstige acute hartaandoeningen gelukkig uit te sluiten en kunnen patiënten gerust gesteld worden. “De SEH-artsen kijken bij hartklachten altijd breder dan alleen het hart. Soms blijken problemen vanuit de maag, longen of bij de tussenribspieren vandaan te komen. Toch gaan patiënten niet altijd met een panklare diagnose naar huis. Wel krijgen ze het advies om bij terugkerende klachten contact op te nemen met hun huisarts.

 

Acuut hartinfarct

Patiënten die een acuut hartinfarct doormaken worden voor een spoedeisende ingreep doorverwezen naar een centrum waar een spoeddotterbehandeling kan plaatsvinden. Meestal zijn dit de Isalakliniek in Zwolle of het Meander Medisch Centrum in Amersfoort. In het St Jansdal worden namelijk geen dotterbehandelingen uitgevoerd. Als in de ambulance het ECG een hartinfarct uitwijst, rijdt de ambulance meestal direct door naar een van bovengenoemde ziekenhuizen, waar een spoeddotterbehandeling wordt uitgevoerd. Zo gaat er geen tijd verloren. Daarna wordt de patiënt voor vervolgonderzoek en voor revalidatie naar het St Jandal overgebracht.